Návyková hra pre pozitívne lenivých

184
petang

Petang je ideálna pohybová aktivita bez ohľadu na vek, pohlavie a telesnú zdatnosť. U nás si ešte iba hľadá priestor. Adresu na národný guľodróm si však už našiel. Na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke je k dispozícii 22 ihrísk.

Až do konca druhej svetovej vojny bola táto kratochvíľa známa a rozšírená v podstate len na juhu Francúzska okolo Marseille. Samozrejme, tam ju volali a dodnes všade medzinárodne zjednocujúco nazývajú pétanque. Majstrovstvá sveta sa vlani konali v africkom Benine.

petang

U nás už tri desaťročia

Zdomácnenie slovenského výrazu naznačuje, že tento šport, ktorý je primárne určený – určite však nie vyhradený – pre bodrých seniorov, postupne preniká aj do stredoeurópskych končín. Facebookový profil Petang na Slovensku originálne hlási, že je to vysoko návyková hra pre pozitívne lenivých…

Slovenská federácia pétanque vznikla v roku 1994. Okrem spomenutého národného guľodrómu sa suverénne najviac súťažných ihrísk s veľkosťou 13 x 3 m nachádza práve v metropole a jej okolí.

Na slabú vyťaženosť sa nemôže sťažovať ani centrum nazývané Sobodrom na rozľahlom zadnom dvore Strednej odbornej školy podnikania a služieb na Komenského ulici v Pezinku.

petang

Tienisté parkové cestičky

Prednosťou tejto komótnej a zároveň takej vzrušujúcej spoločenskej aktivity na čerstvom vzduchu (interiérová verzia sa v hobby poňatí javí ako menej zábavná) je nenáročnosť na ihrisko a vybavenie, ľubovoľný typ rovného pevného povrchu (tienisté parkové cestičky s jemnými kamienkami či hlinou sú však top) a možnosť miešať aktérov.

Princíp petangu je jednoduchý, ale majstrovské zvládnutie techniky a taktiky si žiada dril. Ono, aj pravidlá ťahania šachovými figúrkami pochopí každý hneď a hokejových trénerov je najmä v máji plná republika, všakže?

Dvaja súperi či maximálne trojčlenné petangové tímy sa usilujú umiestniť kovové gule s priemerom 7,1 – 8,0 cm a hmotnosťou 650 – 800 gramov čo najbližšie k mobilnej méte.

petang

Letná obdoba curlingu

Cieľ tvorí 3-centimetrové drevené „prasiatko“ alias bib. Stretnete sa však aj s termínom košón, ktorý vznikol z originálneho pojmu cochonnet, čiže spomenuté prasiatko. Umiestňovanie gúľ sa deje aj prostredníctvom posúvania vlastných či vyrážania súperových. Nie príliš nadnesene sa dá skonštatovať, že je to letný súrodenec curlingu. Akurát náčinie letí vzduchom, nesunie sa po ľade.

Súpravu ôsmich gúľ a bibu zoženiete už za 20 – 25 eur. Nezaškodí vyzbrojiť sa aj starosvetským cólštokom, keď na vyhodnotenie nestačí voľné oko. Väčšinou je však súčasťou balenia pomôcka na meranie.

Očíslované kolíky

Vzdialenou príbuznou petangu je hra mölkky, ktorá pre zmenu pochádza z Fínska. V tomto prípade – odvíjajúcom sa od tradičnej zábavky kyykkä z Karélie – ide o zhadzovanie tucta blízko pri sebe rozostavených očíslovaných drevených kolíkov iným kolíkom a dosahovanie požadovaného skóre. Možno vás prekvapí, že aj mölkky má u nás organizovanú podobu.

petang

Štyri medaily

Na princípe historických „triafacích“ hier je založená aj boccia, ktorá od roku 1984 patrí medzi paralympijské športy, pričom nemá svoj ekvivalent na štandardných OH. Toto odvetvie poskytuje možnosť zašportovať si ľuďom s najťažšími formami zdravotného postihnutia, ktorí sú odkázaní na mechanický alebo elektrický vozík.

Boccia, ako už názov napovedá, vznikla v Taliansku a hrá sa s 13 koženými loptičkami naplnenými granulátom. Šesť je červených, rovnaký počet má modrú farbu a cieľovú loptičku (jack) odlišuje biela. Naša národná asociácia sídli v Lučenci. Slovensko sa v boccii môže pochváliť medailovou bilanciou 3-1-0 spod piatich kruhov.

Text: Miki Kočan ml., Foto: René Miko (4), Rollors.com (1)