Leto s pohárom originálnej limonády

193
Nápoje

Vôňa rozkvitnutých kvetov, chuť čerstvého ovocia či osviežujúcich letných drinkov. Neodmysliteľnou súčasťou letných večerov na terase, piknikov v prírode či dovolenky s rodinou sú osviežujúce nápoje plné chutí a farieb. Dajte im originálnu podobu.

Aj v období letných prázdnin je nesmierne dôležité dbať na správny pitný režim. V tomto čase pritom dopĺňanie tekutín môže mať atraktívnejšiu a zážitkovejšiu podobu. Súčasťou slnečných a horúcich letných dní bývajú najmä rôzne druhy limonád. Vedeli ste, že slovo limonáda ukrýva z hľadiska zloženia jednoduchý nápoj s citrónovou príchuťou? Slovo limonáda, anglicky lemonade, je odvodené od slova lemon, teda citrón, čo je v tomto prípade dôležitá ingrediencia. Limonády majú množstvo podôb, pijú sa v rámci celého sveta. Ich najdôležitejšou zložkou je síce citrusová šťava, no okrem nej je využívaná niekedy aj limetková či grepová. Pre tento nápoj je však zaužívaný aj názov citronáda. Tak či onak, súčasťou týchto drinkov sú okrem šťavy aj plátky tohto ovocia a veľakrát aj ďalšie ingrediencie, napríklad hnedý cukor, med či sirup. V niektorých krajinách sú populárne sýtené verzie tohto nápoja, napríklad so sódou, inde sú zasa v kurze nesýtené formy alebo také, ktorých súčasťou sú kocky ľadu.

Nápoje

Rôzne podoby a chute

Osviežujúce nápoje, ktoré dnes často označujeme súhrnne limonády, pritom nemusia vôbec obsahovať citrusové zložky. Lahodné sú aj verzie s levanduľou, mätou či medovkou a zázvorom, jedno aj viaczložkové, kde dominujú rôzne druhy ovocia – nielen toho domáceho (napríklad lesného), ale aj exotického, najmä ananás či granátové jablko. Z netradičných druhov je skvelé využiť do limonád napríklad maracuju či mango. No a pokiaľ ide o domáce ovocie, vyplatí sa vyskúšať aj niečo netradičnejšie. Napríklad limonádu z hroznových bobúľ alebo melónov či momentálne populárnej arónie alebo muchovníka. Vyhľadávanejšie sú v našich končinách aj limonády, ktoré obsahujú uhorky a obrovským hitom sú bazové alebo bazovo-citrusové limonády.

Nápoje

Ľahká príprava

NápojeHoci si dnes už na kvalitnú limonádu môžeme zájsť do obľúbenej kaviarne, baru či reštaurácie, niet nad tie, ktoré si vlastnoručne namiešame doma. Ideálne, ak využijeme domáce ingrediencie, napríklad priamo zo záhrady. Odvážne a pritom zaujímavé môže byť aj spájanie chutí domáceho a exotického ovocia z obchodu, napríklad pomarančov a broskýň. Príprava originálnej letnej limonády môže byť zábavnou aktivitou s prekvapivým výsledkom. Množstvo receptov na výrobu sa dá nájsť na internete, no originálnejšia je vždy najmä vlastná tvorba, postupné vylaďovanie a napokon finálna verzia, ktorou sa budete môcť pochváliť medzi svojimi priateľmi či známymi. Nie je to nič zložité. Ak sa napríklad rozhodnete pre prípravu netradičnej melónovej limonády, budete potrebovať čistú vodu (alebo jemne sýtenú minerálku), pol melóna, citrónovú šťavu a plátky citrónov, trstinový cukor a pár lístkov mäty. A takto môžete pokračovať aj s iným ovocím.

Servírovanie

Nepodceňte však ani následné servírovanie vlastnoručne vyrobených limonád. V gastronomickom zariadení vám ich prinesú v bežných sklených pohároch či sklených džbánikoch, no doma môžete ich podávanie posunúť na vyššiu úroveň. Doprajte si ich trebárs aj v širších sklených pohároch na víno, napríklad keď si chcete pripraviť príjemný letný podvečer. Hotové limonády ozdobte lístkami byliniek, čerstvým ovocím zo záhrady, napríklad malinami a černicami, pridajte aj zopár jedlých kvetov. Aj takéto drobnosti dokážu zdanlivo obyčajný nápoj premeniť na niečo veľmi výnimočné.

Nápoje

Text: Daniel Košťál, foto: Pexels