Zaujímavosti zo spotrebnej elektroniky

154
Novinky

Medzi tohtoročnými novinkami spotrebnej elektroniky možno nájsť množstvo nových produktov a technológií.

Preto opäť trošku načrieme do tejto dynamicky sa rozvíjajúcej oblasti, ktorá naznačuje, že posúvanie hraníc rozvoja produktov sa rozhodne nezastavuje.

Prvý bezdrôtový televízor

Na svete je televízor, ktorý nepotrebuje jediný prípojný kábel, teda ani napájací. Displace TV má 55-palcovú obrazovku OLED, jeho hmotnosť je 9 kg, a čo je ďalšia výnimočnosť, má prísavky na upevnenie na ľubovoľný povrch. Napájanie zabezpečujú štyri vymeniteľné batérie, ich výdrž je vraj jeden mesiac. Z toho, čo bolo povedané, je zrejmé, že ide o prenosný televízor s ľahkým premiestňovaním po byte. Ovládanie zabezpečujú gestá s podporou technológie Minority Report.

Displace TV
Plne bezdrôtový televízor Displace TV

Stolný počítač Lenovo LOQ Tower

Podznačka spoločnosti Lenovo – Lenovo LOQ – prichádza s novinkou stolného počítača. Dostal označenie Lenovo LOQ Tower 17IRB8 a je určený najmä začínajúcim hráčom s možnosťou rozširovania hardvéru. Dizajn je nielen moderný, ale aj funkčný tak, aby sa zabezpečilo chladenie a prívod vzduchu pre procesor Intel Core i7-13700 13. generácie a grafické karty NVIDIA RTX 40-Series. Operačnú pamäť možno rozšíriť až na 32 GB 3200 MHz DDR4 RAM, rozsiahle možnosti úložiska zahŕňajú až 2 TB 3.5” 7200 RPM SATA HDD2, 1 TB PCIe NVMe TLC M.2 2280 SSD2 či podporu kombinácie až 1 SSD a 2 HDD (k dispozícii sú samostatne). Pripojenie k internetu zaisťuje Wi-Fi 6e7 alebo 2.5GHz LAN port. Novinka príde na trh v júni.

Lenovo LOQ Tower
Lenovo LOQ Tower

Najštíhlejší na svete

Medzi novinkami sa objavil notebook Asus Zenbook S13 OLED (UX5304). S hrúbkou 1 cm sa stáva najštíhlejším na svete, napriek tomu obsahuje plnohodnotné konektory (HDMI 2.1, 3,5 mm jack, USB-A a dvojica USB-C). Notebook je osadený 13,3-palcovým 2,8K OLED displejom, procesorom Intel Core i7 13. generácie, 32 GB RAM LPDDR5, 1 TB úložiskom (PCIe 4.0 x4). Pri videohovoroch sa uplatní Full HD webkamera. Výrobca ponúka vyhotovenie v štýle Basalt Gray a Ponder Blue.

Asus
Najštíhlejší notebook Asus

Plnoformátový fotoaparát

Canon prináša novinku v podobe najľahšieho plnoformátového fotoaparátu tejto spoločnosti. Canon EOS R8 je vybavený snímacím čipom Full Frame CMOS 24 Mpx (výsledné snímky s formátom 6000 x 4000 pixelov), dotykovým displejom LCD (3“/7,5 cm/1,62 Mpx), hľadáčikom OLED EVF (2,36 Mpx), bezdrôtovým rozhraním WiFi a Bluetooth, prípojným rozhraním (USB. Mic, HDMI, slúchadlo, diaľkové ovládanie). Hmotnosť tela je 461 g (vrátane batérie a karty SD UHS II). Okrem kvalitných fotografií treba vyzdvihnúť aj veľmi rýchle automatické zaostrovanie vďaka systému Dual Pixel CMOS AF II. Video možno zaznamenávať v špičkovej kvalite s rozlíšením 4K/60 p alebo Full HD/180 p.

Canon
Najľahší plnoformátový fotoaparát Canon

Prémiový soundbar

Soundbar LG SC9S (3.1.3 kanálový) je prvým na svete s technológiou Dolby Atmos a tromi kanálmi vysielajúcimi zvuk nahor. Navrhnutý je pre televízory LG OLED radu C. Optimálne nastavenie zvuku prebieha prostredníctvom funkcie LG AI Sound – pri analýze zvukového signálu. Soundbar okrem Dolby Atmos podporuje IMAX Enhanced s DTS:X, nechýba streamovanie hudby Spotify Connect, ChromeCast, AirPlay 2 a podpora hlasových asistentov. Soundbar a subwoofer majú spoločný hudobný výkon 400 W.

Soundbar LG SC9S
Soundbar LG SC9S

Text: Peter Stano, foto: Displace, Lenovo, Asus, Canon, LG