Neskôr a menej formálne – aj to platí pre brunch

291
Brunch

Čo by ste povedali na šálku kávy bez zhonu? Prípadne na ľahký drink v príjemnej atmosfére aj spoločnosti?

Máte chuť skúsiť „z každého rožka troška“ a vyberať si z rôzneho slaného i sladkého raňajkového menu? A navyše to všetko po dostatočnom spánku, ktorý neprerušil budík, teda doslova v exkluzívnom čase medzi raňajkami a obedom? Tak prijmite pozvanie na brunch.

Angličtina pozná raňajky ako breakfast a obed ako lunch. No a niečo medzitým je jednoducho brunch. Mini jazykové okienko by sme mali za sebou, ale brunch je najmä o chutnom jedle a príjemnej spoločenskej akcii, tak teda ako to tam chodí?

Brunch

Brunch koncept vznikol ako bohaté raňajky v čase medzi ránom a obedom. Podávajú sa teda rôzne raňajkové jedlá – vajíčka, waffle, lievance, smoothie misky, francúzske toasty, croissanty, nátierky a mnoho ďalšieho. Ako drinky sú to napríklad kombinácie šumivého vína s pomarančovou šťavou či broskyňovým pyré – Mimosa a Bellini, ale aj vodka s paradajkovým džúsom – Bloody Mary. Z nealka rôzne druhy limonád, čerstvé šťavy, čaje a veľa kávy,“ približujú Renáta Hečková alias Kolachella a Soňa Mikulíková, ktoré stoja za projektom brunch_bratislava.

Ako dopĺňajú, brunch môže byť podávaný ako výber jedla a lá carte alebo formou bufetových stolov.

„Brunch je koncept takzvaného ,lazy and slow morning’. Vychutnávame si ho hlavne počas víkendu, kedy je naň dostatok času.“

Kamarátky Renáta a Soňa z brunch_bratislava pripomínajú, že je to príležitosť užiť si spomalenie po náročnom týždni, stretnutie s priateľmi či rande. „Niekedy tieto typy akcií sprevádza aj hudba, čo ideálne dotvára tú oddychovú ,chill’ atmosféru.

Brunch

Brunch ako príjemnú udalosť vidí aj Jakub Abrahám, kouč spoločenskej etikety: „Samozrejme, patrí medzi stolovanie. No ak sa na to pozrieme cez etiketu, ide o rovnakú formu udalosti ako business lunch či raňajky. Ponúka nám však o niečo uvoľnenejšiu atmosféru. Na rozdiel napríklad od dlhej večere.“

Ako odborník na etiketu pripomína, že na brunchi nás môže prekvapiť jedlo, ktoré sa konzumuje ťažšie alebo ho ani nepoznáme. V takomto prípade odporúča „ísť radšej na istotu“ a neexperimentovať práve na takejto akcii. Ideálne sú podľa Jakuba napríklad kanapky na jedno sústo.

Brunch

Čo budeme na brunchi jesť, už vieme. Povedzme, že vieme už aj to, ako to jesť a čo nejesť. Ale čo si obliecť? Aj tu platí dresscode? „Rád by som napravil úzus, že brunch je niečo veľmi formálne. Spája sa s neformálnym stolovaním, to znamená, že aj v business prostredí platia v tomto prípade uvoľnenejšie pravidlá. Rečou dress code – business casual. Pánom by som rád pripomenul, že sako je vždy základ. Ideálne vo svetlých farbách. Brunch úzko súvisí aj s letom a býva často na terasách. To môže zlákať mužov odložiť si sako a zavesiť ho stoličku. Nezabudnime ale, že to smieme iba vtedy, ak sa prítomných dám, ale aj pánov vopred opýtame.“ Dôvod je podľa Jakuba jasný. Pánska košeľa je totiž spodná bielizeň. V takom prípade sa zrejme zhodneme, že iba v spodnej bielizni je nám najlepšie doma.

Páni, skúste teda zaloviť v šatníku po pohodlnom a peknom saku. Dámy, vyberte svoje obľúbené šaty, ale nie tie do divadla a zájdite vo dvojici či s priateľmi, prípadne s kolegami stráviť čas tak, že nesledujete čas. Vychutnajte si dobré jedlo a snáď aj rovnako dobrých ľudí na brunchi.

Text: Eva Vašková, foto: pexels.com, brunch_bratislava