Letná záhradná párty

289
Party

Príjemné letné dni, ktoré sú pre väčšinu z nás spojené aj s vytúženými dňami voľna, sú ako stvorené na stretávanie sa s rodinou, susedmi alebo známymi. Ideálnym miestom je záhrada.

Letné záhradné stretnutia môžu mať rôznu podobu. Príjemný čas sa dá stráviť vo dvojici aj pri osviežujúcom nápoji alebo zmrzline v tieni stromu. Ak máte priestrannejšiu záhradu s pekným trávnikom, môžete si zorganizovať aj originálnu záhradnú párty. Samozrejme, hustý a sýtozelený trávnik nie je nutnou podmienkou. Útulný priestor na letné stretnutia a oslavy si pri troche šikovnosti vytvoríte aj na terase, pod stromami, pod pergolou, v blízkosti bazéna alebo na malom trávniku, ktorý susedí s rozkvitnutým kvetinovým záhonom. Dôležité je vybrať miesto, kde sa cítite najlepšie, také, ktoré nebude na príliš slnečnom mieste alebo v susedstve rušivých prvkov. Na zorganizovanie letnej záhradnej párty sú ideálne popoludňajšie alebo ešte lepšie podvečerné hodiny.

Party

Čo nesmie chýbať?

Priestranný stôl, kde sústredíte všetky pripravené dobroty a nevyhnutné príslušenstvo. Na stole by nemala chýbať sklená váza, do ktorej si môžete vložiť kyticu kvetov – trvaliek či letničiek, ktoré ste si sami v záhrade počas tejto sezóny vypestovali. Zároveň sa takouto formou môžete popýšiť svojimi pestovateľskými úspechmi. Nezabudnite ani na osviežujúce ovocie – egreše, marhule, ríbezle, černice, maliny, čučoriedky a ďalšie. Tie z vlastnej záhrady chutia veľakrát lepšie, sú šťavnatejšie a najmä voňavé. Vaši hostia to iste ocenia. Pripravte si aj príbeh, ako ste si ovocné kríky zadovážili, prípadne pikošky z pestovania. Z vlastnej záhrady môžete využiť aj zeleninu. Napríklad rajčiny, hlavne tie koktejlové, ale aj iné odrody.

Party

V lete padnú mimoriadne vhod aj ako rýchle osvieženie. Rovnako tak uhorky alebo vlastnoručne vypestované papriky. Myslite aj na čerstvé bylinky – lístky mäty či medovky využijete pri príprave originálnych záhradných limonád. Kvety a šedasté lístky levandule zasa poslúžia na ozdobenie dezertov a zmrzliny. Vhod však padnú aj ostatné – šalvia, bazalka, rozmarín či tymian skvele dochutia grilované jedlá a letné zeleninové šaláty, ktoré je opäť najlepšie pripraviť z vypestovanej zeleniny. Dobrôt môže byť na letnej záhradnej párty od výmyslu sveta. Doprajte si najmä to, čo vám chutí a mohlo by zaujať aj vašich hostí. Nezabudnite na kvalitné víno alebo sekt, ľadovú kávu a vychladenú minerálnu vodu.

Party

Užitočné príslušenstvo

Pobyt s príjemnými ľuďmi vonku môže znepríjemniť dotieravý hmyz. Vyzbrojte sa originálnym spôsobom – voňavými rastlinami. Odohnať týchto nežiaducich účastníkov môže levanduľa, plektrant, eukalyptus, muškát s voňavými listami, ale aj aksamietnica. Stačí, ak si kvetináče s tými rastlinami umiestnite k miestam, kde sa plánujete zdržiavať. Využiť však môžete aj vonné sviečky a tiež tie obyčajné, ktoré dokážu vo večerných hodinách vykúzliť podmanivú romantickú náladu. No a pokiaľ ide o osvetlenie, trendové sú reťaze svetielok či lampióny. Poriadna párty sa nezaobíde ani bez vtipných rekvizít, ktoré môžete využiť na zhotovenie originálnych fotografií. Dajte si záležať aj na príprave stola. Keďže ide o záhradnú párty, dbajte o to, aby ste využili obrúsky a predstieranie s kvetinovým či rastlinným motívom. Vytvorte originálne zákutia, malý detský kútik, využite rozkladacie ležadlá, závesné siete alebo deky, kde sa môžu vyšantiť deti a aj domáci miláčikovia. Priestor si dotvorte rastlinami v kvetináčoch, rozkvitnutými oleandrami, muškátmi, olivovníkmi, citrusmi alebo rôznymi letničkami.

Text: Daniel Košťál, foto: Pelargonium for Europe