Zimné dni s vianočnou ružou

235
Vianočná ruža

Od päťdesiatych rokov minulého storočia, kedy sa nemeckým šľachtiteľom podarilo vypestovať prvú vianočnú ružu, ktorej sa dobre darilo aj vo vykúrených miestnostiach, je táto rastlina neodmysliteľnou súčasťou adventného obdobia a Vianoc. Ako sa o ňu správne starať a čo urobiť preto, aby zostala svieža aj po zime?

Vianočná ruža, alebo botanicky prýštec najkrajší (Euphorbia pulcherrima), je kráľovnou medzi zimnými kvitnúcimi rastlinami. Kvietky má pritom drobné, žltkasté a to, čím v skutočnosti púta, sú nápadné farebné listene, ktoré samotné kvety obklopujú. Počas adventu a Vianoc patrí táto rastlina k najčastejšie nakupovaným izbovkám. V interiéri navodzuje sviatočnú atmosféru a zároveň spestruje zbierku izbových rastlín. Vedeli ste, že dokáže poslúžiť aj ako netradičná živá dekorácia vo váze a môže byť aj originálnym darčekom? Keď sa z tejto rastliny chcete tešiť čo najdlhšie, dôležité je v prvom rade vedieť, ako ju kupovať.

Vianočná ruža

Skontrolujte kvetné puky

Vianočná ružaZa nákupom tejto rastliny sa vyberte vždy len do krytých priestorov, teda do vnútorných predajní. Nekupujte túto rastlinu vonku, na trhovisku alebo na ulici. Kvalitnú vianočnú ružu spoznáte podľa toho, že jej kvetné puky (medzi farebnými listeňmi) sú zatvorené alebo len mierne otvorené. Úplne rozkvitnuté rastliny vám vydržia svieže kratšiu dobu. Ďalšou známkou zdravej rastliny sú neporušené a neopadávajúce listene. Pozornosť venujte aj tomu, či tieto rastliny nie sú umiestnené pri vstupe do predajne, kde býva prievan. Prievan alebo teploty nižšie než 12°C totiž môžu vianočnú ružu poškodiť a hoci na rastline spočiatku nič nespozorujete, krátko po prinesení domov z nej môžu začať opadávať listy. Na cestu domov si preto nechajte túto zeleň vždy dôkladne zabaliť do papiera, ideálne aj do viac vrstiev. Osvedčené je tiež kupovať ju počas slnečných dní, ideálne keď nemrzne a najlepšie okolo obeda. Dobré je tiež čo najrýchlejšie ju z predajne dostať domov a zbytočne dlho ju neprenášať po vonkajšom prostredí. Keď si vianočnú ružu dopravíte domov, hneď ju nerozbaľujte. Najskôr ju nechajte zabalenú dve-tri hodiny v chladnejšej miestnosti, napríklad v chodbe. Až po uplynutí tohto času ju odbaľte a umiestnite na miesto, kde s určitosťou zostane počas najbližších dní.

Ak máte radi izbové rastliny, vianočnú ružu po sviatkoch nevyhadzujte, vyskúšajte ju ďalej pestovať.

Vhodné miesto a ošetrovanie

Tejto zimnej kráske ulahodí v interiéri miesto s dostatkom svetla. Vianočná ruža by tam ale nemala byť ohrozená prievanom alebo suchším vzduchom. Ideálna teplota je medzi 15°C a 22°C. Skôr ako prekúrené miestnosti uprednostnite chladnejšie miesta, tu vám vianočná ruža vydrží v atraktívnej podobe oveľa dlhšie. Nevhodná je blízkosť tepelného zdroja, krbov alebo často otváraných okien či dverí, pretože k rastline sa nesmie dostávať studený vzduch zvonka. Môžete si ju umiestniť aj do teplejšieho priestoru, no a na noc ju potom vždy premiestnite na chladnejšie miesto, napríklad do chodby. Krása tejto rastliny je však podmienená aj správnou starostlivosťou. Nejde o nič zložité, stačí si osvojiť zopár dôležitých pravidiel. Potrebná je najmä pravidelná zálievka odstátou vodou izbovej teploty, pričom medzi jednotlivými zálievkami by mal substrát preschnúť. Vyhnite sa dlhšiemu intenzívnejšiemu zmáčaniu substrátu. Ku koreňom rastliny by sa potom nedostával vzduch a okamžite by sa to prejavilo na jej kondícii. Dbajte súčasne aj na pravidelné vylievanie prebytočnej zálievkovej vody z podmisky, a to zhruba za 15 minút po zálievke. Frekvencia zálievky závisí aj od toho, aká teplota je v mieste pestovania. Ak budete mať vianočné ruže v teplejšej izbe, zalievať musíte častejšie. Obvykle ale stačí zaliať raz za približne tri dni. Platí, že rastliny v malých kvetináčoch žiadajú častejšiu zálievku než tie, ktoré majú kvetináč väčší. Ak je kvetináč s rastlinou ľahší, substrát preschol a musíte ho zavlažiť. Prihnojovanie nie je potrebné, ale ak uvažujete nad ďalším pestovaním tejto rastliny, do zálievkovej vody môžete pridať hnojivo pre kvitnúce izbové rastliny. Priebežne nezabúdajte odstraňovať suché alebo poškodené listy.Vianočná ruža

Najčastejšie problémy

Pri pestovaní vianočnej ruže sa môže vyskytnúť niekoľko problémov. Keď napríklad tejto rastline odrazu začnú opadávať listy, môže to byť spôsobené tým, že substrát je príliš preliaty, alebo mu naopak dlhšiu dobu chýba prísun vlahy. Problémy a chradnutie tejto rastliny môže spôsobiť aj prievan, intenzívne prúdenie chladného vzduchu zvonka alebo príliš vysoká teplota. Snažte sa v prvom rade nájsť príčinu a pokiaľ tento stav netrvá dlho, rastlinu zachránite.

Čo s rastlinou po odkvitnutí

Vianočná ružaAk máte radi izbové rastliny, vianočnú ružu po sviatkoch nevyhadzujte, vyskúšajte ju ďalej pestovať. Pri troche šikovnosti z nej budete mať peknú izbovú rastlinu, ktorá vás poteší atraktívnou farebnosťou aj v ďalších rokoch. Ako na to? Po odkvitnutí krík vianočnej ruže nakrátko zrežte, začnite pravidelne prihnojovať a primerane zalievať. Na jar rastlinu presaďte do väčšieho črepníka a čerstvého substrátu pre kvitnúce izbové rastliny. Počas leta majte vianočnú ružu umiestnenú v exteriéri, ideálne na polotienistom mieste, no na jeseň ju zase včas preneste dnu. A ako ju prinútiť opäť kvitnúť a vytvoriť farebné listene? Od októbra krík zakrývajte papierovou škatuľou, vždy aspoň na poobedie a noc. Približne po dvoch mesiacoch spozorujete prvé vyfarbenie listeňov a zakrátko sa objavia aj žlté kvety.

Text: Daniel Košťál, foto: Stars for Europe