Čo by ste povedali na šálku kávy bez zhonu? Prípadne na ľahký drink v príjemnej atmosfére aj spoločnosti?
Máte chuť skúsiť „z každého rožka troška“ a vyberať si z rôzneho slaného i sladkého raňajkového menu? A navyše to všetko po dostatočnom spánku, ktorý neprerušil budík, teda doslova v exkluzívnom čase medzi raňajkami a obedom? Tak prijmite pozvanie na brunch.
Angličtina pozná raňajky ako breakfast a obed ako lunch. No a niečo medzitým je jednoducho brunch. Mini jazykové okienko by sme mali za sebou, ale brunch je najmä o chutnom jedle a príjemnej spoločenskej akcii, tak teda – ako to tam chodí?
„Brunch koncept vznikol ako bohaté raňajky v čase medzi ránom a obedom. Podávajú sa teda rôzne raňajkové jedlá – vajíčka, waffle, lievance, smoothie misky, francúzske toasty, croissanty, nátierky a mnoho ďalšieho. Ako drinky sú to napríklad kombinácie šumivého vína s pomarančovou šťavou či broskyňovým pyré – Mimosa a Bellini, ale aj vodka s paradajkovým džúsom – Bloody Mary. Z nealka rôzne druhy limonád, čerstvé šťavy, čaje a veľa kávy,“ približujú Renáta Hečková alias Kolachella a Soňa Mikulíková, ktoré stoja za projektom brunch_bratislava.
Ako dopĺňajú, brunch môže byť podávaný ako výber jedla a lá carte alebo formou bufetových stolov.
„Brunch je koncept takzvaného ,lazy and slow morning’. Vychutnávame si ho hlavne počas víkendu, kedy je naň dostatok času.“
Kamarátky Renáta a Soňa z brunch_bratislava pripomínajú, že je to príležitosť užiť si spomalenie po náročnom týždni, stretnutie s priateľmi či rande. „Niekedy tieto typy akcií sprevádza aj hudba, čo ideálne dotvára tú oddychovú ,chill’ atmosféru.
Brunch ako príjemnú udalosť vidí aj Jakub Abrahám, kouč spoločenskej etikety: „Samozrejme, patrí medzi stolovanie. No ak sa na to pozrieme cez etiketu, ide o rovnakú formu udalosti ako business lunch či raňajky. Ponúka nám však o niečo uvoľnenejšiu atmosféru. Na rozdiel napríklad od dlhej večere.“
Ako odborník na etiketu pripomína, že na brunchi nás môže prekvapiť jedlo, ktoré sa konzumuje ťažšie alebo ho ani nepoznáme. V takomto prípade odporúča „ísť radšej na istotu“ a neexperimentovať práve na takejto akcii. Ideálne sú podľa Jakuba napríklad kanapky na jedno sústo.
Čo budeme na brunchi jesť, už vieme. Povedzme, že vieme už aj to, ako to jesť a čo nejesť. Ale čo si obliecť? Aj tu platí dresscode? „Rád by som napravil úzus, že brunch je niečo veľmi formálne. Spája sa s neformálnym stolovaním, to znamená, že aj v business prostredí platia v tomto prípade uvoľnenejšie pravidlá. Rečou dress code – business casual. Pánom by som rád pripomenul, že sako je vždy základ. Ideálne vo svetlých farbách. Brunch úzko súvisí aj s letom a býva často na terasách. To môže zlákať mužov odložiť si sako a zavesiť ho stoličku. Nezabudnime ale, že to smieme iba vtedy, ak sa prítomných dám, ale aj pánov vopred opýtame.“ Dôvod je podľa Jakuba jasný. Pánska košeľa je totiž spodná bielizeň. V takom prípade sa zrejme zhodneme, že iba v spodnej bielizni je nám najlepšie doma.
Páni, skúste teda zaloviť v šatníku po pohodlnom a peknom saku. Dámy, vyberte svoje obľúbené šaty, ale nie tie do divadla a zájdite vo dvojici či s priateľmi, prípadne s kolegami stráviť čas tak, že nesledujete čas. Vychutnajte si dobré jedlo a snáď aj rovnako dobrých ľudí na brunchi.
Text: Eva Vašková, foto: pexels.com, brunch_bratislava