Partnerské problémy? Aj toto sú spúšťače

297
Vzťahy

Stres, vyhorenie, preťaženie ženy na materskej či obava z role otca – to všetko môže byť príčinou nezhôd medzi partnermi.

Podľa terapeutky Miroslavy Albertovej z online terapeutickej platformy Hedepy je najčastejším spúšťačom problémov vo vzťahoch komunikácia. Skrýva sa za ňou napríklad „nedostatok času komunikovať, nečitateľnosť jedného alebo oboch partnerov, vyhorenie jedného z partnerov, preťaženie manželky na materskej, vystresovaní manželia v práci, nevera, nerešpektovanie hraníc toho druhého, nadmerné zasahovanie blízkej rodiny do výchovy detí a vzťahu manželov či finančné problémy.“

Hlavným pilierom každého zdravého a funkčného vzťahu je komunikácia

Spomínané problémy sa nabaľujú, nastupujú nikdy sa nekončiace hádky, pribúdajú ostrejšie slovné útoky či nechuť k sexu a partnerovi. „Párová terapia je pri riešení problémov vo vzťahu skvelý nástroj, pretože ponúka ,cibrenie´ samého seba vo vzťahu k partnerovi,“ vysvetľuje terapeutka. Vhodným nástrojom je však aj individuálna terapia či kombinácia oboch. Hlavným pilierom každého zdravého a funkčného vzťahu je komunikácia.

Vzťahy

Okrem nej je však podľa terapeutky dôležité aj:

  • Vedieť počúvať druhého – počúvať partnera znamená prejavovať záujem a rešpekt. Buduje sa tým dôvera aj intimita vo vzťahu.
  • Premýšľať nad tým, čo druhého trápi – empatia je kľúčovým prvkom v partnerskom vzťahu.
  • Vedieť „čítať medzi riadkami“, porozumieť, čo mi chce partner povedať tým, čo hovorí. Nielen vo vyhrotených situáciách, ale aj v bežných, keď je všetko v poriadku.
  • Ustrážiť si svoje hranice a dodržiavať hranice druhého – je to odraz rešpektu partnera a zároveň spôsob, akým sa vo vzťahu buduje bezpečné prostredie.

Text: Miriam Bartošová, foto: stock.adobe.com, pexels.com