Príťažlivá jesenná záhrada

36
jesenna zahrada

Hrejivé farby, vône, prekvapivé detaily, nádherné kvety aj farebné plody. Aj toto všetko patrí k jeseni a tá môže byť v tomto roku ešte zaujímavejšia. Postarajte sa o to, aby sa podmanivá jesenná atmosféra niesla aj vašou záhradou. Ako na to?

Začnite tým, že chradnúce letničky v kvetináčoch nahradíte typicky jesennou zeleňou. Určite nezabudnite na chryzantémy, tieto trvalky totiž neodmysliteľne k jeseni patria. Vynikajú obrovskou rozmanitosťou, ich kvety môžu byť rôzne veľké, jedno- aj viacfarebné. V predaji sú počas jesene kompaktné formy, ktoré sa vyznačujú nielen hustým rastom, ale predovšetkým veľmi bohatým a dlhým kvitnutím. Stačí si do záhrady priniesť niekoľko týchto rastlín (nakupujte ich vždy mierne rozkvitnuté) a zakrátko zistíte, že spolu s nimi ste si do exteriéru vniesli aj príjemnú jesennú atmosféru. Chryzantémy rôznych odrôd si môžete vysadiť do dekoratívnych kvetináčov, no aj do voľnej pôdy, kvetinových záhonov, k chodníkom alebo do predzáhradky. Najkrajšie však zapôsobia v kvetináčoch.

jesenna zahrada

Zeleň v kvetináčoch

Okrem chryzantém nezabudnite ani na vresy, okrasné kapusty, cyklámeny, starčeky, pestrofarebné heuchery, rozkvitnuté astry, horce, ajanie, hebe a ďalšie pre túto sezónu typické rastliny. Všetku túto zeleň môžete využiť na vytvorenie nápaditých kombinovaných výsadieb, ktoré vám spríjemnia jesenné dni a premenia exteriér pri vašom dome alebo byte na očarujúci priestor dýchajúci jeseňou. Ak si budete chcieť udržať túto zeleň čo najdlhšie sviežu, dbajte na jej pravidelné zavlažovanie. Zároveň sa snažte dopriať jej čo najviac slnka a ideálne aj dobre viditeľné umiestnenie.

jesenna zahrada

Záhradné doplnenia

Jesennú náladu však môžete podporiť aj inými spôsobmi. Napríklad tým, že si do svojej záhrady vysadíte vďačné jesenné rastliny. V dobre zásobených záhradníctvach zoženiete takmer počas celej jesene napríklad na jeseň kvitnúce trvalky. K najkrajším patria japonské veternice, astry, priľbice, heuchery, hadovník, ploštiničník, rozchodníky, mliečniky a ďalšie druhy. Vysadiť s celistvým zemným balom si ich môžete aj počas kvitnutia. Pekný, typicky jesenný záhon si tak na slnečnom mieste s mierne vlhkou a výživnou pôdou môžete vyskladať prakticky aj na poslednú chvíľu. Pri nákupe týchto trvaliek však myslite na to, že viac než jedna rastlinka vynikne skupinka viacerých. Skupinky môžu byť väčšie aj menšie, vždy by však mali pozostávať z jedného druhu. K jeseni tiež patria vďačné okrasné trávy. Aj ich ponuka býva počas jesene v záhradníctvach veľmi pestrá a vyplatí sa nimi záhradu doplniť. Rozhodnúť sa môžete pre nižšie, stredne vysoké aj vyššie druhy. Zapôsobia v kvetinových záhonoch, ale aj samostatne umiestnené, prípadne pred skupinami okrasných krov. K najkrajším druhom, ktorými si aj na jeseň môžete ozdobiť záhradu, patrí ozdobnica, okrasné proso alebo perovec. Mimoriadne zaujímavé, hlavne svojou farebnosťou, sú však najmä nižšie druhy a odrody ostríc.

jesenna zahrada

Čo nesmie chýbať

Keď budete uvažovať, čím si doplniť záhradu, aby dýchala príjemnou jesennou atmosférou, nezabudnite na dreviny, stromy alebo kry, ktoré sú zaujímavé na jeseň sa vyfarbujúcim lístím alebo peknými plodmi. Výber je široký a jeseň je na výsadbu ako stvorená. K druhom, ktoré vynikajú krásne sa sfarbujúcimi listami, patria predovšetkým japonské javory, ale aj opadavé bršleny, hamamel, muchovník, ambrovník, okrasné jablone a čerešne alebo dráče. Peknými plodmi sa zasa pýšia skalníky, krásnoplod, hlohyňa, okrasné jablone, dráče alebo jarabiny. Počítajte však s tým, že najlepšie sa týmto drevinám bude dariť na slnečných miestach s výživnou pôdou. Dôležité je tiež každej drevine vyhradiť dostatok miesta a rozhodne nie je dobré záhradu preplniť množstvom druhov.

jesenna zahrada

Text: Daniel Košťál, foto: Daniel Košťál