Trendové pochúťky

291
Anuga

Človek je tvor zvedavý, rád skúša a ochutnáva nepoznané. Platí to aj o potravinách.

Všetci máme viac či menej obľúbené potravinové druhy alebo jedlá, na ktoré nedáme dopustiť, no z času na čas si doprajeme aj niečo iné, doposiaľ nepoznané. Niekoho takéto degustovanie nadchne natoľko, že si k danej potravine postupne vytvorí silný vzťah, iný síce ocení novú skúsenosť, no vráti sa k tomu, čo má osvedčené. Čo nové sa dá vyskúšať?

Kimchi
Kimchi

Veľa sa v poslednom čase hovorí napríklad o jedlom hmyze. Vyskúšať horúcim vzduchom sušené, na sladko či slano ochutené múčne červy, ktoré majú charakter chrumkavých snackov, dnes už nie je taký problém. Hoci sa u nás bežne v obchodoch kúpiť nedajú, stačí zájsť za hranice – zaobstaranie tejto potraviny v krajinách na západ od nás už nebýva problém. Jedlý hmyz obsahuje veľa zdravých tukov, minerálov aj vitamínov a v ochutenej forme je veľkou delikatesou. Okrem múčnych červov sa možno stretnúť napríklad aj so sušenými a ochutenými svrčkami či kobylkami. V predaji bývajú rôzne formy, navyše aj darčekové balenia pre gurmánov. Či už je konzumácia jedlého hmyzu pre vás lákavou alebo odpudivou predstavou, isté je, že táto potravina sa zrejme stane aj v našich končinách vyhľadávanou. Napokon už teraz má jedlý hmyz u nás mnoho priaznivcov, ktorí si ho kupujú napríklad prostredníctvom internetových obchodov.

Fermentované potraviny

Výrobcovia potravín v rámci inovácií neustále vsádzajú na rastlinné bielkoviny a vlákninu.

Trendov je ale oveľa viac. Zjavné je napríklad priebežné rozširovanie palety rôznych naklíčených rastlín a mikrobyliniek alebo využívanie menej známych húb. Zintenzívnelo tiež zastúpenie a konzumácia nealkoholických alternatív či produktov s nízkym obsahom cukru a soli. Zaujímavé je aj rozširovanie alternatív mäsa a silnejúcou záležitosťou sú tiež fermentované potraviny. Prezentujú zaujímavú skupinu moderných potravín, ktorá má pred sebou pozoruhodný rastový potenciál. Známe medzi mladšími konzumentami je najmä kimchi, čo je tradičné kórejské, predovšetkým zimné jedlo, v rebríčkoch vedeckej obce označované aj ako jeden z piatich nutrične najvyváženejších pokrmov na svete. Je to fermentovaný probiotický šalát z čínskej kapusty a zároveň vitamínová bomba posilňujúca imunitu. Kimchi je určitou obdobou tradičnej kvasenej kapusty, no má zaujímavejšie zloženie aj lahodnejšiu chuť. Môže mať dokonca viacero podôb a okrem toho ponúka pikantnú aj nepikantnú verziu. Postupne, hoci zatiaľ skôr opatrne, sa pridávajú aj ďalšie fermentované produkty, napríklad nápoje. Obľúbenejšia začína byť napríklad aj huba kombucha a z nej vyrobené nápoje.

Novinkami boli aj alternatívy jogurtov, napríklad výrobky z marhuľových kôstok, prekvapujúci bol dresing z ovsených vločiek.

