Prečo navštíviť historický Istanbul?

308
Istanbul

Istanbul by mal navštíviť každý, kto miluje spojenie histórie, Orientu a dobrodružstva. Keď sa k tomu pridá aj delikátna kuchyňa a dychberúca architektúra, tak sa z tohto miesta stáva skutočný klenot vhodný na spoznávanie.

V pulzujúcom Istanbule sa stretávajú dva kontinenty – Ázia a Európa. Je jedným z najvzrušujúcejších a najhistorickejších miest na svete. Jeho pestrá diverzifikovaná kultúra, fascinujúca história a rozprávková architektúra ho robia neodolateľným. Tu je päť dôvodov, prečo by ste mali navštíviť túto jedinečnú turistickú destináciu aspoň raz v živote.

Istanbul, kedysi Konštantínopol a Carihrad, bol dobytý v 11. storočí Osmanskou ríšou a môže sa popýšiť bohatou históriou, ktorá sa odráža v jeho archeologických pamiatkach. Hagia Sofia, Modrá mešita a Topkapi palác sú len niektoré z miest, ktoré vás vrátia v čase a umožnia vám vnímať nesmierne čaro tohto úžasného mesta.

Istanbul

Multikulturalizmus

Istanbul spája vplyvy rôznych kultúr a náboženstiev, čo sa premieta v jeho bohatej kultúre. Prechádzajte sa po bazároch, kde sa miešajú vône orientálnych korenín a ochutnajte tradičné turecké jedlá. Istanbul je multikultúrne mesto, nájdete tu naozaj všetko, čo potrebujete. Má momentálne viac ako 20 miliónov obyvateľov, navštevuje ho ročne niekoľko miliónov turistov z celého sveta.

Unikátna architektúra

Istanbul je domovom nespočetných architektonických skvostov. Veľkolepá Hagia Sofia – kedysi kostol, potom mešita, neskôr múzeum, dnes znova mešita – predstavuje fascinujúcu kombináciu kresťanských a islamských prvkov. Ďalej sa môžete pokochať háremom v Topkapi paláci alebo Dolmabahçe palácom v štvrti Ortaköy. Nevynechajte ani Modrú mešitu, Ortaköy mešitu alebo Galata vežu. Taksim, hlavné námestie, je živým a energickým srdcom Istanbulu. Nesmiete si ho nechať ujsť.

Istanbul

Bosporský most – zaujímavá poloha na hranici kontinentov

Bospor, úžasné úžinové spojenie medzi Európou a Áziou, je charakteristickým znakom Istanbulu nachádzajúcim sa v štvrti Ortaköy, Beşiktaş. Romantická plavba loďou po Bospore za prítomnosti čajok vám umožní obdivovať panoramatické výhľady na okolie a zároveň zakúsiť jedinečnú atmosféru spojenia dvoch odlišných svetov. Uvidíte ako na dlani chudobnejšiu ázijskú časť aj bohatú európsku časť.

Istanbul

Lacné nákupy

Grand Bazaar, Egyptský bazár, Bit pazari či Bazár Korenín patria k najväčším a najstarším trhoviskám na svete. Sú miestom, kde môžete lacnejšie nakúpiť zaujímavé turecké špeciality a suveníry. Nájdete tu všetko – od kobercov až po šperky. Nákupy v tomto rozmanitom prostredí sú skvelým spôsobom, ako zažiť pulzujúcu energiu Istanbulu.

Vynikajúca miestna kuchyňa

Turci sú milovníkmi dobrého jedla. Delikátna turecká kuchyňa poteší každého. Určite ste už počuli o sladkej baklave alebo mäsových guľkách Köfte. A to zďaleka nie je všetko! Pre ešte väčší gastronomický zážitok odporúčame plnený zemiak kumpír, pravú tureckú kávu, pizzu lahmacun, pide a jahňací kebab. V celom Turecku je veľmi rozšírený streetfood, čo predstavuje chrumkavý praclík simit so sezamom a mušle s citrónom. Turecká kuchyňa sa pokladá za jednu z najlepších na svete. Pripravte sa na to, že v Istanbule rozhodne neschudnete.

Istanbul na vás spraví dojem, pretože má neodolateľný šarm. Ponúka mix histórie a unikátnej architektúry, ktorá zaujme každého cestovateľa. Bez ohľadu na to, či ste milovníkom histórie, nákupov, očarujúcich výhľadov alebo dobrodružstva, toto mega mesto vám ponúka neopakovateľný zážitok.Istanbul

Text: Natália Bosáková, Foto: unsplash.com, Natália Bosáková