Príťažlivé technológie

194
Novinky

Spotrebná elektronika sa neustále posúva vo vývoji vpred, jej produkty pokrývajú množstvo oblastí.

Mnohé výrobky slúžia ako súputnici pri zábave, viaceré sa uplatňujú v službe pri mnohých ľudských činnostiach. Opäť sme vybrali zopár z nich.

Pre chvíle zábavy

Spoločnosť Asus uviedla veľmi výkonný nový vreckový počítač ROG Ally. Prenosný herný handheld má Full HD displej (1920 x 1080; 16:9) s uhlopriečkou 7 palcov, obnovovacou frekvenciou 120 Hz, časom odozvy 7 ms a jasom 500 nitov. Úplne nové sú mikroprocesor AMD Ryzen Z1 Extreme a grafika RDNA 3. Využíva sa operačný systém Windows 11, rýchly prístup ku všetkým hrám a základným nastaveniam z jedného miesta poskytuje funkcia ROG Armoury Crate SE. Vysoká obnovovacia frekvencia a technológia FreeSync Premium zabezpečujú čistý obraz aj pri rýchlych hrách. Z ďalších parametrov možno ešte uviesť: pamäť 16 GB LPDDR5, úložisko 512GB PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 SSD (2230), sieťové pripojenie a komunikáciu cez Wi-Fi a Bluetooth, 40 Wh batériu Li-on, hmotnosť 608 g.

Asus ROG Ally

Vreckový fotoaparát

Vlogerov a streamerov určite poteší malý vreckový fotoaparát Canon PowerShot V10 s hmotnosťou iba 211 g. Videozáznamy možno realizovať v rozlíšení 4K UHD, k dispozícii sú širokouhlý objektív pre video 19 WIDE, výkonné stereofónne mikrofóny, vstavaný stojan a možnosti pripojenia cez Wi-fi a Bluetooth, prípadne cez HighSpeed USB konektor typ-C. Snímanie zabezpečuje 1-palcový snímač CMOS, pri nahrávaní videosnímok vo vysokom rozlíšení Full HD je efektívnych asi 13,1 Mpx a počas zaznamenávania fotografií cca 15,2 Mpx. Dotykový vyklápací displej má uhlopriečku 2 palce.

Canon PowerShot V10

Virtuálny svet

Do virtuálneho sveta sa dá ponoriť aj vďaka zariadeniu HTC VIVE XR Elite. Ide o headset vybavený procesorom Qualcomm Snapdragon XR2 a dvojicou 2K displejov (v súčte 4K obraz). Sekundujú mu 12 GB RAM a 128 GB úložisko. K dispozícii sú obnovovacia frekvencia 90 Hz a 110-stupňové zorné pole. Súčasťou je aj vnútorný dioptrický systém, krátkozrakí ľudia môžu teda zariadenie využívať aj bez okuliarov. Zariadenie sa dá využívať v pripojení k počítaču alebo bezdrôtovo prostredníctvom Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2 (s pripojiteľnou batériou zo zadnej časti). Napájanie z batérie vydrží 15 hodín, celková hmotnosť je 625 g.

HTC VIVE XR Elite

Moderný smartfón

Spoločnosť Xiaomi uviedla nový smartfón Civi 3, ktorý má 6,55-palcový (mierne zakrivený) AMOLED displej s Full HD+ rozlíšením a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Maximálny jas dosahuje úroveň až 1500 nitov. Srdcom je procesor MediaTek Dimensity 8200-Ultra, sekundujú mu 12 GB LPDDR5 pamäte RAM a 256-gigabajtové interné úložisko UFS 3.1. Hlavný fotoaparát má 50Mpx snímač Sony IMX800 s optickou stabilizáciou. Okrem toho sú k dispozícii 8Mpx ultraširoký a 2Mpx makro snímač. Dvojica selfie kamier má uhol záberu 78 a 100 stupňov a automatické zaostrovanie.

Xiaomi Civi 3

Vylepšené verzie

Garmin uviedol vylepšené verzie vlajkových hodiniek Epix 2 Pro, ktoré sú teraz dostupné až v troch veľkostiach (42, 47 a 51 mm). Ďalšou novinkou je zabudované LED svietidlo so štyrmi intenzitami, vrátane červeného a funkcie blikania. Nový je taktiež senzor tepu Garmin Elevate 5. generácie. Do výbavy pribudli aj nové športové režimy, počas roka 2023 sa ešte budú rozširovať prostredníctvom softvérových aktualizácií. Prítomné sú taktiež dvojpásmové GPS a 32 GB úložisko, displej je typu AMOLED.

Garmin Epix 2 Pro

Text: Peter Stano, foto: Asus, Canon, HTC, Xiaomi, Garmin