Pripravte sa na zlaté časy

301
Investovanie

Vieme, čo dokáže napáchať inflácia. A tak zrejme mnohí zvažujú, ako ochrániť svoje peniaze alebo ako bezpečne sporiť aj z mála. Dobrou a spoľahlivou voľbou môžu byť investičné komodity.

K najznámejším patria vzácne kovy, najmä zlato a striebro. Adriana Kovács, manažérka pre komoditný trh na Slovensku v zastúpení silnej českej spoločnosti, hovorí o spolupráci s klientmi ako o poslaní. „Snažím sa ľuďom financie, ktoré majú, ochrániť, aby ich súčasná inflácia nepoškodila, a aby sa ich hodnota zachovala, ak nie zvýšila. Okrem toho, že peniaze možno ,pretaviť´ do zlata či striebra, naša spoločnosť ponúka aj iné možnosti v podobe produktov, ako drahé kamene, a to samostatne alebo zasadené do šperkov a taktiež exkluzívne investičné hodinky. Aby sme však niekoho neodradili, určite tieto možnosti nie sú len pre najsolventnejších. Aj tým, čo majú hlboko do vrecka, pomôžeme a vysvetlíme, ako ukladať peniaze tak, aby si v malých čiastkach postupne splácali zlaté zliatky. Ak ste zarobili väčší obnos alebo predali nehnuteľnosť, vieme vám peniaze zhodnotiť vhodným a zaujímavým spôsobom. Závisí to aj od toho, na aké dlhé obdobie chce mať klient peniaze uložené – rok, päť, desať alebo chce mať zábezpeku do dôchodku…

Investovanie

Jedna vec je investícia s cieľom čo najvyššieho zisku a druhá uchovanie hodnoty na dlhý čas. Ktoré komodity sú na to vhodné?

Zlato je uchovávateľ hodnoty, je tu veľmi dlho, zhruba 2 700 rokov. Nedá sa technicky vyrobiť a jeho hodnota stúpa okrem iného aj preto, lebo ťažbou dochádza k vyčerpávaniu zdrojov. Možno ho preto považovať za jeden z bezpečných prístavov. Je konzervatívnym produktom pre tých, čo preferujú nízke riziko so zaručeným zabezpečením. Nakupovať ho môžete v podobe zliatkov, mincí, medailí či šperkov. Investičné zliatky sú dostupné v rôznych hmotnostiach a typoch a vyznačujú sa vysokou likviditou.

A čo striebro? Na rozdiel od zlata zrejme viac podlieha vonkajším ekonomickým vplyvom…

Striebro má aj významné priemyselné využitie a tiež je ho obmedzené množstvo. Na rozdiel od zlata je však zaťažené DPH a aj preto je komoditou, ktorá je vhodná ako investícia najmä na dlhé obdobie. Napríklad malému dieťaťu možno začať šetriť nákupom strieborných zliatkov, ktoré potom napríklad 20 a viac rokov „pracujú“, vtedy to má zmysel. Pre zaujímavosť možno spomenúť, že mnohí kupujú striebro aj preto, lebo ho používajú ako environmentálny čistič vody na pitie. Investičné striebro, podobne ako zlato, či už v podobe tehličiek alebo mincí dlhodobo chráni vaše peniaze a z dlhodobého hľadiska ich aj zhodnocuje. A likvidita oboch týchto kovov je vysoká.

Investovanie

Okrem drahých kovov spomeňme aj drahé kamene. Čím sa riadiť pri ich výbere?

Ťažko odporučiť konkrétny kameň. Tu sa ľudia často riadia emóciou. Niekomu sa páči červený, zelený, inému modrý či žltý kameň… Základným faktorom je suma, ktorú chceme do nákupu kameňa investovať. Drahokamy tiež nie sú optimálne komodity na krátku dobu, skôr na viac ako desať rokov. Od počtu karátov, kvality kameňa sa odvíja aj jeho cena. Investovať možno nielen do kameňa solitéra, ale aj do šperku. Naša spoločnosť ponúka nielen hotové šperky, ale aj možnosť vybrať si kameň a dať si zhotoviť šperk „na mieru“. Šperky sa obvykle dedia z pokolenia na pokolenie.

Jedna vec je výber komodity, druhá výber spoločnosti, kde ju budem kupovať. Podľa akého kľúča si vybrať?

