Ak hľadáte v hlavnom meste Česka to pravé miesto, kde si vydýchnuť uprostred horúceho dňa plného stretnutí a vybavovania a ešte k tomu sa výborne občerstviť, nemusíte chodiť ďaleko. Osobne sme pre vás preskúmali tie najpríjemnejšie reštaurácie a prinášame hneď 5 tipov s najkrajšími výhľadmi v Prahe.
1/ Hergetova Cihelna
Stávka na istotu na Vltave
Iba málokomu sa chce opustiť rozpálené pražské ulice, keď je slnko už dávno za obzorom. Do jednej z najlepšie situovaných reštaurácií v Prahe vás privedú kroky už po chvíľke chôdze z Malostranského námestia. Pocit voľnosti a tradície v jednom zažijete v podobe skvelých kreatívnych variácií talentovaného šéfkuchára Vojtěcha Václavíka v obľúbenej reštaurácii na Malej Strane Hergetova Cihelna. Václavíkova moderná kuchyňa s dotykom Škandinávie sa opiera predovšetkým o jeho niekoľkoročné pôsobenie v nórskom Osle, preto je pre ňu kľúčová práca so sezónnymi a lokálnymi surovinami.
Menu skúsených pôžitkárov
Svoje chuťové poháriky môžete na začiatok potešiť vynikajúcou krémovou polievkou z medvedieho cesnaku s konfitovaným žĺtkom a pečenými slimákmi alebo sviežim tartarom z pečenej cvikly ochuteným bylinkami a krémom z modrého syra, ktorý je posypaný chrumkavými „pukancami“ z pohánky.
Do jednej z najlepšie situovaných reštaurácií v Prahe vás privedú kroky už po chvíľke chôdze z Malostranského námestia.
Geniálnym pokračovaním je filet zo zubáča pečený na panvici, podávaný s jemnými tvarohovými knedličkami a maslovou omáčkou z vína a póru, ktoré sa spoločne s divou brokolicou a mrveničkou dokonale snúbia s delikátnou chuťou jednej z najlepších sladkovodných rýb. Milovníkom výraznejších pokrmov odporúčame duo jahňacieho mäsa – jemný vo vákuu pečený jahňací chrbát v kombinácii s mastnejším pupkom, ktoré dopĺňa hustá omáčka z karamelizovanej cibule a fazuľové pyré. Na záver nesmie chýbať čokoládová lanýžová torta v spojení so sezónnym jahodovým tartarom a jahodovým sorbetom poprášeným mliečnymi lupienkami a mandľovým krokantom.
Kade chodila história
Okrem perfektného jedla rátajte s nezabudnuteľnou atmosférou, ktorú inde v hlavnom meste nenájdete. História budovy siaha až do roku 1780, prvé zmienky o mieste však pochádzajú už zo 14. storočia, nemožno sa teda čudovať, že celý areál je chránenou kultúrnou pamiatkou. Hergetova Cihelna má skutočne výnimočnú polohu (jej silueta je neodmysliteľnou súčasťou panorámy Pražského hradu), priamo z nej sa otvárajú nádherné výhľady smerom na Staré Mesto a Karlov most.
2/ Terasa U Zlatej studne
S mestom na dlani
Pokiaľ hľadáte terasu, z ktorej sa skutočne presvedčíte, že Praha je stovežatá, vyberte sa na Terasu U Zlatej studne. Po príchode na 4. poschodie hotela Golden Well sa pred vami otvorí ohromujúca panoráma od petřínskeho vrchu cez Malú Stranu s dominantnou kopulou Chrámu svätého Mikuláša po strechy Starého Mesta a v diaľke industriálny Žižkov s charakteristickou vežou. Budova, kde sa dnes terasa nachádza, existuje už 500 rokov, a máte tak možnosť ocitnúť sa v priestoroch, ktorými sa prechádzal po Pražskom hrade aj Rudolf II.
