5 meditačných aplikácií, vďaka ktorým dokonale zrelaxujete

338
Aplikácia

Mnoho ľudí si dnes nevie predstaviť deň bez smartfónu či tabletu. Využívame ich nielen na prácu, ale aj na relax.

Ak chcete po náročnom dni dokonale zrelaxovať, siahnite po meditačných aplikáciách. Tie vám pomôžu znížiť stres, vyčistiť si hlavu, ale dokonca aj zaspať. Toto je top 5 meditačných aplikácií, ktoré by vám nemali chýbať, ak túžite po dokonalom oddychu!

Umenie meditovať

Meditácia je stará ako ľudstvo samo a hoci na prvý pohľad vyzerá jednoducho, opak je pravdou. Existuje nespočetné množstvo kníh, kurzov či príručiek, ako sa naučiť správne meditovať. Namiesto nich však skúste najprv siahnuť po meditačných aplikáciách. Tak zistíte, či vám relax pomocou meditácie skutočne vyhovuje.

AplikáciaŠikovné aplikácie

Meditovať kdekoľvek a kedykoľvek? Pomocou šikovných meditačných aplikácií sa to skutočne dá! Ak s meditáciou len začínate, voľte aplikácie určené pre začiatočníkov. Postupne môžete prejsť na aplikácie pre skúsenejších. Mnohé meditačné aplikácie ponúkajú kurzy s lektormi, ktoré vás vedú meditáciou krok za krokom. Tak sa naučíte základné pravidlá meditácie a tiež to, ako ju efektívne využívať vo svoj prospech.

Insight Timer – Meditation App

Jednou z najobľúbenejších aplikácií určených na meditáciu je nepochybne Insight Timer. Má viac ako 5 miliónov stiahnutí a okrem angličtiny ponúka možnosť nastavenia českého jazyka. Do života prináša pohodu v úzkostných stavoch, pri stresových situáciách, ale aj pri nedostatku spánku. Meditácie a prednášky sú vedené špičkovými svetovými odborníkmi na meditáciu, neurovedcami a psychológmi zo zvučných univerzít ako sú Harvard či Oxford.

Aplikácia

Calm – Sleep, Meditate, Relax

Uponáhľaný a vyčerpávajúci deň nemožno zakončiť lepšie ako meditáciou prostredníctvom aplikácie Calm. Ako už jej názov naznačuje, aplikácia sa zameriava na spánok, meditáciu a samotný relax. Hneď v úvode si zvolíte, aký cieľ chcete dosiahnuť – zníženie stresu, zlepšenie spánku či zvýšenie sebavedomia. Príjemný hlas aplikácie vás nasmeruje, ako máte dýchať, akým spôsobom sa uvoľniť. Nechýba ani príjemná hudba, zvuky praskajúceho ohňa, búrky alebo tropického dažďa.

Aura: Meditations, Sleep & Min

Chcete každý deň prežiť v harmónii a duševnej pohode? Pomôcť vám môže aplikácia Aura, ktorá sa zameriava na psychickú pohodu človeka. A čo aplikácia ponúka? Tisícky príbehov, prednášok, meditačných úloh i koučing od tých najlepších terapeutov z celého sveta. Aura vďaka umelej inteligencii vyhodnotí vaše potreby a záujmy a následne obsah prednášok či meditácií prispôsobí človeku na mieru.

Headspace: Mindful Meditation

Ak ste milovníkom relaxačnej hudby a všímavej meditácie, aplikácia Headspace je pre vás ako stvorená. Vďaka jednoduchému, intuitívnemu ovládaniu a minimalistickému dizajnu je vhodná aj pre začiatočníkov. V aplikácii nechýbajú dychové cvičenia, spánkové meditácie a praktizovanie všímavosti v každodennom živote. Samotné lekcie sú ozvláštnené príjemnými animáciami, no nevýhodou môže byť, že aplikácia je dostupná len v anglickom jazyku.

Aplikácia

BetterSleep: Sleep tracker

Nemôžete večer zaspať? Tak namiesto liekov na spanie stiahnite do svojho mobilného zariadenia meditačnú aplikáciu a relaxujte pri pokojných zvukoch prírody či bielom šume. Aplikácia BetterSleep skutočne prináša lepší spánok, a to vďaka sledovaniu spánku a terapii zvukom. BetterSleep: Sleep tracker odporúčajú poprední lekári – neuropsychológovia – a je vyvinutá v spolupráci s odborníkmi na spánok.

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com