Farebné a materiálové trendy roka 2018

1946
Trendy nábytok

Aké farebné odtiene budú vládnuť bývaniu? Čo bude patriť medzi top interiérové riešenia? A aké materiály budú horúcou novinkou?

Na to všetko sme sa opýtali českých odborníkov z firiem, ktoré patria na tuzemskom trhu medzi špičku vo výrobe nábytku, dverí a ďalších interiérových prvkov.

Aké materiály budú vládnuť dverám?

Tohtoročné trendy jasne hovoria – nebáť sa výrazných farieb! A to ani na dverách. „Do módy sa nám postupne dostávajú krikľavé varianty zelenej a žltej, ktoré vám nádherne rozsvietia interiér a spravia z vašich dverí neprehliadnuteľný dizajnový kúsok,“ opisuje Petr Paksi, hlavný inovátor v oblasti bezzárubňových dverných systémov v Česku a taktiež obchodný riaditeľ J.A.P. Slovakia. Pre tých, ktorí nie sú zástancami dominantných farieb je alternatívou umiernenejšia oranžová, idúca do červena až tehlova. Tá totiž bude v roku 2018 tiež v kurze.

Hneď v ďalšom slede po farebných tónoch sa nedá hovoriť priamo o novom materiáli, ale rok 2018 bude jednoznačne v znamení dreva. „Vraciame sa tak k tradičnému a osvedčenému materiálu našich predkov. „IN“ bude voľba typickej dreviny pre tú danú krajinu. Na našom území sa preto jedná predovšetkým o duby, bresty, gaštany alebo javory. Rovnako odporúčam ponechať drevu jeho krásny prirodzený vzhľad s viditeľnými uzlinami alebo prasklinami, ktoré vám zútulnia a zatraktívnia váš interiér,“ radí Petr Paksi. Pre lepšie vyniknutie dreva na dverách je dobré zvoliť dverný komplet so skrytými zárubňami, ktoré sú v tomto odvetví už dlhodobým trendom. Čo sa týka ďalších materiálov, tak v kurze bude i naďalej nesmrteľné sklo, ktoré sa hodí takmer do každého štýlu interiéru. Využiť ho môžete i na plochu dverí, a to ako v jeho farebnej podobe (napríklad v už spomenutej trendy zelenej nebo žltej), tak i v zaujímavej kombinácii práve s drevom.

Trendy nábytok

Aké materiály budú otvárať dvere?

Trend hranatých tvarov, ktoré vládli dizajnu kovania v posledných desiatich rokoch, už miznú a kľučky sa postupne opäť zaobľujú, nebude tomu inak ani v roku 2018. „Môžeme taktiež počítať s pokračujúcim trendom minimalizmu, ktorý velí, všetko čo najviac zjednodušiť či skryť. Rozety kľučiek sa tak zapúšťajú do dverí alebo miznú úplne, neviditeľnými sa stávajú i pánty a veľmi intenzívne sa pracuje tiež na koncepte otvárania dverí bez klasickej kľučky,“ popisuje Roman Ulich, hlavný dizajnér spoločnosti M&T, jediného českého výrobcu dizajnového dverného a okenného kovania. Kľučka sa v poslednej dobe stáva nielen praktickým prvkom, ale taktiež dizajnovým klenotom. A preto v kurze budú matné povrchy v odtieňoch zlatej, bronzovej, medenej, poprípade hnedej, na vrchole však bude naďalej zostávať matná čierna. Tá je v súčasnosti jednoznačne najžiadanejším odtieňom v kvalitných interiéroch i exteriéroch.

V kovaní sa zatiaľ nepodarilo prísť s vhodnejším materiálom pre výrobu kľučiek, než je mosadz. „Avšak zaujímavé materiálové inovácie vznikajú napríklad v oblasti povrchových úprav. Príkladom je novinka z našej kolekcie kovania MINIMAL v podobe ručne brúseného, čierneho matného povrchu s hrubou 3D štruktúrou podobnou drásanému drevu, ktorá je i napriek tomu veľmi príjemná na dotyk. Stále častejšie sú tiež netradičné kombinácie kovu s materiálmi, ako je napríklad sklo, drevo či koža, na jednej kľučke,“ uzatvára Roman Ulich.

