Kurt voľný furt

291
Kurt

Nemusíte vyhrať v lotérii, aby ste uvažovali nad vlastným tenisovým kurtom. Úplne stačí záhumienok zdedeného rodičovského domu, na ktorom sa vám nechce udržiavať úžitkové alebo okrasné záhony.

Nezávislosť od voľných hodín vo verejnom komerčnom športovom klube, úplná eliminácia dochádzania, dokonalé súkromie na pohybové aktivity, jednorazová vstupná investícia – akokoľvek značná (prevádzkové náklady sú však už nepatrné), no namiesto priebežných výdavkov za prenájom či členské… Vlastný tenisový kurt má mnohé prínosy, ale aj úskalia. Viete, koľko plus-mínus stojí jeho vybudovanie?

Umelá tráva na korkovej báze

Najvychytenejším trendom je umelý trávnik, ktorý nepotrebuje údržbu ani dodatočné investície. Zastaraná je už syntetická pažiť na báze gumy. Prax totiž odhalila, že pocitovo síce je komfortne poddajná, ale práve pruženie ústi do chronických ťažkostí so šľachami členkov a kolien. Čoraz populárnejšie sú preto umelé trávniky s korkovým fundamentom.

Keďže pokrytie jedného štvorcového metra takýmto povrchom vyjde približne na 60 eur, dvorec so štandardnými rozmermi vrátane nestiesňujúcich „výbehov“, čiže plocha cca 650 m², stojí do 40-tisíc eur. Cenovo je to zhruba stred medzi antukovým variantom (25-tisíc eur) a tvrdým podkladom. Pri tzv. harde, najbežnejšie betóne so špeciálnym akrylátovým lakom, môže byť rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou verziou až 15-tisíc eur. V zásade však treba kalkulovať so sumou nad 50-tisíc eur.

Kurt

Betón poskytuje flexibilitu

Absolútne najlacnejšia je prírodná tráva, ale takmer nikdy nebýva voľbou u rekreačných tenistov pre svižnosť loptičky na nej a hlavne vzhľadom na veľké časové aj technické nároky na starostlivosť. Vedeli ste, že tá wimbledonská má zostrih na osem milimetrov?

Antuka si žiada zametanie, zarovnávanie, polievanie a najmä zazimovávanie aj dôkladné jarné ošetrenie. Ak ju na zimu nezakryjete, striedaním skupenstva nakumulovanej vlhkosti stráca na kvalite.

Pri pevnom podklade sa výdavky v podstate zužujú na zriaďovacie. Občasná renovácia spočíva v pretretí vrchnej vrstvy. Výhodou je aj možnosť „nastavenia“ výšky a rýchlosti odrazu loptičky podľa typu náteru a výber farby či dokonca farieb (čiarami ohraničená hracia plocha odlišná od „výbehov“) na základe svojich preferencií, respektíve dispozícií okolia. Hlavným záporom je nevľúdnosť ku kĺbom nôh i chrbtici.

Kurt

Bez ohľadu na zvolený povrch kurtu treba pri rozpočtovaní myslieť aj na lavičky, slnečníky či sieť.

Čisto pragmaticky – čiže s opomenutím benefitov v podobe použiteľnosti kedykoľvek, dostupnosti hneď za domom a príjemnej nerušenosti – nad vlastným tenisovým kurtom, hoci „len“ antukovým, asi neuvažujte, ak nehodláte hrať alebo ho požičiavať aspoň trikrát týždenne, respektíve v rozsahu 5 – 6 hodín do týždňa.

Nehnuteľnosť na dožitie

Minimálne časť výstavby zázemia – obvodové obrubníky, pletivový plot, drenáže – sa dá zvládnuť aj svojpomocne, ale vždy radšej až po konzultácii s odborníkmi na špecializované dokončovanie dvorca, aby sa nestalo, že niečo bude treba opravovať. Laici napríklad môžu zabudnúť na ideálnu severno-južnú orientáciu. Pri západno-východnej totiž jednému z hráčov značnú časť dňa svieti do očí stúpajúce alebo klesajúce slnko.

Kurt

Kým sa pustíte do výstavby vlastného tenisového dvorca pri nehnuteľnosti, ktorá nie je už na dožitie, zvážte aj faktor potenciálneho budúceho predaja. Zďaleka nie všetci kupci totiž pristúpia na zahrnutie tejto investície alebo aspoň jej zatiaľ neamortizovanej časti do celkovej ceny. Transakcia sa tým komplikuje, ak nie ste ochotní zásadne zľaviť, prípadne sa extrémne znevýhodňuje.

Text: Miki Kočan ml., foto: Unsplash.com