Maškrtenie „v letnom režime“

166
Pečenie

V zime pečenie vonia škoricou a chutí medom. Počas leta čerstvým ovocím a šťavnatosťou.

V horúcich letných dňoch pečieme nielen z iných ingrediencií, ale aj s iným výsledkom. Chceme, nech je to ľahšie, nech sa všade nerozteká hutný krém a nech to osvieži. Vyživový poradca a cukrárka majú tiež svoj tip na letné mlsanie.

Hlavne nebyť hladný. Ak chceme aj v lete maškrtiť zdravšie, lepšie to pôjde s plným žalúdkom. Byť sýty je základná rada Tomáša Hadžegu, výživového poradcu. „Ak budeme jesť koláč či zákusok najedený, zjeme toho podstatne menej. Ten pocit nás zastaví a nedovolí viac. A tak nám namiesto troch kopčekov zmrzliny bude stačiť možno aj jeden.“     

Pečenie

Klasikou letného pečenia je čerstvé ovocie a podporuje to aj Hadžega. „Je to úplne v poriadku a správna voľba. Doplniť takéto pečenie môžeme kvalitným kakaom a rovnako kvalitnými orechovými maslami – arašidovým, mandľovým alebo kešu maslom. Vhodná je aj horká čokoláda. Povedať ale treba aj to, že s minimálne 70 % podielom kakaa. Použiť môžeme aj mandľovú či kokosovú múku. V rozumnej miere trstinový cukor či med.“

Ako výživový poradca uvádza, má aj vlastný recept na letnú maškrtu. Ponúka banánové koláče s arašidovým maslom a čokoládou. Stačí nám banán, dve kocky horkej čokolády so 75 % podielom kakaa, dve čajové lyžičky arašidového masla a polovica polievkovej lyžice nesolených, nepražených arašidov.

Pečenie

„Malý plech vystlite papierom na pečenie. Banán nakrájajte na hrubé kolieska, aspoň 1 až 3 cm, prípadne aj viac. Navrch každého banánového kolieska pridajte arašidové maslo. Takto pripravený banán na plechu vložte na 20 – 30 minút do chladničky.“   

Hadžegov recept pokračuje rozpustením čokolády, do ktorej potom namočíte polovicu banánového kolieska stuhnutého z chladničky. Povrch čokoládovej polovice posypete kúskami arašidov. Potom s banánovými kolieskami opäť do chladničky. Štvrťhodinka stačí a môžete zdravo a chutne mlsať. A čo by to bol za poradca pre správnu výživu, keby nepridal aj veľavravné hodnoty takéhoto receptu? Konkrétne majú tieto banánové kolieska 289 kcal, 36 g sacharidov, 15 g tuku a 7 g bielkovín.

PečenieKatarína Tokovicsová ako umelecká cukrárka spomína, že pre cukrárov je leto náročné obdobie. Sú to samé detské párty, záhradné oslavy a svadby. „Bez koláčov či torty si takéto podujatia ani nevieme predstaviť. Máme teda naozaj plné ruky práce.“

Cukrárka hovorí, že s dobrým vybavením kuchyne sa zvládne každá torta. V lete ale neodporúča pustiť sa do výroby praliniek či čokoládových ozdôb a všeobecne práce s čokoládou. „Skôr by som volila čerstvé ovocie, jedlé kvety či fondánové ozdoby.“ Pripomína aj to, že dnes sú častými ingredienciami v tortách mascarpone, smotana, ovocie, tvaroh a vyžadujú si preto vždy priebežné chladenie, už aj priamo v podniku, kde sa párty či svadba koná. „Nie je vhodné položiť tortu do chladiaceho boxu spolu s mäsom, zeleninou a podobne. Taktiež tortám nepomáha ani silná klíma v miestnosti. Ani to nie je v poriadku. Všetko to môže pokaziť vzhľad výrobku, ale hlavne jeho obsah.“

Pečenie

Aj samotná cukrárka obľubuje v lete radšej nepečené svieže dezerty. „Mám rada tie ovocné, nenáročné na čas. Skvelou voľbou je sezónne ovocie – je lahodnejšie než mrazené či zavárané. Je dobré využiť ho, kým sa dá.“

 Text: Eva Vaškov, foto: pexels.com, Peter Vlkovič