Batožina na potulkách

89
batozina

Pri osobnej leteckej doprave sa zatúlajú v priemere len štyri kusy batožiny na tisíc pasažierov. Iba jedno percento z takto blúdiacich kufrov, batohov alebo tašiek sa stratí navždy.

Najmä v dovolenkovom období je takáto patália nočnou morou. Do značnej miery jej môžete predísť vhodnými opatreniami pred cestou aj v jej cieli.

Staré dobré kartičky

Počas check-inu spojeného s odovzdaním batožiny si aspoň narýchlo overte cieľovú destináciu a ďalšie základné informácie na nálepke od prepážkového pracovníka, kým necháte svoju batožinu odrolovať do zázemia letiska.

Azda ani netreba pripomínať kardinálny význam starých dobrých kartičiek s kontaktnými údajmi. Venujte trochu času tomu, že na ceduľky (umiestnené duplicitne aj dovnútra medzi veci okrem vonkajšieho na to určeného obalu) napíšete nielen domáce kontaktné údaje, ale aj dovolenkové – meno a adresu hotela a termín pobytu v ňom.

batozina

Stužka na držadle

Strhnite všetky už neplatné transportné visačky. Budete síce pôsobiť menej scestovane, ale neuvediete do zmätku osoby, ktoré potrebujú rýchlo a spoľahlivo manipulovať s vašou batožinou. Čím viac prítomných označení, tým dlhšie treba hľadať to správne.

Ak máte farbou či dizajnom ľahko zameniteľnú batožinu, ešte si ju označte. Ľahšie sa vám bude identifikovať na dopravnom páse po vyložení z lietadla a poslúži aj ako výstraha pre ľudí, ktorí by po nej omylom mohli siahnuť. Úplne postačí zvinovacia reflexná páska alebo výrazná stužka na držadle.

batozina

Háklivé transferové lety

Uistite sa, že z kufra netrčia žiadne prvky typu vnútorných popruhov, a dočasne odstráňte ozdoby, akými sú napríklad plyšové talizmany pripnuté na rúčke. Zvyšujú riziko uviaznutia na prepravníku (pri stovkách metrov „serpentín“ na veľkých letiskách môžete prísť o rozdielové minúty), v lepšom prípade „iba“ poškodenia… Je to akási analógia pohybu v náročnom teréne s rozviazanou šnúrkou na obuvi. Tiež by ste to nerobili.

Nechce sa vám po bezpečnostnej kontrole pridlho čakať v tranzitnom priestore? Radšej si tam dajte kávu, ale nenechávajte si odbavenie na poslednú chvíľu. Na palubu sa totiž musíte dostať nielen vy, ale aj vaša batožina, ktorá prechádza cez servisných zamestnancov: doprajte im dostatočnú časovú rezervu na nakládku. Práve z toho dôvodu rastie hrozba zatúlania pri transferových letoch – až polovicu strát generujú práve ony.

Po prílete zamierte bez otáľania k prepravnému pásu. Presne na ňom je vaša batožina najzraniteľnejšia v zmysle krádeže alebo náhodnej zámeny. Aj pri nevinnom omyle môže uplynúť niekoľko dní, kým sa k vám dostane.

batozina

Zámok so štandardom TSA

Nepríjemnosťou porovnateľnou so stratou batožiny je jej poškodenie nezriedka spojené so znehodnotením či poubúdaním obsahu. Videá s bezohľadným letiskovým personálom sú virálne. Vaša batožina však ani nemusí prechádzať cez cynika alebo neprajníka na to, aby utrpela ujmu. Určitá miera nešetrného zaobchádzania s ňou je priam nevyhnutná.

Stačí si uvedomiť, že každý zamestnanec vyloží a naloží okolo 125-tisíc kusov ročne. Pomôžte im kufrom s kolieskami, aby nemali podvedomú tendenciu hádzať ho alebo šmýkať po podlahe. Stavte na naozaj odolné steny aj za cenu menšej štýlovosti. Obopnutie transparentnou fóliou nikdy nezaškodí.

Zámok odradí potenciálnych zlodejov a redukuje možnosť samovoľného otvorenia kufra. Určite však použite ten so štandardom TSA, od ktorého majú oprávnení kontrolóri univerzálne kľúče, takže ho vedia aj opätovne zamknúť po prehliadke útrob batožiny. Cennosti, krehké predmety a lieky majte vždy pri sebe na palube.

Text: Miki Kočan ml., Foto: unsplash.com