Udalosti s titulom naj…

275
Novinky

Tohto roku sa udialo v automobilovom priemysle zopár zaujímavých epizód, niektoré z nich si pripomenieme.

Odbornú i laickú motoristickú verejnosť mohli zaujať príbehy s prívlastkom „naj“. Postarali sa o to viaceré značky, ktoré majú v produkcii vozidiel a príslušenstva významné miesto aj v rámci dianí s už spomínaným označením.

Najrýchlejší vo Fiorane

Limitovaná edícia Ferrari SF90 XX Stradale (799 kusov) sa pasovala do role najrýchlejšieho na okruhu vo Fiorane. Toto cestovné vozidlo bolo rýchlejšie o 1,4 sekundy ako dovtedy rekordný model SF90 Stradale. Čas 1 minúta 17 sekúnd a 309 tisícin zajazdil Raffaele de Simone, vedúci oddelenia vývojových testov Ferrari. Rekordné vozidlo bude súčasťou múzea Ferrari a dostupné budú všetky informácie o ňom a o rekorde. Súčasťou hybridného pohonného ústrojenstva sú prepĺňaný motor 4.0 V8 (586 kW/797 k; 804 Nm) a tri elektromotory, celkový výkon dosahuje 758 kW (1030 k). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h sa udeje za 2,3 s a maximum rýchlosti siaha na 320 km/h. Prevodovka je 8-stupňová automatická dvojspojková, k dispozícii je aj verzia Spider (séria 599 kusov).

Ferrari SF90 XX Stradale
Ferrari SF90 XX Stradale

Najvýkonnejší Hyundai

Označenie „najvýkonnejší“ v ponuke značky Hyundai patrí elektromobilu Ioniq 5 N, pričom predstavuje pozoruhodný míľnik v oblasti vysokovýkonných elektromobilov. Využíva elektrifikovanú globálnu modulárnu platformu (E-GMP) a obsahuje technológie N vyvinuté pre motoristický šport. Novú éru elektromobilov zameraných na radosť z jazdy otvárajú tri piliere: Corner Rascal, Racetrack Capability a Everyday Sportscar. Elektromotory poskytujú s funkciou Boost impozantný výkon 478 kW (650 k). Ioniq 5 N šprintuje z 0 na 100 km/h za 3,4 s a dosiahne maximálnu rýchlosť 260 km/h.

Hyundai Ioniq 5 N
Hyundai Ioniq 5 N

Najvhodnejšie zimné obutie

Spoločnosť Continental zaznamenala vo viacerých nezávislých testoch zimných pneumatík výborné výsledky. Modely Continental WinterContact TS 870 a WinterContact TS 870 P v nich skončili na prvom mieste. Winter Contact TS 870 získali prvenstvo a označenie „veľmi odporúčané“ v testoch autoklubov ADAC (Nemecko), ÖAMTC (Rakúsko) a TCS (Švajčiarsko), pričom ocenené boli ich vyvážené vlastnosti, najlepšia bezpečnosť jazdy, veľmi dobrý kilometrový výkon a dobré vlastnosti na snehu i ľade.

Continental WinterContact TS 870
Continental WinterContact TS 870

Vynikajúce výkony dosiahli aj na suchom a mokrom povrchu, v spotrebe paliva a v teste patrili medzi najtichšie. Pneumatiky WinterContact TS 870 P kraľovali vďaka stabilnému správaniu a dobrému výkonu za všetkých poveternostných podmienok v testoch nemeckého magazínu Autobild SportCars a online magazínu Tyre Reviews.

Continental WinterContact TS 870 P
Continental WinterContact TS 870 P

Najlepší dôkaz

Automobilka Mercedes-Benz sa rozhodla dokázať, že konštrukcia jej elektromobilov poskytuje rovnako vysokú bezpečnosť ako ostatné vozidlá tejto značky. Uskutočnila prvý nárazový test dvoch elektromobilov na svete, pričom prekrytie nárazu bolo 50 % a rýchlosť 56 km/h. Skúšku podstúpili v testovacom centre v Sindelfingene SUV vozidlá EQA a EQS. A výsledok? Deformačné zóny spoľahlivo ochránili posádku v podobe testovacích figurín, dali sa dokonca bez problémov otvoriť aj dvere. V prípade ťažkej havárie je samozrejmosťou automatické odpojenie všetkých vysokonapäťových súčastí elektricky poháňaných vozidiel.

Test
Prvý nárazový test elektromobilov

Text: Peter Stano, foto: Ferrari, Hyundai, Continental, Mercedes-Benz, newspress.co.uk