Filip Michalíček: Komunikácia je alfa a omega dobrých vzťahov

1188
Filip Michalíček
Filip Michalíček

Za veľký zážitok vo svojom živote považuje výstup na Gerlachovský štít a jeho nesplneným snom je dovolenka bez mobilného telefónu. Na vlastnej koži okúsil, aké dôležité pre dlhodobé podnikanie je mať aj „čas pre seba“.

Rád si zažartuje, že karma nám raz všetko vráti. Finančný riaditeľ spoločnosti Millor – Filip Michalíček nám v novej rubrike Business prezradil aj to, čo by povedali firemné peniaze, keby vedeli rozprávať a aká je najväčšia výzva, pred ktorou stojí.

Ste spoluzakladateľom a finančným riaditeľom spoločnosti Millor, s.r.o. S akou víziou ste spoločnosť zakladali?

Spoločnosť sme zakladali spolu so spolužiakom z vysokej školy, Matejom Mačekom, s víziou postupného budovania spoločnosti tak, aby po nás ostal trvalý výsledok našej práce. Už počas vysokej školy sme vedeli, že naše uplatnenie bude vo sfére podnikania. Ešte sme nemali jasnú predstavu, ktoré budú oblasti nášho pôsobenia, ale s určitosťou sme vedeli, že práca na pracovnú zmluvu a pevný pracovný čas jednoducho nie sú pre nás.

Naplnila sa alebo, inak povedané, napĺňa sa vaša pôvodná vízia aj dnes, alebo sa postupom času zmenilo smerovanie spoločnosti?

Našu víziu sa snažíme napĺňať aj dnes. A denne. Snažíme sa naše rozhodnutia robiť tak, aby boli prínosné ako z krátkodobého, tak predovšetkým z dlhodobého hľadiska. Často ide o veľmi ťažké rozhodovanie, keďže niektoré rozhodnutia sa z krátkodobého hľadiska pre nás javia ako menej výhodné, ale už veľakrát sa nám potvrdilo, že z dlhodobého hľadiska priniesli oveľa výraznejší profit.

Ktoré rozhodnutia, ktoré ste urobili, vyzerali z krátkodobého hľadiska ako neprínosné, ale z hľadiska dlhodobého boli zaujímavé a ziskové?

Týka sa to predovšetkým personálnych otázok. Niekedy nastane situácia, keď našich najlepších ľudí musíme použiť aj na menej náročné projekty, aby sme im zabezpečili stálu prácu a neodišli od nás ku konkurencii.

Spoločnosť Millor je na trhu už päť rokov. Ako by ste nám ju predstavili?

Spoločnosť vznikla v roku 2012. Od roku 2014 sa zameriavame predovšetkým na poskytovanie služieb dodávateľských a servisných činností pre potreby energetiky. V portfóliu našej činnosti je hlavne poskytovanie montážnych a servisných činnosti v rámci výstavby, prevádzky a vyraďovania energetických zariadení, spracovanie a realizácia projektov pre prípravu, realizáciu, prevádzku a likvidáciu technických zariadení v rôznych oblastiach priemyslu, vrátane právneho a organizačného poradenstva a spracovanie projektov pre vyraďovanie jadrových zariadení.

Filip Michalíček 3
Filip Michalíček

Keď sa povie Millor, čo vám napadne ako prvé?

Zodpovednosť voči firme, voči našim pracovníkom, obchodným partnerom a snaha splniť požiadavky klienta na sto percent.

Máte „pod palcom“ financie celej spoločnosti. Keby vedeli peniaze rozprávať, čo by o vás povedali?

Verím, že by boli spokojné, že platíme svoje záväzky načas, alebo aj s predstihom.

Máte svoje obľúbené krédo, ktoré radi používate?

Konkrétne krédo ani nie, ale niekedy si hovoríme, že karma nám raz všetko vráti (smiech).

Ako by ste pomenovali váš štýl riadenia ľudí?

Snažím sa pristupovať ku každému individuálne, nie nadarmo sa hovorí, že každý človek je individualita. Predovšetkým sa snažím s našimi pracovníkmi rozprávať otvorene a na rovinu, a to aj o nepríjemných veciach, pretože sa nám veľakrát potvrdilo, že komunikácia je alfa a omega dobrých vzťahov. Jednoducho povedané, snažíme sa používať zdravý sedliacky rozum.

Čo je najväčšia výzva, pred ktorou stojíte?

Určite najväčšou výzvou do budúcnosti je zabezpečiť pre našu firmu kvalitných ľudí, ktorí zodpovedne a kvalitne odvedú svoju prácu, a na ktorých sa môžeme spoľahnúť.

Posledné roky často počuť, že „mozgy“ opúšťajú našu krajinu a je veľký problém nájsť na trhu kvalitných ľudí. Aké sú vaše skúsenosti?

Áno, niekoľkokrát sme sa už stretli s týmto fenoménom. Bohužiaľ, nemáme šancu konkurovať finančným podmienkam v zahraničí. Vždy sa snažíme s daným človekom korektne rozísť a dohodnúť, aby v prípade návratu mal u nás dvere otvorené.

Filip Michalíček 4
Filip Michalíček

Ako vyzerá váš work – life balance? Čomu rád venujete svoj čas, ak ho práve nevenujete spoločnosti?

Na vlastnej koži som skúsil, že pre dlhodobé podnikanie si každý musí určiť čas pre seba. Unavený, vystresovaný manažér nie je pre žiadnu firmu prínosom. Snažím sa preto predovšetkým víkendy venovať svojej rodine, aktívnemu oddychu, turistike a športovaniu, či už je to bicykel alebo plávanie.

Keď už hovoríme o aktívnom oddychu, kde najďalej vás zaviedli vaše cestovateľské topánky a ktorý zážitok považujete za najsilnejší?

Najďalej som bol asi na bretónskom pobreží pri Le Mont-Saint-Michel. A medzi naj zážitky určite patrí výstup na Gerlachovský štít.

Máte ešte nejaký nesplnený sen?

Dovolenka bez mobilného telefónu – dúfam, že sa mi raz splní aj tento sen.

Ďakujem za príjemný rozhovor.

Filip Michalíček 1
Filip Michalíček

JUDr. Filip Michalíček, PhD. je finančným riaditeľom spoločnosti Millor s.r.o. Narodil sa v Nitre. V roku 2011 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave a ďalej pokračoval na rovnakej fakulte v doktorandskom štúdiu, ktoré v roku 2015 ukončil v odbore pracovné právo. V roku 2012 stál pri zrode spoločnosti Millor s.r.o., ktorá pôsobí predovšetkým v oblasti energetiky. V spoločnosti pôsobí dodnes. Je ženatý, bezdetný.

Text: Ján Dubnička, foto: archív