Rôzne sféry ponuky

196
Novinky

Trh s elektronikou je aj v letných mesiacoch zaujímavý, pretože ponúka množstvo nových výrobkov.  

Aj v čase dovoleniek sa pozrieme na zopár zaujímavých inovatívnych počinov, ktoré sa môžu stať v prípade vzbudenia záujmu súčasťou života domácností.

Ponuka štúdiovej kvality

Novinkou pre rok 2023 sa v prípade spoločnosti Onkyo stal aj špičkový 11.2 kanálový AV receiver TX-RZ70, vystrojený najnovšími technológiami. Výkon na jeden kanál je 140 W, podporované sú Dolby Vision, HDR 10+ a rozlíšenie 8K/4K, nechýbajú vstupy HDMI 2.1 s podporou frekvencie 8K60. Špičkový zvuk zaručujú prevodníky ESS Sabre s veľmi malým skreslením. Prispôsobenie zvuku miestnosti optimalizuje funkcia Dirac Live Room Calibration Full Bandwidth. TX-RZ70 podporuje formáty Dolby Atmos, DTS:X, Neural:X a má certifikáciu THX aj IMAX Enhanced. Pripájanie zabezpečuje 6 vstupov HDMI a k dispozícii sú taktiež tri výstupy vrátane eARC. K zariadeniu možno pripojiť aj dva subwoofery, vystrojené je taktiež funkciami a službami na streamovanie, ako aj kompatibilitou s hlasovými asistentami. Špičkové technológie, nainštalované do tejto novinky, zabezpečujú brilantný zvuk i obraz.

Onkyo TX-RZ70
Onkyo TX-RZ70

Prírastok v strednej triede

Spoločnosť Oppo uviedla novinku Oppo K11x, zaradenú do strednej triedy smartfónov. Displej s uhlopriečkou 6,72 palcov je typu LCD (2400 x 1080 px, Full HD+), obnovovacia frekvencia činí 120 Hz. Technické zázemie tvorí mikroprocesor Snapdragon 695 a priamo podporuje siete 5G. Hlavný snímač fotoaparátu disponuje rozlíšením 108 Mpx, sekundárny má rozlíšenie iba 2 Mpx. Predný fotoaparát poskytuje rozlíšenie 16 Mpx. Smartfón Oppo K11x využíva operačný systém Android 13. Najvyššia verzia má kapacitu operačnej pamäte 12 GB, úložisko ponúka 256 GB. Nechýba ani snímanie odtlačkov prstov na boku prístroja. Batéria má kapacitu 5000 mAh, podporovaná je 67 W nabíjaním.

Oppo K11x
Oppo K11x

So zaujímavým dizajnom

Čínsky výrobca Huawei ponúka slúchadlá Huawei FreeBuds 5. V dizajnovo zaujímavých slúchadlách sú použité 11 mm duálne magnetické meniče, kvôli aktívnemu odhlučneniu (ANC) sa využívajú tri mikrofóny. Podľa okolitého hluku sa dynamicky prepínajú jednotlivé režimy aktívneho odhlučnenia, odhlučnenie je k dispozícii aj počas telefonovania. K dispozícii je technológia súčasného pripojenia k dvom zariadeniam, naporúdzi je adaptívny ekvalizér, podpora pre Hi-Res audio a LDAC aj L2HC kodeky. A výdrž? Slúchadlá dokážu reprodukovať hudbu 5 hodín (bez ANC) alebo 3,5 hodiny (s ANC). V kombinácii s nabíjacím puzdrom sa dĺžka prevádzky predĺži až na 30 hodín (bez ANC) alebo 20 hodín (s ANC). A ešte odolnosť voči vode a prachu – tá je na úrovni IP54, nabíjacie puzdro však takúto ochranu neposkytuje.

Huawei FreeBuds 5
Huawei FreeBuds 5

Prvý beamformingový soundbar

Výrobca Razer vytvoril v spolupráci so spoločnosťami THX a Audioscenic soundbar, ktorý ako prvý začal využívať umelú inteligenciu na sledovanie polohy hlavy a je vybavený zvukom THX Spatial Audio. Sledovaním polohy hlavy sa dosahuje kontinuálne najlepší zvukový priestorový zážitok 3D. Soundbar Razer Levathian V2 Pro je osadený piatimi 2-palcovými širokopásmovými reproduktormi, basy zabezpečuje samostatný subwoofer s 5,25-palcovým reproduktorom. Soundbar sa pripája k PC prostredníctvom konektora USB-C, subwoofer káblom a herný headset pomocou 3,5 mm konektora.

Razer Levathian V2 Pro
Razer Levathian V2 Pro

Text: Peter Stano, foto: Sony, Onkyo, Oppo, Huawei, Razer