Najzelenší štadión na svete bude z dreva

211
Forest Green Rovers

Máte dojem, že vegáni sú padavky? Prehrávate 0:1 s futbalovým klubom Forest Green Rovers. Hráči anglického štvrtoligového mužstva sa síce podľa interného kódexu nemusia stravovať bez živočíšnych produktov aj v súkromí, mnohým to však zachutilo naplno.

„Zelení diabli“ z mestečka Nailsworth v sezóne 2021/2022 vehementne vyvracali predsudok o neduživosti vegánov. Postúpili do League One, čo je tretia najvyššia dlhodobá súťaž na Britských ostrovoch. Vyhrali polovicu zo 46 zápasov. Bolo to ich najvydarenejšie ťaženie od založenia klubu už v roku 1889. Pravda, pre objektivitu treba dodať, že hneď v ročníku 2022/2023 zamierili nazad o poschodie nižšie v hierarchii.

Metrák z mandľového mlieka

Možno to celé vyznie menej prekvapivo, keď pripomenieme, že k vegánstvu sa prihlásili športové hviezdy ako tenistka Serena Williamsová, boxer Mike Tyson, šprintér Carl Lewis či hráč amerického futbalu Tony Gonzalez. Áno, na 110 kg prevažne svalovej hmoty sa dá vyrásť aj z mandľového mlieka… Forest Green Rovers sa snažia inšpirovať aj fanúšikov. V bufetoch ide na odbyt dobrota „Q Pie“ vyrobená z alternatívneho mäsa. Tvárou tejto britskej ingrediencie na báze bielkovín z húb je štvornásobný olympijský víťaz vo vytrvalostných behoch Sir Mo Farah.

Forest Green RoversServírujú dobrý príklad

„Niektorí ľudia pristúpia k nášmu stánku s občerstvením na štadióne a povzdychnú si: ,Och, bože, vegánske jedlo!’ Okamžite po ochutnaní však menia názor a priznávajú, že je to vlastne celkom dobré,“ citovala tlačová agentúra The Associated Press šéfkuchárku Jade Crawfordovú. „Futbalové tímy môžu podnecovať verejnosť k zmenám. Vzhľadom na takýto vplyv by mali byť dobrým príkladom,“ upozornil majiteľ klubu Dale Vince (na portrétnej snímke). Zakladateľ a vlastník spoločnosti Ecotricity, ktorá sa zaoberá energiami z obnoviteľných zdrojov, prevzal Forest Green Rovers v roku 2010.

Forest Green Rovers

Trávnik bez pesticídov

Medzičasom klub ako prvý na svete v športovej oblasti dostal certifikát uhlíkovej neutrality. Štadión New Lawn Ground s 2 000 sedadlami a celkovo 5 140 miestami zásobuje iba „zelená“ elektrina. Trávnik udržiavajú bez použitia pesticídov. Na prepravu mužstva využívajú len elektromobily a k presadnutiu do nich vyzývajú aj svojich priaznivcov.

Investícia sto miliónov libier

Forest Green Rovers majú vo výstavbe nový štadión s kapacitou vyše 5 000 miest, ktorý naprojektoval renomovaný ateliér Zaha Hadid Architects. Zostroja ho takmer výhradne z dreva a ponesie názov Eco Park. Bude súčasťou rovnomenného 40-hektárového areálu orientovaného na prezentovanie a vývoj zelených technológií budúcnosti. Pri oznámení investície a jej konkrétnej podoby v novembri 2016 odhadli celkové náklady na 100 miliónov libier.

Forest Green Rovers

Multifunkčný Eco Park

Polovica areálu v lokalite Eastington západne od Stroudu v Gloucestershire bude patriť samotnému štadiónu, tréningovému zázemiu, verejne prístupným ihriskám a športovému výskumnému centru. V druhej polovici plochy nájdu priestor kancelárske budovy (výmera 38-tisíc štvorcových metrov) spĺňajúce stavebnými aj prevádzkovými parametrami požiadavky na prívetivosť k životnému prostrediu a trvalú udržateľnosť. Ďalších 18-tisíc m² zaberú priemyselné priestory pre firmy orientované na rozvíjanie bezuhlíkovej ekonomiky.

Forest Green Rovers

Energia zo slnka a vetra

Eco Park má potenciál vygenerovať do 5 000 nových pracovných pozícií a každoročne priniesť do regiónu 150 miliónov libier. Až štyri pätiny potrebnej energie vyprodukujú priamo na mieste zásluhou slnka a vetra. „Tlčúcim zeleným srdcom projektu bude štadión s najnižšou uhlíkovou stopou minimálne od čias, keď starí Rimania začali používať betón. Je to príznačné, lebo na pozemku sú stopy z éry rímskeho osídlenia,“ vyhlásil Dale Vince pre web klubu. Hrubé zemné práce sa po archeologických výskumoch začali tento rok.

Text: Miki Kočan ml., foto: eco-park.com, fgr.co.uk, news.sky.com