Táto terasa je taká výnimočná, že sa pýši hneď niekoľkými prestížnymi oceneniami. Medzi nimi stojí za zmienku najlepšia reštaurácia v Česku podľa TripAdvisor Travelers‘ Choice Awards 2015 alebo podľa už klasického sprievodcu Maurerov výber Grand Restaurant v rokoch 2012 a 2015. Za originálnym interiérom stoja talianski architekti Lorenzo Carmelini a Katrin Herden, ktorí skombinovali renesančné motívy s moderným dizajnom. Výrazným prvkom interiéru je stena pokrytá plátkami 18-karátového zlata.
Pod taktovkou dirigenta chutí
Tunajšej delikátnej kuchyni vládne pevnou rukou už desať rokov šéfkuchár Pavel Sapík so svojím tímom. S tradičnými ingredienciami dokážu doslova kulinárske divy, akým sa odoláva iba ťažko. Ako príklad môže poslúžiť kalerábové carpaccio s penou z kozieho syra Buche Affinne podávané s jarnou zeleninou a limetkovo-uhorkovým želé ochuteným olivovým olejom Lakudia.
Pokiaľ hľadáte terasu, z ktorej sa skutočne presvedčíte, že Praha je stovežatá, vyberte sa na Terasu U Zlatej studne.
Vynikajúcim a v Prahe skôr ojedinelým gastronomickým zážitkom je kanadský homár s grilovanou chobotnicou na morskej riase Salicorne, kukurici a mladej karotke preliaty kukuričnou penou. Signature jedlom reštaurácie je však royal steak z argentínskeho plemena Angus servírovaný s foie gras Rougié, špargľou, baby zeleninou na jemnom zemiakovom pyré s lanýžmi z Piemontu doplnený omáčkou zo Sauternes od Barona Philippe de Rothschild.
3/ Reštaurácia Mlýnec
V tieni Karlovho mostu
Tá pravá atmosféra historického centra pražského Starého Mesta vás vždy dovedie k dominante, Karlovmu mostu. Ak vás Karlov most očarí natoľko, že by ste radi strávili večer v jeho tesnej blízkosti, nech vaše kroky vedú do reštaurácie Mlýnec. Pri vstupe do recepcie na Novotného lávke vám ešte nebude úplne jasné, aký poklad ste objavili. Vo chvíli, keď sa pohodlne usadíte na terase a necháte pod nohami prúdiť nepokojné vody Vltavy, začnete vnímať nový rozmer krásy historickej architektúry. Z miestnej terasy si dokonale vychutnáte naozaj unikátny výhľad na Karlov most, Staromestskú mosteckú vežu a zákutia historických domov.
(Moderný) návrat ku koreňom
Ojedinelú atmosféru sprevádza výnimočná prezentácia klenotov českej gastronómie. Kuchyňa s vášňou i pokorou vychádza z tradičných receptov, ktoré doťahuje k dokonalosti pomocou najmodernejších gastronomických postupov. Medzi hlavné piliere tunajšieho kulinárskeho konceptu patrí vyhľadávanie a oživovanie zabudnutých českých špecialít. Sezónne menu často necháva vyniknúť znovuobjavené tradičné suroviny vo fusion prezentácii inšpirované svetovými trendmi – dôkazom nech je originálne ceviche zo sleďa s uhorkou, červenou paprikou, koriandrom a tapiokovým chipsom alebo delikátne, 7 hodín konfitované kačacie stehno doplnené penou z červenej cibule a na masle pečenými „škubánkami“.
4/ CottoCrudo
V talianskom štýle
Prvé miesto v historickom centre Prahy, na staromestskom brehu Vltavy, ktoré výrazne stavia na kuchyni slnečného Talianska, je elegantné CottoCrudo v hoteli Four Seasons Prague. Autentická moderná kuchyňa symbolizuje nový koncept, v ktorom sa dopĺňajú na prvý pohľad dva protiklady obsiahnuté v samotnom názve cotto, teda „varený“ a crudo, „surový“. Najnovšie trendy gastronómie tu možno ochutnať predovšetkým v podobe klasických talianskych pokrmov, na pohár osviežujúceho sektu je k dispozícii výborný Crudo bar s výberom talianskych syrov a salám. Pokiaľ sektu neholdujete, isto si vyberiete z bohatého vínneho lístka, na ktorom je 250 druhov vín.
