Príchod k spotrebiteľom

223
prichod k spotrebitelom

Bez modernej elektroniky si nemožno súčasný život predstaviť. Je prítomná napríklad v riadiacich i asistenčných systémoch či v oblasti zábavy.

Na niektorých novinkách si opäť ukážeme, ako sa úroveň ľudského poznania posúva po malých alebo nezriedka míľových krokoch.

Kvalitné snímky

Model Sony Xperia 1 VI zabezpečuje vysoko kvalitný záznam obrázkov a videí. Vyhotovovanie kvalitných fotografií podporuje AI, kvalita obrazu sa približuje full-frameovým fotoaparátom. Hlavný 48 Mpx fotoaparát používa umelú inteligenciu na podporu zaostrovania pri pohybe objektu aj pri náročných podmienkach fotografovania. Kompaktný smartfón (162 x 74 x 8,2 mm) disponuje 6,5-palcovým displejom OLED (2340 x 1080 px) a obnovovacou frekvenciou do 120 Hz. Jeho srdcom je procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, novinka ponúka 12 GB operačnej pamäte, vnútornú pamäť 256 GB a 5000 mAh batériu.

prichod k spotrebitelom
Sony Xperia 1 VI

Vo funkcii dekorácie

Spoločnosť Hisense predstavila nový rad CanvasTV (s uhlopriečkami 55“ a 65“), ktorý ponúka v čase nefunkčnosti v úlohe televízora funkciu zobrazovania rôznych fotografií a umeleckých obrazov. Výmenné rámiky si možno zvoliť v bielej i čiernej farbe a dizajne dreva. Displej 4K QLED má antireflexnú vrstvu Hi-Matte, v rámci režimu HDR je k dispozícii podpora Dolby Vision, HDR10+ a HLG. Hráči ocenia obnovovaciu frekvenciu 144 Hz, ako aj podporu VRR. Na vyhladzovanie pohybu sa využíva technológia MEMC, operačný systém je Google TV a zvukový systém 2.0.2. Pri zobrazovaní obrázkov sa jas upravuje automaticky, vzhľadom na svetelné podmienky okolia.

prichod k spotrebitelom
Hisense CanvasTV

Špičková projekcia

Do spoločnosti laserových projektorov sa hlási novinka pre domáce kino 4K UHD HDR – JVC DLA-NZ 800. Na vytváranie obrázkov s gigantickým rozlíšením 8192 x 4320 px využíva novú generáciu technológie Gen 2 8K/e-shiftX s 8K Scaling Engine. Laserový svetelný zdroj BLU-Escent má svetelný výkon 2700 lúmenov, kontrastný pomer je 100 000:1. Celosklenený 65 mm objektív sa skladá zo 17 prvkov v 15 optických skupinách a zaručuje ostrú projekciu obsahu 4K a 8K. Z množstva parametrov ešte uvádzame uhlopriečku premietaného obrazu – tá je od 60“ do 200“.

prichod k spotrebitelom
JVC DLA-NZ800

Príprava na budúcnosť

Nový integrovaný zosilňovač NAD C 379 HybridDigital DAC využíva koncový stupeň UcD triedy D. Na výstupe zaručuje trvalý výkon 2 x 80 W (4/8 ohmov, 20 Hz – 20 kHz) alebo dynamický výkon 2 x 120 W (8 ohmov). Novinka má nainštalovaný jeden z najvýkonnejších 32-bit/384 kHz D/A prevodníkov, k dispozícii sú dva digitálne optické a dva koaxiálne vstupy, na pripojenie TV vstup HDMI eARC, dva linkové vstupy a vstup na pripojenie gramofónu. Samozrejme, nechýba ani aptX HD Bluetooth. Technológia Modular Design Construction (MDC 2) umožňuje prostredníctvom dvoch slotov pridať sieťové streamovanie BluOS alebo ďalšiu v budúcnosti vyvinutú AV technológiu.

prichod k spotrebitelom
NAD C 379 HybridDigital DAC

Komfort a kvalita zvuku

Spoločnosť Sennheiser predstavila uzavreté slúchadlá HD 620S, pričom sľubuje komfort, izoláciu od okolia a skvelý zvuk. O špičkový zvukový prednes sa postarajú 38 mm meniče s rýchlou a presnou odozvou, ako aj vysokou dynamikou a prirodzeným zvukom. V rámci uvádzaného frekvenčného pásma 6 až 30 000 Hz je zrejmé, že poskytnú aj výborný prednes basových tónov. Praktickou vecou je aj vymeniteľný pripájací kábel, čo ocení každý užívateľ.

prichod k spotrebitelom
Sennheiser HD 620S

Text: Peter Stano, foto: Sony, Hisense, JVC, NAD, Sennheiser