Kráľovská mincovňa začína výrobu prvých mincí s portrétom kráľa Karola III.

222
Minca

Kráľovská mincovňa začína výrobu prvých mincí s portrétom kráľa Karola III.

  • Táto udalosť predstavuje najväčšiu zmenu v razení mincí v Spojenom kráľovstve od decimalizácie libry.
  • Prvá pamätná minca bude 50 pencí na počesť Jej Zosnulého Veličenstva kráľovnej Alžbety II. Mince budú v obehu od decembra 2022.
  • Kráľovská mincovňa vyprodukuje 9,6 milióna pamätných 50-pencových mincí na počesť panovníčky kráľovnej Alžbety II.

Minca

Kráľovská mincovňa, ktorá je oficiálnym výrobcom britských mincí, začala vyrábať obehové mince s portrétom Jeho Veličenstva kráľa Karola III. Prvou mincou, ktorá bude v obehu, bude pamätná 50-pencová minca, ktorá pripomína život Jej Zosnulého Veličenstva kráľovnej Alžbety II.

Minca

Oficiálny portrét kráľa Karola III. vytvoril uznávaný britský umelec Martin Jennings. Začalo sa s výrobou nových mincí v areáli Kráľovskej mincovne v Llantrisante. Mince sa začnú objavovať v obehu prostredníctvom bánk a pôšt od začiatku decembra a začnú tak novú éru od portrétu kráľovnej Alžbety II. po podobizeň kráľa Karola III. na národnej minci.

Od 28. októbra môžu návštevníci centra kráľovskej mincovne The Royal Mint Experience v Južnom Walese vidieť, ako sa vyrábajú mince s podobizňou kráľa Karola III., a môžu si tiež vyraziť vlastnú pamätnú 50-pencovú mincu.

Minca

Anne Jessopp, riaditeľka Kráľovskej mincovne, hovorí: „Sme nesmierne hrdí na to, že sme vyrazili každú mincu z obdobia vlády Jej Zosnulého Veličenstva a pokračujeme v našej úlohe oficiálneho výrobcu mincí aj v období vlády kráľa Karola III. Prvá obežná minca, ktorá nesie portrét kráľa, je typických 50 pencí, ktoré vzdávajú hold kráľovnej Alžbete II. Mince sa začnú objavovať v obehu od decembra 2022 a očakávame, že budú mať vysokú zberateľskú hodnotu, keďže ľudia označujú výmenu panovníkov za dôležitý moment v histórii.“

Kevin Clancy, riaditeľ Kráľovského múzea mincovne, povedal: „Mnohí ľudia budú svedkami zmeny panovníka na minciach prvýkrát v živote. Táto udalosť predstavuje najväčšiu zmenu v razení mincí v Spojenom kráľovstve od decimalizácie a úvod do novej éry, v ktorej mince kráľovnej Alžbety II. a kráľa Karola III. budú spolu v obehu. Nových pamätných 50 pencí je momentom v histórii, ktorým si uctievame 70-ročný historický medzník.“Minca

Zadnú stranu mince zdobí dizajn, ktorý sa pôvodne objavil na korune z korunovácie v roku 1953. Bola vyrazená na pamiatku korunovácie kráľovnej Alžbety II. vo Westminsterskom opátstve a pozostáva zo štvrteného štítu, ktorý je štátnym znakom Veľkej Británie. Každá štvrtina pozostáva zo symbolov domácich národov – ruža, bodliak, trojlístok a pór.

MincaVšetky mince Spojeného kráľovstva s portrétom kráľovnej Alžbety II. zostanú zákonným platidlom a v aktívnom obehu. Z historického hľadiska je bežné, že mince, na ktorých sa nachádzajú podobizne rôznych panovníkov, sú spolu v obehu. Tým sa zabezpečí bezproblémový prechod s minimálnym vplyvom na životné prostredie a minimálnymi nákladmi.

V Spojenom kráľovstve je v súčasnosti v obehu približne 27 miliárd mincí s portrétom kráľovnej Alžbety II. Pri poškodení alebo opotrebovaní sa mince časom vymenia a nahradia novými.

Minca

Kráľovská mincovňa vydala v októbri pamätnú zbierku na počesť života kráľovnej Alžbety II. Zbierka mincí s hodnotou £ 5, 50p a 1p bude k dispozícii v rôznych kovových prevedeniach s adekvátnym balením, ktoré podrobne opisuje historickú udalosť. Viac informácií nájdete na: www.royalmint.com

Zdroj: www.royalmint.com