Oslávte príchod jari štýlovo s červenými drahokamami

269
ceske dizajnove klenotnictvo

Máj je mesiacom, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku a prináša so sebou nádhernú paletu farieb a vôní. Vzduch je naplnený sladkou vôňou rozkvitnutých stromov, všetko sa zdá byť živé a plné radosti. A práve v tomto období, keď láska visí vo vzduchu, sa objavuje červená farba ako horúci módny fenomén.

Červená je farba života. Je to stimulujúca farba, ktorá má schopnosť dodať nám odvahu a energiu. V oblasti módy a krásy má červená farba svoj jedinečný význam, symbolizuje vášeň a temperament. Spája sa so ženami, ktoré majú rady výrazné a živé farby a neboja sa stáť v centre pozornosti.

Pokiaľ túžite po sofistikovanom doplnku, ktorý podčiarkne vašu osobnosť a prinesie do vášho vzhľadu istú noblesu, potom sa nebojte staviť na šperk s červeným drahokamom. Získa si vás svojimi podmanivými tónmi, v ktorých dosiahnete rovnaký šarm ako Julia Roberts v Pretty Woman.

ceske dizajnove klenotnictvo

Objavte najkrajšie červené drahokamy

RUBÍN: Tento tmavoružový až sýtočervený drahokam má medzi prírodnými drahými kameňmi významné miesto. Hovorí sa mu dokonca drahokam kráľov. Jasne sfarbený rubín vo väčších veľkostiach je naozaj raritný a môže dosahovať aj vyššiu hodnotu ako diamant o rovnakej váhe. Rubín je pre svoju ušľachtilosť výbornou alternatívou k diamantu pri zásnubných prsteňoch.

GRANÁT: Tradičný drahokam spojený s červenou farbou predstavuje širokú škálu odtieňov od sýtočervenej až po hlboko červenú s ľahko oranžovými podtónmi. Tradičné šperky zo slovenských granátov môžu byť vnímané mladšou generáciou ako príliš staromódne. Granáty pritom ponúkajú oveľa širšie možnosti využitia a hodia sa aj do sviežo a moderne pojatých šperkov.

ceske dizajnove klenotnictvo
granát

RHODOLIT: Pozoruhodným odtieňom červenej s ružovofialovým podtónom sa vyznačuje ďalší drahokam z rodiny granátov – rhodolit. Oproti „klasickému“ granátu almandínu pôsobí táto farba chladnejším a jasnejším dojmom. Rhodolit bol objavený až na konci 19. storočia v severnej Karolíne v USA. Pomenovaný bol po ružovom kvete rododendronu, ktorý práve v tejto oblasti hojne rastie.

RUBELIT: Rubelit je červeným variantom turmalínu, čo je menej známy, avšak očarujúci drahokam. Turmalín vyniká tým, že sa prirodzene vyskytuje takmer vo všetkých farbách, výnimkou nie sú ani viacfarebné kusy. Rubelity sa pýšia krásnou červenou farbou, ktorá môže prechádzať do fialovej až ružovej.

Máj v znamení lásky

Blíži sa prvý máj, lásky a romantiky čas. Je to ideálna príležitosť vyjadriť svoje city a dokázať lásku tým, ktorých máme radi. Krásnou kyticou samozrejme nič nepokazíte. Pokiaľ ale hľadáte niečo, čo si svoju krásu uchová dlhšie ako pár dní, šperk z kvalitných materiálov predstavuje ideálnu voľbu.

S láskou si typicky spájame červenú a ružovú farbu, ktoré sa s ľahkosťou dajú premietnuť aj do šperku. Možností máte hneď niekoľko a každá má niečo do seba. Ženy s romantickou dušou poteší rhodolit. Jeho pozoruhodný odtieň červenej s ružovofialovým podtónom prináša do šperku nádhernú jemnosť a eleganciu. Pokiaľ dávate prednosť skôr klasike, stavte na tradičný rubín alebo granát. Keď príde na romantiku, favorit je jasný: kombinácia drahokamu a ružového zlata. Toto spojenie pôsobí veľmi nežne a jemne, pritom si stále zachováva svoju originalitu.

ceske dizajnove klenotnictvo
rubín

Drahokam, ktorý rozžiari každý outfit

Červená je sama osebe symbolom energie a vášne, a keď sa spojí so šperkom z pravého zlata, vytvorí kombináciu, ktorá nenechá nikoho ľahostajným. Ide o výraznú farbu, ktorá zaručene pritiahne pohľady ostatných. Bola by ale škoda nedať jej šancu len preto, že vám extravagantný štýl nie je vlastný. Experimentujte s rôznymi štýlmi a kombináciami, ktoré vám ľahko dodajú temperamentnú iskru bez toho, aby pohltili celý outfit.

Dajú sa vybrať také šperky, ktoré budú pôsobiť veľmi jemne aj s červeným kameňom. Napríklad minimalistické kôstky alebo retiazkový náramok predstavujú decentné doplnky, ktoré je možné nosiť každý deň. Pre výrazný a luxusný look zvoľte náhrdelník s červeným drahokamom ako centrálnym prvkom.

Text: Lea Gürtlerová, foto: klenota.cz