Na internete nájdete mnoho stránok, kde možno kúpiť drahokamy, zlato či striebro, musíte však mať istotu, že kupujete kvalitné komodity. Za kľúčové považujem nasledovné usmernenia: hľadať spoločnosť, ktorá má niekoľkoročnú tradíciu, má prevádzku, kde si môžete produkty fyzicky pozrieť. Veľmi dôležitý je certifikát k danému produktu, kto ho vydáva, ako dlho je firma na trhu z ekonomického hľadiska, a ako dlho sa touto problematikou zaoberá. To sú také prvé indície, podľa ktorých sa orientovať. Rizikom je nákup cez internet. V neposlednom rade je dôležitá informácia, či vám spoločnosť ponúkne aj odkup a jeho podmienky zmluvne potvrdí už pri kúpe.

Investovanie

Tomu rozumiem, ako však bežný človek bez potrebných znalostí môže posúdiť, či je zlatý alebo strieborný zliatok ozaj kvalitný, či má drahý kameň vhodný výbrus, deklarovaný počet karátov, či je vôbec pravý?

Veľkým pozitívom je transparentnosť spoločnosti. Napríklad u nás si každý, kto príde, môže pozrieť drahé kamene pod špeciálnou lupou, máme diamantový tester a tiež certifikáty k nim. Klient si tak môže preveriť spoločnosť, ktorá kameň aj s certifikátom vydáva. Chápem však, že ešte stále to mnohí nemusia vnímať ako dostatočnú záruku. Naše kamene dovážame priamo z baní, nie cez ďalších obchodníkov alebo sprostredkovateľov. A veľmi dôležitá je garancia spätného odkupu. Veľkým plusom u nás je zazmluvnený odkup, danú komoditu môžete odpredať a spoločnosť je povinná ju od vás odkúpiť. Pri nákupe cez internet sa môže stať, že spoločnosť síce uvádza možnosť spätného odkupu, avšak ak idete do hĺbky, môžete zistiť, že nakoniec bude skutočnosť úplne iná, nekupujete originál, ale krásne zafarbený kameň.

Hodnota peňazí neustále klesá. 

Treba si všímať napríklad aj to, kde sa razia zlaté či strieborné mince a zliatky?

Áno, aj to je dôležitý kľúč pri výbere. Napríklad zazmluvnenie na londýnskej burze je tiež známkou dôveryhodnosti. My zliatky zlata nakupujeme vo Švajčiarsku od dvoch najkvalitnejších ťažobných spoločností – Argor Heraeus a Valcambi. Pokiaľ ide o nákup numizmatických mincí, úzko spolupracujeme napríklad aj s Kremnicou. Čiže aj sledovanie týchto tokov môže byť indikátorom spoľahlivosti pri výbere spoločnosti, od ktorej chcete nakupovať komodity. Na každom zliatku musí byť uvedená hmotnosť, typ a rýdzosť kovu, značka výrobcu a unikátne výrobné číslo.

Je vhodnejšie kupovať zliatky alebo mince?

V tomto prípade by prvá otázka bola, aké mince klient kupuje. Numizmatické, ktoré sú vyrobené v pár desiatkach kusov alebo mince vyrazené v stotisícoch kusov a viac. Zaujímavé bude, ak príde k odkupu. Vtedy klient pri zlatých minciach zistí, že dostane hodnotu hmotnosti zlata, nie je v tom zahrnutá razba. Zliatok môžete predať prakticky okamžite a navyše kdekoľvek, má vysokú likviditu.

Investovanie

Skúsme konkrétny príklad. 50-ročný klient chce niečo ušetriť na dôchodok a má dieťa, ktorému by chcel sporiť. Aké sú možnosti, ak má mesačne k dispozícii len malú sumu?

Keď s klientom na stretnutí preberám, ako mu pomôcť, ako jeho peniaze nejakým spôsobom udržať, vždy sa pýtam na jeho vek, či má deti, ako je zabezpečený, koľko má peňazí navyše, či má druhý pilier, nejaké sporenie, životné poistenie, čo plánuje do dôchodku. Vyzerá to, že chcem priveľa informácií, ale ak chcem nájsť najvhodnejšie riešenie, správať sa proklientsky, bez týchto informácií sa nepohnem. Je to individuálne, každému klientovi „šijeme na mieru“ možnosti, ako zhodnotiť jeho peniaze. Sú produkty sporenia napríklad do drahých kovov. Boli sme prví, kto prišiel s modelom PNK – postupný nákup komodít. Od 20 eur mesačne si vie sporiť ktokoľvek. Spláca si takto konkrétny vybratý zliatok. V prípade, že v jeho živote nastane situácia, že sporiť nedokáže, možno splácanie prerušiť a pokračuje, keď sa jeho situácia zlepší. Sú aj iné zaujímavé produkty, všetko závisí od možností a očakávaní klienta.