Trendy nábytkové dvierka

Aj pri nábytkových povrchoch určite môžeme v roku 2018 počítať s pokračujúcim trendom drevodekorov. „Medzi drevodekormi i naďalej celkom jasne povedie dub ruku v ruke s ďalšou drevinou, a tou je svetlý jaseň. Praktickou alternatívou masívu je pre nábytok buď fólia, alebo veľmi vydarený laminát, tie navyše ponúkajú profilový povrch s identicky vernou drevitou štruktúrou,“ vysvetľuje Martin Dusík, špecialista na inovácie nábytkových dvierok, najväčšieho českého výrobcu nábytkových dvierok a panelov, Trachea. V popredí okrem drevodekorov zostávajú tiež povrchy napodobňujúce betón a iné umelé materiály.

Ako je to vo všetkých ďalších odvetviach, tak aj tu sa v  poslednej dobe objavilo mnoho nových materiálov so zaujímavým vzhľadom i vlastnosťami. „Hlavný prím v nich v rôznych prevedeniach hrajú akryláty. Príkladom je akrylátový povrch Glax, ktorého hlavným špecifikom je verná imitácia skla na povrchu nábytkových dvierok, pričom si zachovávajú svoju typickú vysokú mechanickú odolnosť. Dizajn skla je navyše podporený ručne spracovávanou skosenou hranou,“ popisuje Martin Dusík a pokračuje: „Ďalším novým materiálom je Fénix, čo je vysokotlakový laminát HPL, ktorý z pohľadu dizajnu ponúka maximálny mat a jeho nespornou výhodou je vysoká odolnosť voči mechanickému poškodeniu a teplote až 180°C. A pokiaľ sa predsa len veľmi veľkou silou podarí nejako poškodiť ho, dá sa veľmi ľahko všetko opraviť teplom z obyčajnej žehličky.“ Nové povrchy sa nevyhýbajú ani trendovému drevu. V RETRO štýle povedie zalakovaná dyha s moderným spracovaním transparentného laku.

Trendy nábytok

Kúpeľňa roka 2018

Jedným z hitov roka 2018 bude drevená kúpeľňa. Svoje kúpeľňové skrinky môžete zahaliť do pestrej škály drevodekorov v rôznych farebných odtieňoch. „Svetlejší variant napríklad zastupuje nový drevodekor dub Arlington alebo tradičná breza. Pokiaľ by ste svoju drevenú kúpeľňu radšej ladili do tmavších farieb, odporúčam vyberať napríklad medzi drevodekormi wenge či orech,“ radí Tomáš Pupík, dizajnér spoločnosti Dřevojas, v.d., tradičného českého výrobcu kúpeľňového nábytku a pokračuje: „Zlatou strednou cestou, čo sa týka farebnosti, je voľba drevodekora s neobvyklým názvom cafe. Jeho nekonfliktné do hneda idúce sfarbenie môžete originálne kombinovať napríklad s bielou či slonovinovou farbou, čím dostanete netradičné „dvojfarebné“ kúpeľňové vybavenie.“

Nové materiály jednoznačne súvisia so zmieňovaným veľkým trendom v podobe kúpeľne s príchuťou dreva. Jednoznačným, aj keď nie priamo novým, materiálom číslo jedna teda bude drevo i jeho vierohodná imitácia v podobe laminátových drevodekorov. Tie totiž ľahko odolávajú kúpeľňovej všadeprítomnej vlhkosti a vode, a vy sa tak nemusíte obávať, že by drevený vzhľad vašej kúpeľne nejako utrpel na svojej kráse. Avšak pokiaľ by ste túžili po skutočnom dreve, je možné pre exkluzívnejšie rady nábytku využiť i špeciálne ošetrený masívny dub.

Výrazné farby v podobe žltej a zelenej alebo klasickej českej dreviny… Možná je aj ich kombinácia. Stačí si len vybrať a váš interiér bude neuveriteľne trendy.

Text: redakčný článok, foto: archív