Ekologizácia plavidiel

228
Lode

Elektrické či hybridné pohony sa presadzujú v rôznych plavidlách, no veľký pokrok zaznamenávajú aj koncepty výrobcov lietadiel.

Veľmi zaujímavo pôsobí správa, ktorá sa dotýka automobilovej značky Cupra. Tá sa pustila do spolupráce so spoločnosťou De Antonio Yachts (sídli v Barcelone) – výsledok ich vývojových aktivít je D28 Formentor e-HYBRID.

Pridaná elektrifikácia

Už názov jachty napovedá, že jachta D28 Formentor s využitím hybridnej technológie sa dostala do inej pozície. Stalo sa z nej plavidlo, ktoré sa vie v prípade potreby bezemisne pohybovať vo vodách, kde je takýto druh pohonu vítaný či dokonca nevyhnutný. Dizajnu vysokovýkonnej jachty dodáva pútavý charakter nová farba Graphene Grey.

Lode
Jachta D28 Formentor e-HYBRID sa inšpirovala štýlovosťou automobilu Cupra Formentor.

Začiatok spolupráce

Obe spoločnosti, Cupra aj dizajnérska jachtárska firma, sa v roku 2020 prezentovali predvádzacou loďou s maximálnym výkonom 294 kW (400 k), ktorá bola schopná vyvinúť maximálnu rýchlosť 40 uzlov (74 km/h).

Štylisti vdýchli 8-metrovej lodi dizajn s rovnými líniami, dynamickým charakterom a nekonvenčnou farbou. Aby trup vynikol zvonka, dostal odtieň laku Petrol Blue, ktorý je typický pre automobily Cupra Formentor. K dispozícii je na želanie aj odtieň Graphene Grey, opäť prevzatý z uvedeného modelu. Pridalo sa taktiež niekoľko čiernych akcentov a použité boli uhlíkové vlákna spolu s množstvom charakteristických prvkov. Paluba je vybavená syntetickým tíkovým drevom a sivým čalúnením.

Lode
Trup má základný odtieň Petrol Blue, ktorý dopĺňajú čierne doplnky; použité boli uhlíkové vlákna spolu s množstvom charakteristických prvkov.

Antonino Labate, globálny riaditeľ pre stratégiu, rozvoj podnikania a prevádzku v spoločnosti Cupra, povedal: „Radi prenášame naše predstavy do iných oblastí. De Antonio je dokonalým partnerom na to, aby bol netradičným vyzývateľom v úplne inom prostredí – na mori. Teraz robíme ďalší krok s hybridnou verziou D28 Formentor, ktorá bude verejnosti oficiálne predstavená na začiatku roka 2023.“

Na dizajne jachty vidno, že obe spoločnosti sa inšpirovali štýlovosťou crossovera Cupra Formentor. A teraz nastal čas, aby sa navyše pridala moderná elektrifikácia.

Lode
Paluba je vybavená syntetickým tíkovým drevom a sivým čalúnením. Plavidlo vzniklo na základe spolupráce španielskych spoločností Cupra a De Antonio Yachts.

Pridaná hodnota

Okrem spaľovacieho motora s maximálnym výkonom 294 kW (400 k) sú do pohonného ústrojenstva integrované dva výsuvné elektromotory, každý s výkonom 15 kW (20 k). Toto plavidlo sa vďaka hybridnému systému môže pohybovať buď v spaľovacom, hybridnom, alebo 100-percentnom elektrickom režime. D28 Formentor e-HYBRID sa tak môže pohybovať pri nulových emisiách v prístavoch alebo na jazerách. Tento režim ešte navyše prináša nulové znečistenie vody a taktiež komfortné nízke akustické emisie.

Lode
Do hybridného systému sú vložené dva výsuvné elektromotory, každý s výkonom 15 kW (20 k). Kapacita lítiovo-iónovej batérie zabezpečí dvojhodinový pohyb rýchlosťou 6 uzlov (11 km/h).

Vývojom verzie D28 Formentor e-HYBRID obe spoločnosti posilňujú svoj záväzok k inováciám a pokroku smerom k vozidlám šetrnejším k životnému prostrediu na súši aj na mori. Cupra si kladie za cieľ vytvoriť množstvo zážitkov, ktoré predstavujú životný štýl značky.

Text: Peter Stano, foto: Cupra