Andrea Paldan: Na svetových golfových grínoch aj lyžiarskych svahoch

1369
Andrea Paldan
Andrea Paldan

Prekvapujúco sa „našla“ v navrhovaní športového oblečenia a vyrazila do zahraničia.

Išla si tvrdohlavo za svojou predstavou a dnes tvorí na pomedzí golfového ihriska a hôr vo švajčiarskom Hünenbergu. Slovenská odevná dizajnérka Andrea Paldan.

Na Slovensku ste boli známou módnou návrhárkou, predstavovali ste vlastné kolekcie. Dnes sa však venujete športovému dizajnu pre svetovú značku a pôsobíte vo Švajčiarsku. Kedy nastala táto zmena?

Prišlo to postupne. Moja prvá golfová kolekcia bola určená pre belgickú hráčku Victoriu Tomko. Neskôr som dostala príležitosť navrhovať oblečenie na jazdu na koni, pre slovenskú cyklistickú značku Isadore či outdoorovú firmu Zajo i ďalšie golfové projekty. Medzičasom prišla aj zahraničná ponuka – práca pre nemeckú golfovú značku Golfino.

Aká bola vaša cesta do prémiovej švajčiarskej značky Kjus?

Verím na privolávanie si situácií. A tak to bolo asi aj v prípade fimy Kjus. Poznala som ju ako výrobcu lyžiarskych odevov a keď som zistila, že sa venujú aj golfovému oblečeniu, pocítila som, že to je to, kde sa vidím. Navyše som svoje skúsenosti túžila rozvinúť na globálnej úrovni. Pomohol mi profesijný profil na portáli Linked In, cez ktorý ma objavila švajčiarska agentúra z Lausanne vyhľadávajúca talenty v medzinárodnom športovom priemysle. Všimli si môj široký dizajnérsky záber – od kresby a technickej dokumentácie až po modelovanie strihov. O dva mesiace som sa už sťahovala do Švajčiarska.

Andrea Paldan
Módna návrhárka medzi modelmi

Dostali ste sa teda k svojej vysnenej práci. Naplnila vaše očakávania?

Ako senior designer pôsobím vyše dvoch rokov a naozaj som sa v tejto práci „našla“. Vyhovuje mi prémiovosť, športová elegancia, minimalizmus a dôraz na technickú dokonalosť produktov, rovnako ako inovatívnosť, ktorá tvorí DNA značky. Mottom značky je: Uncompromising performance a značka Kjus sa už stala naozaj globálnou. Teší ma, že produkty, ktoré som navrhla, nájdete aj v slovenských predajniach.

Odísť žiť do zahraničia, opustiť zabehnuté koľaje a rodinu nie je pre každého. Zvažovali ste túto ponuku dlho?

Vždy som vedela, že chcem žiť v nemecky hovoriacej krajine. Na podobnú príležitosť som vlastne čakala už dávno, takže nebolo ťažké rozhodnúť sa.

Čiže pracovne komunikujete v nemčine?

Keďže sme medzinárodný tím, oficiálnym firemným jazykom je angličtina. Samozrejme, nemeckí a švajčiarski kolegovia spolu hovoria po nemecky, respektíve švajčiarskou nemčinou. Nemčinu som sa učila 12 rokov, v Nemecku a Švajčiarsku mám aj rodinu, takže nemám problém rozumieť.

Andrea Paldan
Men Freelite Jacket – svetová inovácia, prvá pletená ultrastrečová lyžiarska bunda

Aký je teda váš dizajnový tím?

Sme naozaj medzinárodný mix. Keď som začínala, bola šéfkou dizajnu Švédka, ale tím tvorí aj Nemka, Američan a zvyšok kolegov je z Nemecka a Švajčiarska.

Ste jedinou Slovenkou vo firme?

Na moje veľké prekvapenie ma už na osobnom pohovore vo firme zoznámili s ďalšou Slovenkou, čo mi hneď dodalo pocit blízkej domoviny. Gabi pracuje na marketingovom oddelení a stretávame sa pomerne často.

Andrea Paldan
Skica Andrey Paldan

Predpokladám, že pracovné prostredie je tiež zaujímavé.

Sídlo firmy je kapitola sama osebe. Nachádza sa v Hünenbergu, v krásnom a neporovnateľnom prostredí. Hneď pod oknami máme 18-jamkové golfové ihrisko, za ním jazero a v pozadí hory. V lete zvykneme na terase grilovať, v zime si posedieť pri typických švajčiarskych špecialitách, ako sú fondue či raclette.

