Keď umenie zbližuje

229
Divadlo

Divadlo P. O. Hviezdoslava uvedie tri predstavenia Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka.

DPOH sa týmto krokom rozhodlo podporiť členov súboru Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka, ktorí boli počas stále prebiehajúcej vojny na Ukrajine nútení opustiť svoju krajinu, rodiny a prácu a momentálne pobývajú v centre pre utečencov v Gabčíkove. „Budovu divadla v centre Charkiva, v ktorom pôsobili, zničili útoky okupanta, pri myšlienke ponúknuť im našu scénu sme neváhali. Umožňujeme im tak aspoň na chvíľu návrat k ich profesionálnej činnosti a veríme, že im vďaka možnosti pracovať vrátime aj pocit ľudskej dôstojnosti. Navyše, popri pochybnostiach a negatívnych označeniach, ktoré sa zvyknú v našej spoločnosti objavovať, ich verejnosti predstavíme ako kreatívnych umelcov, nie iba ako pasívnych prijímateľov pomoci,“ približuje dôležitosť rozhodnutia riaditeľka divadla Valeria Schulczová. Snaží sa zároveň poukázať na to, že ochota pomôcť by tu mala byť prítomná vždy. Navyše, takáto spolupráca nielenže prináša nový rozmer v kultúrnej výmene oboch krajín, ale zároveň vnesie Ukrajincom do náročného obdobia ich životov pozitívny zážitok. „Z nášho pohľadu je dôležité aj to, aby sme priniesli nielen slovenským divákom, ale aj občanom Ukrajiny, ktorí museli utekať pred vojnou a žijú v našom meste, ich kultúru a sprostredkovali im aspoň na chvíľu kontakt s domovom,“ dopĺňa Valeria Schulczová.

Priblížme si tri predstavenia, ktoré DPOH predstaví:

RICHARD WAGNER, TAJOMSTVÁ PANDORY / 22. november / 19.00 / 2 dejstvá, 5 scén

Tvorcovia baletu predstavujú vlastnú verziu starovekého príbehu o Pandore, ktorý sprevádza hudba nemeckého skladateľa Richarda Wagnera. Balet vychádza zo slávneho mytologického príbehu s hlbokým filozofickým významom, ktorý je aktuálny najmä dnes, keď svet stojí na pokraji katastrofy v dôsledku zla vypusteného z Pandorinej skrinky. Diváci v predstavení uvidia zaujímavé choreografické riešenia, veľké tanečné scény či sólové party spájajúce klasickú choreografiu s prvkami moderného tanca a dokonca tieňohry. Kostýmy a scénický dizajn vytvoria pocit, akoby boli prevzaté priamo z obrazov Hieronyma Boscha, predstavujúce skutočnú inkarnáciu tých najhorších nočných môr. Predstavenie je doplnené videoobsahom, ktorý vytvára osobitú atmosféru postapokalyptického sveta. Staroveký príbeh o Pandore nikdy nestratí aktuálnosť. Dokazuje, že ľudstvo nie je schopné poučiť sa zo svojich chýb. Tvorcovia predstavenia sa však do budúcnosti pozerajú s optimizmom, s presvedčením, že Nádej je s nami vždy prítomná.

Divadlo
RICHARD WAGNER, TAJOMSTVÁ PANDORY

MY WAY / 27. december / 19.00

V hudobnej šou MY WAY sa v jeden večer stretnú postavy viacerých svetových muzikálov. V podaní členov baletného súboru, operných sólistov a zboru Opery Východ uvidia diváci tanečné a hudobné scény z muzikálov ako Notre Dame de Paris, Fantóm opery, Mačky, Kabaret, Leví kráľ a ďalších. MY WAY je jedinečná zmes rôznych muzikálov, skladieb a žánrov sprevádzaná veľkolepou svetelnou réžiou, na originálnej scéne, v organickej choreografii.

Divadlo
MY WAY

STRAUSSOV VIANOČNÝ KONCERT / 29. december / 19.00

Opera Východ uvedie v rámci svojho charitatívneho turné The European Way koncert kráľa valčíkov Johanna Straussa ml. Umelcove valčíky, pochody, polky a árie z operiet sú drobnými majstrovskými dielami. Súčasťou programu koncertu, v ktorom odznejú ich jedinečné príbehy, nebudú iba orchester a sólisti opery, ale aj zbor a dokonca aj baletný súbor divadla.

Divadlo
STRAUSSOV VIANOČNÝ KONCERT

Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava venuje celú sumu z dobrovoľného vstupného Charkivskému národnému akademickému divadlu opery a baletu M. V. Lysenka.

Viac sa dozviete na www.dpoh.sk.