Červená vystavuje červenú

132
Farba odevu na pohovor

V konečnom dôsledku na pracovnom pohovore rozhodnú – aspoň spoločne dúfajme – vaše vedomosti, vlastnosti a zručnosti vrátane dnes takých populárnych soft skills. Určite však nezaškodí nezredukovať si či dokonca úplne nezmariť šancu povestným zlým prvým dojmom.

Okrem neskorého príchodu či odrádzajúceho vystupovania sa môže o červenú už na štarte postarať práve červená, ak je dominantnou farbou odevu nad rámec veľmi decentného akcentu.

Nie na formálne príležitosti

Červená preukázane stimuluje krvný obeh a zrýchľuje dych. Práve preto je príťažlivá, ale na formálne príležitosti, medzi ktoré pracovný pohovor nepochybne patrí, sa vyložene nehodí. Psychológia farieb ju totiž kategorizuje ako výbojnú, rozptyľujúcu a iritujúcu.

Farba odevu na pohovor

Prehnane atraktívna žltá

Do podobnej kategórie spadá oranžová a naozaj dôkladne by ste mali zvážiť aj žltú. Je totiž natoľko vizuálne atraktívna, že v neutrálnych spoločenských situáciách nežiaduco ovplyvňuje koncentráciu – vinou svojej extravagantnosti je až neúnosná.

Zmätok pod vplyvom stereotypov

Podobne púta prehnanú pozornosť fialová. Ako farebné zosobnenie luxusu sa skôr vzťahuje na romantiku, nepýta sa ku kariérnej agende. Navyše, zvykne sa zo zotrvačnosti – ružová tobôž – stále skôr spájať so ženami. V ére vyznávajúcej rovnosť prístupu teda použitie fialovej a najmä ružovej môže v danom kontexte pôsobiť mätúco.

Šedá lepšou voľbou ako čierna

Klasikami hlavne vo sférach, ktoré sú už v princípe zviazanejšie, zostávajú čierna, šedá a biela. S čiernou však opatrne. Reprezentuje autoritu, silu a drámu a jej nosenie vzbudzuje zdanie odmeranosti a povýšenectva. V tomto zmysle je striedmejšou voľbou šedá. Biela pasuje absolútne ku všetkému, ale na druhej strane sotva obstojí vo väčšom zastúpení, než je blúzka, respektíve košeľa.

Farba odevu na pohovor

Hnedá, modrá i zelená radšej v tmavom

Personalisti radia, že nič nepokazíte tmavšou hnedou, modrou či zelenou – vždy v umiernených odtieňoch. Človek v hnedom odeve intuitívne vyvoláva pocit dôveryhodnosti a vyrovnanosti. Obľúbená modrá naznačuje erudíciu a kreativitu. Navyše upokojuje zrak. Zelená v spojení s prácou indikuje spoľahlivosť a samostatnosť.

Béžová je submisívna

Určitým problémom v súvislosti so svetlejšou hnedou alebo béžovou je, že síce vyznievajú otvorene a pozývajúco do debaty, zároveň však mierne submisívne, pasívne a predovšetkým príliš uvoľnene, ba ľahtikársky. Z podobných dôvodov sa vyvarujte aj bledších tónov modrej.

Farba odevu na pohovor

Kvalitný materiál, moderná fazóna

Azda ani netreba zdôrazniť, že odev na pracovný pohovor bez ohľadu na farbu musí byť bezpodmienečne čistý, elegantný, vyžehlený, zladený a najmä zodpovedajúci pozícii, o ktorú na schôdzke ide. Imperatívom je aj kvalitný materiál a moderná fazóna.

Spektrum od striktnosti k nápaditosti

V súčasnosti sú konvencie do značnej miery zrelativizované, ale zostávajú udalosti, pri ktorých sa namiesto experimentovania odporúča nevyčnievať. Skúste sa radšej prispôsobiť typu firmy a štandardom pre zamestnancov v príslušnom odbore. Na jednej strane širokého spektra je striktný dress code finančného sektora, na druhej tvorivé povolania, pri ktorých sa predpokladá minimálne závan originality.

Celková upravenosť a pestovanosť

Zlaté pravidlo znie, že menej je viac (samozrejme, netýka sa to mzdy). Vyhnite sa výstrelkom aj pri výbere šperkov a ešte doma sa uistite, že sa vám posediačky neodhaľujú niektoré časti oblečenia alebo pokožka na háklivých miestach – u dám je to dekolt, v prípade pánov lýtka. Nuž a prvý dojem puncuje celková upravenosť a pestovanosť.

Text: Miki Kočan, foto: unsplash.com