Zdá sa teda, že tam máte dostatok príležitostí na športové vyžitie…

Áno, firma sa rozhodla v tomto roku športovanie podporiť ešte viac, v duchu hesla: v zdravom tele zdravý duch. V pondelok ráno sa niektorí kolegovia vyberú na golf, iní si idú cez obed zabehať, piatky sú cyklistické a v utorok sú na zrelaxovanie k dispozícii masáže. Chodíme sa spoločné lyžovačky, kde nielenže testujeme oblečenia našej značky, ale je to aj podpora tímovej spolupráce.

Ako vznikajú jednotlivé kolekcie?

Dizajnérska práca funguje v polročných cykloch a modely sa začínajú tvoriť dva roky pred ich uvedením na trh. V práci sa teda naraz prelínajú viaceré sezóny. Žijeme tak trochu v budúcnosti. Okrem dámskych, pánskych a juniorských dizajnov pracujem aj na módnych doplnkoch a špeciálnych inovatívnych projektoch.

Andrea Paldan
Sphere Layering systém

A kde hľadáte inšpiráciu?

Inšpiratívna je pre mňa moderná architektúra a jej skulpturálne tvary a štruktúry. Pre pánske dizajny zasa svet automobilového priemyslu, nové kreatívne koncepty, ktoré sa často dajú zaujímavo preniesť do odevu. Potom sú to špecializované veľtrhy ISPO a Performance Days v Mníchove, kde na jednom mieste možno stretnúť dodávateľov a vidieť trendy či konkurenčné značky. Členovia tímu chodievajú každoročne aj na najvýznamnejšiu výstave v golfovom odvetví PGA Merchandise Show v Orlande na Floride. Naším cieľom je totiž ešte výraznejšie preraziť s golfovými produktmi na americký kontinent.

V minulosti ste navrhovali modely pre známe slovenské osobnosti. Ako je to v prípade vašich športových modelov?

Postrehla som, že značku Kjus si obľúbil napríklad moderátor Peter Šarkan Novák a na grínoch ho vidieť vo viacerých kúskoch z aktuálnej kolekcie. Je príjemné sledovať, ako si typické „K“ logo nachádza cestu aj na Slovensko, napriek tomu, že patrí k drahým značkám. Myslím si, že tí, ktorí si zakladajú na kvalite a technickej dokonalosti, ju rozhodne vedia oceniť. Kjus má viacerých známych svetových športovcov ako tváre značky. Je to napríklad švajčiarsky zjazdár Didier Cuche či najnovšie nemenej známy golfista Charl Schwartzel.

Andrea Paldan
Didier Cuche osobne v štúdiu počas dizajn mítingu

Momentálne vás však opäť môžeme stretnúť na Slovensku. Je v tom nejaká atraktívna pracovná ponuka alebo váš aktuálny stav novomanželky a nastávajúcej mamičky?

Vo Švajčiarsku som zažila skvelú pracovnú skúsenosť, ale nastal čas obrátiť pozornosť na súkromný život. Som naozaj hrdá, že za tie dva roky som s partnerom stihla zásnuby, svadbu aj tehotenstvo a už sa veľmi teším na novú životnú rolu a nastávajúce materské povinnosti. Švajčiarska materská trvá len 3,5 mesiaca, čo je na naše pomery skutočne krátka doba. Aktuálne nechávam veci voľne plynúť a ako vždy očakávam, že sa môj pracovný život otočí opäť zaujímavým smerom.

Andrea Paldan (35)

Vyštudovala Odevný dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Získala viaceré ocenenia za dizajn, obliekala známe osobnosti, má za sebou pracovné skúsenosti z Londýna, Nemecka či Portugalska. V priebehu posledných rokov sa rozhodla pre výraznú zmenu v smerovaní a preorientovala sa z fashion na športovú módu. Aktuálne žije v Zürichu a navrhuje golfové a lyžiarske kolekcie pre prémiovú švajčiarsku značku Kjus.

Lasse Kjus
Lasse Kjus

Lasse Kjus (47)

Bývalý nórsky lyžiar, ktorého meno značka nesie, je mnohonásobným víťazom Svetového pohára a Majstrovstiev sveta v zjazde, veľkom slalome a Super G. Je zároveň zlatým víťazom Zimných olympijských hier. Ako legenda bol uvedený do Siene slávy alpského lyžovania. Dodnes sa osobne zúčastňuje prezentácií nových kolekcií a je reprezentatívnou tvárou značky. Už viackrát bol aj na Slovensku, naposledy na golfovom turnaji v Hrubej Borši na jeseň minulého roku.

Text: Jana Janků, foto: archív LK International AG, Ondrej Bobek, make-up: Ľubica Krajňáková