Pestrofarebný svet

304
Novinky

Automobilové novinky sa dajú vnímať ako pestrofarebný svet. Z každej svetovej strany totiž prichádzajú  informácie o rôznorodej ponuke vozidiel a ich technických danostiach.

Vstúpme do tohto prostredia a predstavme si niekoľko príkladov, ktoré potvrdzujú, že tvorcovia mobility prichádzajú nezriedka so zaujímavými projektmi.

Zrod ďalšieho hypercaru

Ak sa spojí nová talianska manufaktúra 777 Motors (má sídlo na okruhu v Monze) so spoločnosťami Dalara, Gibson a Umberto Palermo Design, výsledkom je projekt s názvom 777 Hypercar. Tento zámer bol odprezentovaný koncom minulého roka, výsledkom technologickej spolupráce je jednomiestny špeciál určený na okruh v Monze. Ten nesmie hypercar opustiť, majiteľ môže jazdiť na ňom iba tu. V strede uložený atmosférický motor 4.5 V8 (536 kW/730 k) je produktom spoločnosti Gibson Technology (využíva syntetické palivo). Karoséria a aerodynamické doplnky vytvárajú potrebný prítlak (pri rýchlosti 370 km/h až 2,1 tony). Počet vyrobených kusov bude 7 (prvé kusy sa objavia v roku 2025) a cena je stanovená na 7 miliónov eur.

Hypercar 777
Vozidlo Hypercar 777 nebude môcť opustiť domovský okruh v Monze

Príprava druhej generácie

Spoločnosť Škoda Auto pripravuje príchod druhej generácie modelu Kodiaq, s ktorým začala ofenzívu v segmente SUV v roku 2016. Výkonové spektrum dvoch benzínových a dvoch naftových agregátov bude siahať od 110 kW (150 k) do 150 kW (204 k), základom je 1.5 TSI s mild-hybridnou technológiou. Plug-in hybrid Kodiaq iV dostane kombinovaný výkon 150 kW (204 k) a elektrický dojazd 100 km. Všetky alternatívy budú štandardne vystrojené prevodovkou DSG. Novinka disponuje väčším vnútorným priestorom a bude mať ešte pokročilejšie asistenčné systémy. Voliteľne až sedemmiestne SUV si pridá pri dĺžke 61 mm, novo zostavený bude interiér. Druhá generácia sa predstaví na jeseň tohto roka, na trh vstúpi v roku 2024.

Škoda Kodiaq
V súčasnosti prebieha príprava príchodu druhej generácie modelu Škoda Kodiaq

Vlajková loď Renaultu

Na jar roku 2024 sa na trhu objaví novinka Renault Rafale (názov je odkaz na rekordné lietadlo z roku 1934). Športovo strihnuté SUV kupé je porovnateľne veľké ako Espace, postavené je na platforme CMF-CD. K dispozícii bude ako samodobíjateľný hybrid s výkonmi 118 kW (160 k) a 147 kW (200 k) a plug-in hybrid so systémovým výkonom 221 kW (300 k). Novinka sa stane prvým modelom kombinujúcim pohon všetkých kolies a systém 4Control. Zadné kolesá bude v tomto prípade poháňať elektromotor.

Renault Rafale
Vlajková loď Renault Rafale príde na trh na budúci rok

Mierna modernizácia

Menšou modernizáciou prešli modely Audi A6 a Audi A7. Model A7 sa bude dodávať v základnej výbave a S line, model A6 má navyše výbavu Advanced. Športovo ladená verzie S6 a S7 majú masku singleframe s ozdobnými lištami vo farbe hliníka, pribudli aj nové farebné odtiene karosérie. V interiéri je štandardom 12,3-palcový displej s rozlíšením Full HD, modely A6 a S6 sú sériovo vystrojené Full LED svetlami.

Audi A6 Avant TFSI e, Audi A7 SportbackTFSI e
V širokej ponuke sú aj modely Audi A6 Avant TFSI e a Audi A7 SportbackTFSI e

Modelový rok 2023

Subaru BRZ prichádza na naše cesty v druhej generácii, ponúkne výborný športový zážitok z jazdy. Pohon zadných kolies zabezpečuje vpredu uložený 2,4-litrový motor s protibežnými piestami (172 kW/234 k), ktorý spolupracuje so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Subaru BRZ
Subaru BRZ prichádza v druhej generácii

Text: Peter Stano, foto: 777 Motors, Škoda Auto, Renault, Audi, Subaru