Rastlinné proteíny

UrbanSilnie tiež príklon k čerstvým a čo najmenej spracovaným potravinám, k lokálnej produkcii a aj k intenzívnejšiemu využitiu rastlinných surovín a prirodzených proteínových zdrojov. V tejto súvislosti sa dostávajú do popredia napríklad rastlinné proteíny. Sú pomocníkom na udržanie pevného tela, nevyhnutné pre tvorbu svalového tkaniva a enzýmov. Ich dostatočný príjem je zásadný predovšetkým pre vegetariánov a vegánov, ktorých počet neustále rastie. Nachádzajú sa v rastlinách, strukovinách, obilninách a výrobkoch z nich (tofu, tempeh, seitan, orechové maslá, semienkové krekry, cícerový hummus, zmes na šošovkové karbonátky či hrachová múka). Existuje však aj inovatívny spôsob, ako cenné proteíny zaradiť do jedálnička – formou proteínových práškov. Tie môžu byť jednodruhové alebo zložené z viacerých druhov proteínov, neutrálne či ochutené. Špeciálnou kategóriou sú rastlinné proteíny obohatené o superpotraviny alebo iné biologicky aktívne látky. Najbežnejšie používaným rastlinným proteínom je ryžový proteín. No využívanejší začína byť aj konopný či hrachový proteín. Rastlinný proteínový prášok sa dá pridať do obľúbeného jedla, hodí sa do raňajkových kaší, zeleninových koktailov, placiek, krémových polievok, dezertov alebo do nápojov. Naďalej sú tiež v popredí aj tzv. zelené potraviny (chlorela, spirulina) a zaujímavou voľbou pre moderne sa stravujúceho človeka môžu byť superpotraviny. Hoci mnohé sú už všeobecne známe, postupne sa k nim pridávajú aj ďalšie, zatiaľ nie až tak poznané. K takýmto patria napríklad quinoa, kustovnica čínska (goji), ale aj kakaové bôby, maca, acai, moringa či moruša biela.

Mangovy chia puding s vcelym pelom
Mangový chia puding s vcelym pelom

Prehliadka noviniek

Horúce novinky a trendy týkajúce sa potravín či jedál sa priebežne predstavujú na prestížnych potravinárskych veľtrhoch. K tým najväčším v rámci Európy patrí napríklad francúzsky Sial, španielska Alimentaria či nemecká Anuga, ktorá sa uskutočnila nedávno v októbri. V nemeckom Kolíne nad Rýnom uzrelo na veľtrhu Anuga svetlo sveta viacero zaujímavých noviniek. Zo zoznamu tohtoročných inovácií vyplynulo, že veľký dôraz sa kladie na alternatívne bielkoviny, clean label produkty (produkty zahŕňajúce ingrediencie v ich prirodzenej forme, bez prídavkov rôznych ďalších látok), ako aj na produkty s doplnkovými zdravotnými benefitmi (na posilnenie imunity).

UrbanV sekcii rastlinných a clean label produktov predstavili vystavovatelia napríklad netradičné polievky zo strukovín (strukoviny sú vysoko perspektívnou záležitosťou), no objavili sa už aj vegánske náhrady vajec. Sekciu alternatívnych proteínových produktov na tomto podujatí ovládli aj rybie alternatívy – krabie karbonátky, mäkkýše alebo ryby. Vidieť bolo aj to, že výrobcovia potravín v rámci inovácií neustále vsádzajú na rastlinné bielkoviny a vlákninu. Novinkami boli aj alternatívy jogurtov, napríklad výrobky z marhuľových kôstok, prekvapujúci bol dresing z ovsených vločiek. V sekcii nápojov sa dôraz kládol na funkčné prísady a prírodné rastlinné ingrediencie z trvalo udržateľného pestovania. V sektore piva a vína sú naďalej dôležitým trendom nealkoholické alternatívy. Na veľtrhu sa predstavili aj tzv. upcyklačné produkty. Príkladom bolo tortilové pivo, ktoré sa varí zo zostatkových tortíl. Nechýbala ani téma fermentácie, kde medzi top produkty patrilo napríklad hubové chilli alebo ovocná sóda vyrobená z fermentovanej uhorkovej šťavy.

Text: Daniel Košťál, foto: Anuga, Labeta, EUROVEA, Beavia