Pochutiť si môžete aj na burine

259
jedla burina

Mnohé druhy burín, ktoré vám každoročne vyrastajú v záhrade, ponúkajú nevšedné kulinárske zážitky. Okrem záhradných druhov stojí za to vyskúšať aj iné druhy burín a voľne rastúcich rastlín.

Zo záhradných zástupcov ponúka zaujímavé možnosti napríklad hviezdica prostredná, ľudovo nazývaná kuračka. Okrem toho, že si z nej môžete pripraviť chutný liečivý čaj, poslúži vám aj pri príprave zdravých jedál. Najlepšie chutí na jar, mladá, vtedy je aj plná vitamínov. Konzumovať ju však môžete celoročne. Jej jemnú a sviežu vňať využijete pri príprave šalátov, do zdravých nápojov, polievok, zakomponovať ju po nasekaní nadrobno môžete aj do polievkových halušiek či zeleninových jedál.

Odpudivá, pritom chutná

V kuchyni sa dá využiť aj žihľava. Aj z tejto rastliny si môžete pripraviť liečivý čaj a zároveň jej mladé listy či výhonky využiť ďalšími spôsobmi. Možno ju pripraviť podobne ako špenát, alebo nasekať do polievky či zeleninového šalátu. Vyplatí sa ju pridať aj do omelety, nátierok, nákypov či zdravých nápojov. Existujú aj recepty, ako si zo žihľavy pripraviť pesto. No a na jeho výrobu môžete okrem žihľavy využiť aj iné druhy. Napríklad medvedí cesnak, púpavu, štiav, skorocel alebo zádušník brečtanovitý. Listy tejto rastliny s drobnými fialovými kvetmi vynikajú príjemnou pikantnou chuťou. Využijete ich do šalátov, polievok, prívarkov a nátierok, tvarohov alebo bylinkového masla. Okrem čerstvej formy, teda čerstvo nazbieranej vňate, môžete použiť aj sušený zádušník a okoreniť si ním napríklad mäsové jedlá.

jedla burina
žihľava

Šalát z burín

Väčšina jedlých burín sa hodí na prípravu šalátov, pričom najlepšie je zamerať sa na najmladšie listy a výhonky. Kapsička pastierska, púpava, štiav, potulaka, mrlík (vyskúšajte ho ako plnku palaciniek), stavikrv, kostihoj či loboda. To je len časť z pestrej ponuky možností, ktoré sa vyplatí zakomponovať do pripravovaných šalátov. Určite nezabudnite ani na sedmokrásku. Skrášli zdravé pokrmy, šaláty, zeleninové jedlá, zamiešajte ju aj do bylinkového masla či tvarohu a nátierok. Využijete ju však aj pri ozdobovaní a dotváraní sladkých jedál. Zaujímavá je napríklad aj zlatobyľ. Ide o jednu z najrýchlejšie sa rozširujúcich až invazívnych burín. Ak sa vám v záhrade táto rastlina rozšírila, na jar, kým rozkvitne, si pozberajte mladé výhonky a pridajte ich do čerstvých šalátov a zeleninových jedál. Zaujímavú chuť majú aj ošúpané stonky.

jedla burina
loboda

Obávaná kozonoha

Kozonoha hostcová patrí podobne ako zlatobyľ k rýchlo sa rozrastajúcim nepríjemným burinám a nie je jednoduché ju zlikvidovať. Táto burina však odpradávna ľuďom chutila. Využiť ju možno v studenej aj teplej kuchyni, do šalátov, polievok, rizota, smoothies, do prívarkov a zeleninových jedál, po udusení ako plnku do palaciniek, slaných koláčov či jednohubiek. Existuje dokonca recept na netradičné pikantné chipsy z listov tejto rastliny. Z kozonohy sa zberajú mladé listy, majú jemnejšiu chuť a sú plné vitamínov a minerálnych látok. K často sa vyskytujúcim burinám patrí tiež cesnačka lekárska. Chutí pikantne, lahodné sú hlavne mladšie listy. Aj túto rastlinu, ktorú prezrádza jemná cesnaková aróma, využijete do šalátov a polievok, no vyskúšať sa oplatí aj ozdobiť si ňou a dochutiť obložené chlebíky a jednohubky. Keďže varením stráca svoju arómu, je vhodnejšie využívať ju len v studenej kuchyni. Možností, čo všetko vyskúšať, je veľa. Dôležité je zberať a v kuchyni využívať len takú burinu, ktorá nebola zasiahnutá chemickými postrekmi a hnojivami, ideálne ak pochádza z ekologicky koncipovaných záhrad. Burinu v kuchyni treba spracovať hneď po nazbieraní.

jedla burina
kozonoha

Text: Daniel Košťál, foto: Pexels