Nádherný výhľad na panorámu Hradčian podčiarknutý vodami Vltavy je atraktívnym miestom i na biznis lunch, pri ktorom môžete ochutnať vynikajúce talianske špeciality šéfkuchára Leonarda Di Clemente. Pochádza z tradičnej talianskej farmárskej rodiny, v kuchyni sú pre neho kľúčové čerstvé a najmä zdravé suroviny, ktoré sa však nebojí spájať so súčasnými gastronomickými trendmi.
Brunch, ktorý budete milovať
Čo je však nezabudnuteľné, to sú pravidelné víkendové brunche. Iba ťažko si možno predstaviť lepší začiatok nedele. Lenivé raňajky môžete začať vynikajúcimi vajcami Benedict so šunkou San Daniele či vajcami Florentina s čiernym lanýžom, voľným pokračovaním môže byť jeden z troch hlavných chodov, ktoré kuchári menia každý týždeň a obsahujú cestoviny, mäso alebo ryby. Vynikajúcim sladkým zakončením sú potom ľahké citrónovo-ricottové palacinky s brusnicovým kompótom alebo klasické belgické vafle s javorovým sirupom. To všetko, samozrejme, s výberom osviežujúcich džúsov, výnimočnej kávy a kvalitných čajov. Aby CottoCrudo bolo verné svojmu názvu, crudo súčasťou brunche sú aj šunka, salámy a syry.
5/ Ginger & Fred
Tancujúci dom ako scéna gourmet zážitkov
Post jediného novomestského zástupcu obsadila už tretí rokom zavedená reštaurácia Ginger & Fred na 7. poschodí Tancujúceho domu. Symbolický názov je prepojený s konceptom celej reštaurácie, ktorým je jemná provokatívna hra. Výrazné osobnosti Fred Astair a Ginger Rogers, ktorí v ich ére tiež mierne šokovali, sú toho jasným dôkazom. Odkazuje tiež na prapôvodnú podstatu prísne modernej stavby architektov Franka Gehryho a Vlada Milunića – spočiatku s nevôľou vnímaný organický tvar staval na získanej pozornosti až kontroverzii.
Čakajte všetko okrem banálnych chutí
Reštaurácia Ginger & Fred sa uberá rovnakou cestou, provokatívny charakter menu šéfkuchára Rudolfa Doležala vychádza najmä z francúzskej kuchyne a používa lokálne suroviny od miestnych dodávateľov. Na menu sú čerstvé ryby, plody mora, ale aj špeciality z bravčového z biofarmy Medito. Výbornou variáciou na tradičnú francúzsku kuchyňu je kačacie pastrami s pečenou kačacou pečeňou foie gras, jahodami, rebarborou a jusom (omáčkou). Od delikátneho filetu z pražmy s pórom, cibuľovým pyré, krevetovým beignets a šafranovým rybím jusom čakajte všetko, len nie banálne chute.
Umenie žiť
Inakosť v servírovaní i kombináciách pokrmov dáva na známosť už interiér reštaurácie plný súčasného umenia, o dizajn sa postaralo množstvo umelcov ako Barbora Maštrlová, Adam Jílek či galéria Art salon S. V spoločnosti diel moderného umenia sa ľahko navnadíte na výnimočné výhľady, aké inde v Prahe nenájdete, z obdivuhodnej 360-stupňovej terasy na samom vrchu Tancujúceho domu si môžete vychutnať fantastickú panorámu Hradčian, Malej Strany, ale i staromestských nábreží vedúcich až k povestnej výtoňskej náplavke.
Text: Jitka Volnerová, foto: archív reštaurácií