Zopár súčastí moderny

240
Novinky

V ostatných mesiacoch sme opäť zaznamenali viaceré zaujímavé novinky z elektroniky, zopár z nich si v skratke predstavíme.

Viaceré produkty sa stávajú výsledkom zdokonaľovania predchádzajúcich radov, viaceré sa prispôsobujú vyšším i najnáročnejším požiadavkám spotrebiteľov. Poďme sa „ponoriť“ do sféry technologických posunov.

Výborný zážitok

Výrobca špičkovej zvukovej techniky Yamaha nedávno uviedol prístroj R-N1000A, ktorý poskytuje špičkový zvuk využívajúci technológiu z jeho top modelu. Vystrojený je originálnou korekciou zvukového poľa YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer), výkonnými transformátormi, presnými ESS DAC a množstvom ďalších prémiových komponentov. Hi-fi kvalita sa spája s kompatibilitou pre streamovanie hudby (technológia MusicCast) vo vysokom rozlíšení a konektivitou HDMI. Výkonná funkcia USB DAC podporuje natívne prehrávanie DSD 11,2 MHz a prehrávanie 384 kHz. K dispozícii je taktiež phono vstup na prehrávanie vinylových nosičov. Konštrukcia R-N1000A priamo čerpá z legendárneho hi-fi dizajnu ToP-ART (Total Purity Audio Reproduction Technology). Menovitý výstupný výkon je 100 + 100 W/8 ohmov (120 + 120 W/6 ohmov), frekvenčné pásmo siaha od 20 Hz do 20 kHz, odstup signál/šum má hodnotu 100 dB.

Yamaha R-N1000A
Yamaha R-N1000A

Prenosné domáce kino

Novinka Sony HT-AX7 sprostredkúva filmový zvuk vďaka technológii 360 Spatial Sound Mapping. Po rozmiestnení troch reproduktorov sa posluchová miestnosť zaplní priestorovým zvukom. Technológia na zvýšenie kvality zvuku upmixer analyzuje zvuk v reálnom čase a jednotlivé zložky zvuku prerozdeľuje tak, aby sa vytvoril výborný zážitok pri počúvaní. Dvojkanálový obsah, napríklad zo streamovacích služieb, sa mení na vnem podobný priestorovému zvuku. Vďaka bezdrôtovému pripojeniu Bluetooth a výdrži batérie až 30 hodín možno prehrávacie zariadenie HT-AX7 ľahko využívať v ľubovoľnej domácej miestnosti.

Sony HT-AX7
Sony HT-AX7

Všestranná zábava

Obsah z kompatibilného mobilného telefónu, notebooku, tabletu alebo hernej konzoly možno premietať prostredníctvom okuliarov TCL NXTWEAR S. Vystrojené sú dvojicou Micro OLED displejov s Full HD rozlíšením (1080 px). Oproti predchádzajúcej generácii ponúkajú jednoduchšie nastavenie a pohodlnejšie ovládanie prostredníctvom nových funkcií. K mobilu a notebooku sa pripájajú cez port USB-C, ktorý musí mať podporu Display Port.

TCL NXTWEAR S
TCL NXTWEAR S

Kompaktný a výkonný herný notebook

Spoločnosť Lenovo predstavila nový ľahko prenosný 14-palcový herný notebook. Legion Slim 5 14 má 2,8K OLED displej (2880 x 1800 px) s časom odozvy 1 ms a maximálnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Osadený je procesorom AMD Ryzen 9 7940HS, grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4060, 64 GB DDR5X RAM a 1 TB SSD. Prostredníctvom AI Engine+ sa riadia kľúčové komponenty a procesy tak, aby sa maximalizoval výkon a výdrž batérie s kapacitou 73,6 Wh. Legion Slim 5 14 obsahuje dva vstupy USB-C, dva USB-A, HDMI 2.1 a čítačku SD kariet, štandardom sú Bluetooth 5.1 a Wi-Fi 6E.

Lenovo Legion Slim 5 14
Lenovo Legion Slim 5 14

Špička v odbore

Výrobca reproduktorových zostáv Bowers & Wilkins má najnovšie vo svojom portfóliu špičku v podobe modelu 801 D4 Signature. Frekvenčný rozsah je 15 až 28 000 Hz (+/- 3 dB), citlivosť 90 dB a impedanciu 8 ohmov. Za výborným zvukovým prejavom stoja dômyselné moderné technológie.

Bowers & Wilkins 801 D4 Signature
Bowers & Wilkins 801 D4 Signature

Text: Peter Stano, foto: Yamaha, Sony, TCL, Lenovo, Bowers & Wilkins