Päť miliónov spoločných krokov

183
Harovci

Ešte neboli svoji, keď mali neodbytnú víziu minimálne jedného roka stráveného na dobrodružných potulkách svetom. Výpravu absolvovali už ako „Harovci“.

Tridsiatnici Lenka a Dávid Haringovci nedávno možno aspoň v duchu utrmácane uznali, že všade dobre, doma najlepšie. Kto ich však pozná, ten vie, že čoskoro ich začne pokúšať nový cestovateľský sen.

V aktuálnom dozvukovom období putujú z besedy na besedu. Pri rekapitulovaní veru občas sami spätne žasnú, čo všetko počas 416 dní v 27 krajinách (19 ázijských a 8 afrických) zažili. Na vlastnú päsť a napospol bez fixného itineráru prebrázdili aj turisticky úplne opomínané destinácie.

Harovci

Prax zo Škandinávie

Zážitky, samozrejme, sprostredkúvali už priebežne, a to predovšetkým prostredníctvom vlogov na youtubovom kanáli. Majú v tom dostatočnú prax nazbieranú z geograficky aj klimaticky mimoriadne odlišných oblastí – Lofotov, Faerských ostrovov, Islandu…

„Teraz tých videí bolo 183,“ referuje piešťanský rodák.

K svojej pôvodne vyložene voľnočasovej záľube sa dostal kuriózne. V roku 2010 začal navštevovať zahraničný festival, na ktorom si pravidelne robil videá. Následne si kúpil svoju prvú GoPro kameru, ktorú využíval na zostrih. Nuž a v roku 2017 si zadovážil profesionálnu kameru a dron.

Harovci

Sympatické a útulné bydlisko

Dávida odmalička bavil zemepis, Lenka si zase vystrihovala z časopisov pekné obrázky miest, ktoré by raz chcela vidieť na vlastné oči. Najprv prelozili hore-dolu rodné Slovensko, potom severské končiny, ktoré sa stali ich srdcovkou.

Keď ona v roku 2015 začala študovať v Dánsku, Dávid si v Kodani našiel prácu vo firme z odvetvia dizajnu: „Je to veľmi sympatické a útulné mesto s výbornou infraštruktúrou a nekonečnými možnosťami.“

Harovci

Ocenená polárna žiara

Koketoval aj so zákazkovým produktovým fotením hlavne v segmente HoReCa, no najviac predsa len zarezonovali jeho krajinné videá a snímky. Až natoľko, že ho pred piatimi rokmi oficiálne oslovili, aby sa zapojil do globálnej dlhodobej kampane #Zcreators.

„Nepochybne mi to pomohlo zviditeľniť sa nielen na slovenskom i českom trhu a naďalej budovať svoju značku. Bola to veľká šanca prezentovať moju tvorbu širokej verejnosti,“ uznal Dávid.

Za rok 2022 sa jeho zachytenie polárnej žiary dostalo medzi 25 najkrajších záberov tohto typu podľa záujmovej platformy Capture the Atlas. Do súťaže sa pritom ani neprihlásil. „Našla si ho sama“ vďaka sociálnym sieťam a žičlivým followerom.

Namiesto stereotypu

Striehnutie v mrazivých nociach na fascinujúci prírodný úkaz sa však minimálne dočasne zunuje.

„Túžili sme ísť niekam inam a ďalej, spoznávať bežný život miestnych ľudí a rôznorodú prírodu. Po zabehnutom stereotype v práci nám tento nápad padol vhod. Keďže je cestovanie finančne náročné, rozhodli sme sa pre dlhodobú výpravu s presunmi po zemi – autobusmi, vlakmi, zdieľanými taxíkmi, povozmi, peši,“ popisujú Harovci.

Myšlienku na takýto projekt nosili v hlave niekoľko rokov. Bolo im jasné, že na trip si v prvom rade musia našetriť. Samotné zmanažovanie trvalo „len“ pár mesiacov. Dávid dal výpoveď a Lenka si vybavila prácu na diaľku. Doriešili poistky, splnili si očkovacie požiadavky i lehoty a vyrazili.

Harovci

Program z hodiny na hodinu

„Libanon, Irak a Sýriu sme si naplánovali do detailu, keďže tam je logistika náročnejšia a mali sme obmedzený čas. Ostatné krajiny sme si však plánovali až za pochodu zo dňa na deň. Niekedy program z hodiny na hodinu,“ referujú neposední manželia.

So sprisahaneckým úsmevom hlásia, že majú fakt zosychronizovanú chôdzu: obaja vraj urobili presne 4 853 759 krokov. Kam budú smerovať tie budúce? „Na svete je ešte veľa krásnych miest, ktoré nám zostávajú na ‚bucket liste’ – to je naša inšpirácia.“

Text: Miki Kočan ml., Foto: Lenka & David Haring – Cestuj s nami | Travel with us