Nezabudnuteľná dovolenka sa spája s Cyprom

156
dovolenka cyprus

Cyprus je maličký ostrovný štát ležiaci vo východnom Stredomorí pri Turecku. Ponúka návštevníkom jedinečné a nezabudnuteľné zážitky. Tento unikátny ostrov je kombináciou bohatej histórie, malebnej prírody a teplého stredomorského podnebia, čo ho robí ideálnou dovolenkovou destináciou pre každého. Zažite Cyprus toto leto na vlastnej koži!

Slnečný Cyprus je ideálnym miestom pre letnú a aj jesennú dovolenku. Na Cypre žije veľa našincov, ktorí sa tam kvôli jeho krásam a práci natrvalo odsťahovali. Ukrýva v sebe všetko, čo si dovolenkár môže priať. Nielen úžasné teplé more a podnebie, ale aj historické pamiatky. Cyprus je rozdelený na Severný a na Južný Cyprus. Sever ovládajú Turci, juh je zase pod gréckym vplyvom. Hlavným mestom je Nikózia. Ďalšie významné miesta sú Famagusta, Kyrenia, Paphos či Larnaca. Ostrov je bezpečný.

1.História na každom rohu

Na Cypre sa nachádza množstvo historických skvostov a kultúrnych pokladov. Je ako truhlica s rôznymi historickými pamiatkami. Na každom rohu turista narazí na nejaký historický skvost. Staroveké mesto Kourion s impozantným amfiteátrom je významným historickým a archeologickým miestom. Na Cypre sa nachádza veľa kostolov a kláštorov, najmä v pohorí Troodos. Taktiež tam nájdeme archeologické náleziská. Mestečko Paphos je zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO pre svoje archeologické vykopávky. Turista na Cypre tiež nájde romantické a impozantné Afroditine skaly na pláži. Kto cez ne prepláva, údajne sa nikdy nerozíde so svojou polovičkou.

2. Rozmanitá príroda

Ostrov sa môže popýšiť rôznorodými prírodnými scenériami. Od majestátnych hôr Troodos, kde sa lyžuje, až po piesočnaté pláže a teplé tyrkysové more. Cyprus ponúka nekonečné možnosti na turistiku, potápanie a relax na pláži. Nádherných pláží a zákutí je veľmi veľa. Spomenúť možno Fig Tree Bay, Nissi beach, Blue Lagoon, Coral Bay, Nicki beach a iné. Tu si musíte rozhodne zaplávať.

dovolenka cyprus

3. Jedinečná klíma a prekrásne more

Cyprus je nazývaný aj Ostrov slnka, pretože je tam viac ako 300 slnečných dní do roka. Má veľmi teplú stredomorskú klímu, ktorá láka každého. Od apríla do decembra je počasie na Cypre veľmi teplé a vhodné na kúpanie. Nádherné tyrkysové more je lákadlom pre každého, kto miluje plávanie v prehriatom a čistom mori. Toto všetko zaručuje skutočne úžasnú dovolenku. Najvychytenejšie destinácie pre letnú dovolenku sú Bafra, Famagusta, Paphos, Protaras, Girne a iné.

4. Výborná gastronómia

Cyperská kuchyňa je známa svojimi unikátnymi chuťami. Pri návšteve ostrova si môžete vychutnať tradičné jedlá – souvlaki (špíz z mäsa), šalát s feta syrom a olivami, grécky jogurt, mousaka, gyros alebo sladkú baklavu.

Čo vidieť:

  • Troodoské hory ponúkajú nádherné prírodné scenérie, malebné dedinky a tradičné cyperské kláštory, ako napríklad Kláštor Kykkos, ktorý je známy svojou svätyňou.
  • Kyrenia (Girne) je známa svojím malebným prístavom, historickým hradom a nádherným prístavom.
  • Kourion je známa lokalita pre svoje dobre zachované ruiny rímskych a byzantských stavieb vrátane veľkolepého amfiteátra s úžasným výhľadom na Stredozemné more.
  • Hrobky kráľov – tento archeologický komplex sa nachádza blízko mesta Paphos na západe Cypru a patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky ostrova.

Pre tých, ktorí hľadajú kombináciu histórie, prírody a tyrkysového mora, je Cyprus skutočne jednou z najlepších destinácií pre strávenie letnej dovolenky. Ostrov prekvapí skutočnými krásami, ktoré si vás podmania. Dokonca sa tu bez problémov dohovoríte anglicky.

Text: Natália Bosáková, foto: unsplash.com