Mnohí sa možno obávajú, kde a ako doma skladovať napríklad zlatý zliatok…

Jednoducho na bezpečnom mieste. Obrovskou výhodou je, že chránite svoj majetok a máte ho fyzicky úplne pod kontrolou. A veď nie je zriedkavé, že niekto, kto investoval napríklad do umenia, má doma na stene obraz za niekoľko tisíc eur. Tehličku určite uschováte oveľa jednoduchšie. Keby som mala spomenúť, kde všade majú ľudia schované zlato, mohla by som dávať návody aj týždeň… (smiech)

Investovanie

Radšej nie, zlodej nikdy nespí. Ak sa však niekto predsa len obáva uchovávať zlato doma, je možné uložiť ho napríklad v bankovom trezore?

V Čechách máme spoločnosť, kde sa za poplatok dajú komodity uskladniť, na Slovensku nie. Najbezpečnejšie však je mať zlato uložené doma. Ďalšia dôležitá vec je diverzifikovať svoje vklady, nemusíte všetko dávať do zlata. Odporúča sa mať pestré investičné portfólio, aby jednotlivé zložky neboli na sebe závislé. Ak na niektorých prerobíte, iné vám zarobia. K výhodám zlata však patrí aj to, že je nezávislé na pohyboch ostatných aktív, ako sú akcie, nehnuteľnosti, dlhopisy a pod. Zlato je naozaj bezpečný prístav.

Zlato je večné, nedá sa technicky vyrobiť, hoci alchymisti všetkých čias sa o to pokúšali. Čo však drahokamy? Líši sa hodnota prírodných a synteticky vyrobených? Nebude hodnota umelých drahokamov v priebehu rokov kolísať práve pre túto skutočnosť?

Aj syntetické diamanty alebo iné drahokamy majú hodnotu. Nie som odborníčka na kamene, ale je to určite zaujímavá investícia, avšak naozaj pre tých, čo majú viac peňazí. V súčasnosti je v centre záujmu nádherný modrý tanzanit. Ide o pozoruhodnú komoditu, hoci je to mladý kameň. Bude stále vzácnejší, na svete sú len štyri bane – v Tanzánii – odtiaľ je aj jeho pomenovanie, avšak dve už ukončili ťažbu. Keď sa v ostatných dvoch baniach vyťaží, jeho cena prudko narastie.

Investovanie

Vraví sa: dobrá rada nad zlato. Máte na záver nejakú?

Hodnota peňazí neustále klesá. Klasické sporenie – ukladanie eur do „pančuchy“ alebo ich virtuálne zhromažďovanie nie je optimálnym riešením. Zlato je tu odnepamäti, jeho cena sa znásobila, inflácia mu nehrozí, je ľahko prenosné, ľahko skladovateľné, má anonymitu, je oslobodené od DPH, má rýchlu likviditu – predaj, výmena, založenie, darovanie, výroba šperku a pod. Vo vzťahu k porovnateľnému tovaru si historicky udržiava stálu hodnotu po tisícročia. Je však dôležité, kde ho nakupujete, jeho likvidita, spätný odkup. Nakupujte preto s rozvahou, aby vám neostali oči pre plač, keď v lepšom prípade prerobíte, v najhoršom zistíte, že vlastníte len zafarbený kov alebo kameň.

Investovanie

Viete, že…?

Rýdzosť – Vyjadruje pomerné hmotnostné zastúpenie drahého kovu v zliatine. Pri minciach, medailách a zliatkoch sa udáva v tisícinách. Rýdze zlato s minimom prímesí má rýdzosť 999,9 alebo 999,9/1000. Čiže taký zliatok s hmotnosťou 1000 g obsahuje 0,1 gramu iných prvkov, zvyšok je zlato. Rýdzosť možno vyjadriť aj karátmi, to je však zvyk skôr v šperkárstve. Rýdze zlato má 24 karátov. Rýdzosť striebra sa vyjadruje podobne. Rýdze má označenie 999 alebo 999/1000. Drahý kov teda tvorí 999 dielov, prímesi zvyšný jeden.

Trójska unca/oz – Táto jednotka hmotnosti sa používa na svetových burzách s drahými kovmi. Názov je odvodený od francúzskeho mesta Troyes – odvekého strediska obchodu, kde sa obchodovalo aj s drahými kovmi a používali sa jednotky totožné s trójskou uncou. 1 oz predstavuje 31,1 g drahého kovu.

Text: Miriam Bartošová, foto: stock.adobe.com