Ponuka sa rozširuje

110
spotrebna elektronika

Výnimkou nie je ani spotrebná elektronika, ktorá sa vyvíja a posúva priam míľovými krokmi vpred. V rámci nej existujú rôzne stupne ponuky, niektoré výrobky siahajú až po niekoľko tisícok či desaťtisícok eur. Pozrime sa na to, čo sa objavuje v ponuke niektorých producentov.

Nadšenie z hry

Pre náročných hráčov je určený monitor Samsung 32″ Odyssey OLED G8 (G80SD). Matný OLED displej má rozlíšenie 3840 x 2160 (4K UHD), jas dosahuje hodnotu 250 cd/m2, pomer strán je 16:9. Okrem uvedených parametrov sú najvýznamnejšími vlastnosťami obnovovacia frekvencia 240 Hz, okamžitá odozva 0,03 s či podpora VESA DisplayHDR True Black 400. Medzi najmodernejšie technológie patrí taktiež nový AI upscaling, čo znamená, že tento monitor dokáže prostredníctvom umelej inteligencie zvýšiť rozlíšenie videa bez straty kvality.

spotrebna elektronika
Špičkou pre náročných hráčov je monitor Samsung 32″ Odyssey OLED G8 (G80SD).

Dvojnásobok oproti predchodcovi

Spoločnosť Western Digital predstavila nový SSD disk v sérii WD Blue s kapacitou 4 TB, čo je oproti predchodcovi dvojnásobok. Určený je pre tvorcov obsahu – 4K video, zvuk či fotografie. Disk WD Blue SN5000 NVMe je zosúladený so 4. a 6. fázou umelej inteligencie, aby vybavil používateľov pokročilým riešením na ukladanie dát s vysokým výkonom. Zrýchľuje teda pracovné postupy tvorby obsahu v prostredí umelej inteligencie a zároveň aj produktivitu, pričom technológia Western Digital nCache 4.0 zaručuje veľmi rýchle kopírovanie priečinkov a súborov. Rýchlosť PCIe Gen4 je až 5500 MB/s (čo je výkon až o 24 % vyšší ako pri predchodcovi) a zápis 5000 MB/s.

spotrebna elektronika
Spoločnosť Western Digital predstavila SSD disk WD Blue SN5000 NVMe.

Prvý s umelou inteligenciou

ASUS uviedol notebook ASUS Vivobook S 15, ktorý je vôbec prvým Copilot+ PC s procesorom Snapdragon X Elite. K dispozícii má 3K ASUS Lumina OLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou, zvuk s certifikáciou Harman Kardon a šasi s hmotnosťou iba 1,42 kg (hrúbka iba 14,7 mm). ASUS Vivobook S 15 je prvým Copilot+ počítačom značky ASUS, ktorý využíva najnovšie nástroje umelej inteligencie systému Windows. Je vybavený procesorom Snapdragon X Elite s integrovanou neurónovou jednotkou Qualcomm Hexagon NPU a môže sa pochváliť pozoruhodným neurónovým výkonom 45 TOPS, ktorý poskytuje rýchle spracovanie AI funkcií priamo v zariadení. K dispozícii je ultrarýchle SSD PCIe 4.0 úložisko s kapacitou až 1 TB a až 32 GB operačnej pamäte typu LPDDR5X s frekvenciou 8448 MHz. Medzi zlepšenia novej generácie, ktoré využívajú umelú inteligenciu, patria efekty Windows Studio a infračervená kamera ASUS AiSense, okrem toho má novinka rad ďalších funkcií.

spotrebna elektronika
3 – ASUS Vivobook S 15

Kvalitný záznam obrazu

Z novej série Huawei Pura70 je najatraktívnejším model s prívlastkom Ultra. Na rozdiel od zvyšnej trojice modelov Pura70 má zadnú stenu potiahnutú imitáciou kože, zmenená je aj foto časť – má kovovú vložku s LED diódou a nápis XMAGE. Displej LPTO OLED s uhlopriečkou 6,8 palca má rozlíšenie 2844 x 1260 px, obnovovacia frekvencia je 120 Hz, pamäť 16 GB RAM + 512 GB ROM. Hlavná ultra svetelná vysúvateľná kamera 50 Mpx má premenlivú clonu f/1.6 – f/4.0. Kapacita batérie je 5200 mAh.

spotrebna elektronika
Huawei Pura70 Ultra

Text: Peter Stano, foto: Samsung, Western Digital, Asus, Huawei