Kuchyňa robí človeka

276
Potten Patten

V Bratislave vznikol netradičný koncept, ktorý je na Slovensku jediný svojho druhu. Spoločnosť Potten & Pannen – Staněk otvorila priestory, ktoré cielia na všetky zmysly. Spájajú predajňu prémiového vybavenia do kuchyne so showroomom značky Smeg a zážitkovou školou varenia Gourmet Academy.

Spoločnosť Potten & Pannen – Staněk už 17 rokov obohacuje slovenské kuchyne o kvalitné produkty svetových značiek, akými sú Villeroy & Boch, Rosenthal, Zwilling, Staub, Woll, Bamix, Mason Cash, Emile Henry, Mauviel, Peugeot či KusmiTea. Príbeh o varení a stolovaní sa odteraz bude rozprávať v rámci jedinečného konceptu, ktorý cieli na všetky zmysly. Na ploche takmer 300 m2 v bratislavskom N!DO na Trnavskej ceste sa spojili tri prvky. Každý je unikátny, a predsa spolu súvisia.

Nadčasový dizajn. Showroom Smeg

Generáciami overené know-how, kreativita, štýl a vášeň pre dizajn sú základnými stavebnými kameňmi, na ktorých stojí filozofia talianskej značky Smeg. Novootvorený showroom je prvým svojho druhu na Slovensku a v Čechách, v ktorom si okrem malých kuchynských retro pomocníkov v štýle päťdesiatych rokov budete môcť naživo pozrieť a kúpiť aj veľké dizajnové a nadčasové spotrebiče, ako sú ikonické chladničky, varné dosky alebo vstavané rúry. Nájdete tu najobľúbenejšie kolekcie, či už v retro štýle, ako napríklad Victoria, alebo naopak, moderné línie Dolce Stil novo, Linea Aesthetic a Classic.

Potten Patten

Zážitkové varenie. Gourmet Academy

Pod hlavičkou Potten & Pannen – Staněk vznikla tiež prémiová škola varenia. Slovenská Gourmet Academy je inšpirovaná overeným a rokmi zdokonaľovaným receptom českej Gourmet Academy v Prahe, ktorá sa za osem rokov pôsobenia na susednom trhu stala obľúbeným a vyhľadávaným miestom pre všetkých, ktorí sa chcú zdokonaliť v kulinárskom umení, majú radi dobré jedlo, varenie a zážitky s nimi spojené. Širokú ponuku kurzov zastrešia známe mená z gastronómie, ale aj populárni foodblogeri. Školu varenia tak môžete absolvovať napríklad pod vedením šéfkuchára Michala Konráda, majsterky kváskovania Petronely Burianovej, autora niekoľkých kuchárskych kníh a milovníka vegetariánskeho jedla Martina „Pyca“ Rauscha, foodblogerky Nikolety Kováčovej známej ako Surová dcérka, odborníčky v oblasti biológie a potravinárskych technológií – zakladateľky portálu Terapia jedlom – Silvie Horeckej a mnohých ďalších lektorov.

Zážitok z varenia umocní kuchyňa v modernom industriálnom charaktere s priznanými prvkami, a to za použitia materiálov ako kov, drevo, betón či kameň. Priestor je vybavený spotrebičmi Smeg a dizajnovým riadom i doplnkami ikonických značiek, ktoré poznáte z portfólia Potten & Pannen – Staněk. Priestory je možné prenajať si tiež na teambuildingy, eventy, fotenia či nakrúcania. Slovenskú školu varenia vedie Michal Šefčík, gurmán a manažér, ktorý je verejnosti známy z Instagramu a vo svojej práci uplatní manažérske skúsenosti z predchádzajúceho profesionálneho pôsobenia.

Varenie sa stalo veľmi trendovou záležitosťou a mnohí naši klienti sú veľkí gurmáni.

Všetko po ruke. Predajňa Potten & Pannen – Staněk

Po doteraz jedinej slovenskej predajni Potten & Pannen – Staněk v bratislavskom OC Central majú nielen návštevníci Gourmet Academy možnosť pozrieť si najobľúbenejšie kúsky z ponuky prémiových značiek kuchynského náčinia. Aj nová predajňa si našla svoje miesto v priestoroch N!DO, ktoré umožnili zlúčenie spomínaných troch prvkov novootvoreného konceptu. Ľahká dostupnosť a viditeľnosť nasmerujú milovníkov dizajnových spotrebičov, varenia a stolovania priamo k nám. Príďte sa pozrieť, ochutnať, ovoňať a dotknúť sa jedinečného zážitku.

Potten Patten

Na slovíčko. Miloš & Pavel Staněkovci

Značka Potten & Pannen sa zrodila pred 31 rokmi. Čo vás inšpirovalo a čo názov znamená?

Všetko začalo v roku 1991, keď som do vtedajšieho Československa dovážal riad Calphalon z USA. Krátko na to som sa náhodne prvýkrát stretol s Milošom Staněkom. V jednej žižkovskej reštaurácii, kde Miloš varil, sme sa dali do reči, a keď som mu ukázal výrobky z Ameriky a Holandska, vyhlásil, že na ničom inom už variť nechce. Onedlho Miloš v reštaurácii skončil a prišiel do Potten & Pannen. Mimochodom, aj názvom som sa inšpiroval v Holandsku. Potten a pannen znamená hrnce a panvice.

Váš spoločník má rovnaké priezvisko ako vy. Je to náhoda či ste príbuzní?

Veľa ľudí si to myslí. My dvaja sme boli tiež prekvapení, keď sme si navzájom odovzdávali vizitky. Je to len čistá zhoda mien. O to viac sme boli presvedčení, že je to dobré znamenie.

Potten Patten

Aký bol váš vstup na slovenský trh? Je niečo, čo vás prekvapilo? Predsa len sú určité odlišnosti medzi slovenským a českým zákazníkom. 

Keď sme v roku 1992 založili spoločnosť, boli už naše štáty v podstate rozdelené. Logicky sme sa orientovali na domáci trh, no po čase začali prichádzať nadnárodné spoločnosti, s ktorými sme sa stretávali vďaka distribúcii. Väčšinou boli centralizované v Prahe s dosahom na Slovensko, a tak sme sa rozhodli v roku 2007 založiť Potten & Pannen – Staněk s. r. o. aj tu. Onedlho sme mali zaujímavý počet klientov a v roku 2012 sme otvorili vlastnú predajňu v OC Central v Bratislave. V distribúcii sa obchodovanie veľmi nelíšilo, no vždy musíte poznať zákazníka a rýchlo sme zistili, že nie je rovnaký ako v Česku.

Ako sa menili gastro trendy počas vášho podnikania? 

Za vyše tridsať rokov podnikania sa zmenilo veľa. Pokiaľ sa bavíme o jedle, môžete si vyberať z reštaurácií s rôznym zameraním kuchyne, a to sa prenáša aj do domácností. Varenie sa stalo veľmi trendovou záležitosťou a mnohí naši klienti sú veľkí gurmáni. Po Prahe sme teraz v Bratislave otvorili druhú Gourmet Academy a práve tu vidieť, ako sa záujem o kulinárske umenie stáva populárnym. Pred desiatimi rokmi by to nebolo realizovateľné.

Produkty, ktoré ponúkate, sú exkluzívnejšie. Oplatí sa do nich investovať aj dnes, v dobe energetickej krízy, kedy ľudia nemajú peniaze navyše? 

Práve teraz je vhodná doba zamýšľať sa, aký produkt si do kuchyne zaobstaráte. Ktorý vydrží svojou kvalitou, ušetrí energiu aj čas a vďaka technickým vlastnostiam uľahčí varenie. Zameriavame sa aj na produkty, ktoré bránia plytvaniu potravinami od značky Zwilling, Fresh & Save, liatinové riady Staub či medený Mauviel, ktorý pri správnom používaní zostane ďalším generáciám. Vždy sme chceli byť kurátormi, ktorí prinášajú to najlepšie do kuchyne a na stôl. To je naše poslanie, tým sa riadime viac ako tridsať rokov.

Potten Patten

Nákupná sila sa momentálne centralizuje v nákupných centrách, vy ste sa však rozhodli otvoriť showroom Smeg aj školu varenia mimo nich. Čo vás k tomu viedlo?

Áno, to je pravda, preto sme prvú predajňu otvorili práve v obchodnom centre. Tento koncept by sa však doň nehodil svojím poňatím. Smeg showroom je jedna časť, na ktorú je naviazaná škola varenia, kompletne vybavená produktmi Smeg, a predajňa, ktorá dopĺňa sortimentom celý koncept. Chceme, aby naši zákazníci našli na jednom mieste vybavenie do kuchyne vrátane vstavaných spotrebičov Smeg, alebo sa zdokonalili vo svojom kuchárskom umení v Gourmet Academy. Chceme byť aj miestom, kde sa budú schádzať architekti s klientmi, ktorí si vybavujú nový domov.

Plánujete otvoriť predajňu aj v iných mestách na Slovensku? 

V pláne to určite máme a už sme si vytipovali aj menšie mestá, ktoré by boli vhodné pre náš koncept. Úprimne, tento proces sme spomalili v období pandémie a určite tomu nepomohla ani energetická kríza s vojnou na Ukrajine. Tento plán máme zároveň aj v Českej republike.

Foto: Potten & Pannen – Staněk