Najimpozantnejšie kostoly sveta

197
Kostol

Kostoly a sakrálne stavby patria už odnepamäti k najdôležitejším objektom na svete.

Monumentálne budovy s nádhernými, do detailov premyslenými zdobeniami, klenbami a neprehliadnuteľnými fasádami dodnes udivujú milióny veriacich, ale aj turistov. Poďte sa s nami pozrieť na tie najveľkolepejšie kostoly sveta.

Sagrada Familia (Barcelona, Španielsko)

Dominanta Barcelony či majstrovské veľdielo. Aj takéto prívlastky získala vďaka svojej pompéznosti najznámejšia španielska rímskokatolícka bazilika Sagrada Familia. Sagrada Familia v preklade znamená Svätá rodina a chrám je vďaka prepracovanému zdobeniu považovaný za unikátny architektonický skvost. S výstavbou baziliky sa začalo už v roku 1882, no dodnes je nedokončená. Budovaná je v štýle stredovekých katedrál s osobitým rukopisom a jedinečným dizajnom známeho katalánskeho architekta Antonia Gaudího. Ten pri stavaní baziliky hľadal inšpiráciu v prírode a snažil sa zachovať čo najprirodzenejší tvar kostola. Stĺpy zdobiace katedrálu sú symbolickým zobrazením stromov v lese, vstupné piliere kostola sú dozdobené zvieracími motívmi a pestrofarebné vitráže v oknách hrajú v interiéri kostola všetkými farbami dúhy. Aj to je dôkaz, že Gaudiho Sagrada Familia je jedinečná a pri návšteve Barcelony ju nemožno obísť.

Sagradafamilia
Sagrada Familia (Barcelona, Španielsko)

Notre Dame (Paríž, Francúzsko)

Paríž ponúka nespočetné množstvo historických pamiatok, no len jedna je skutočnou ikonou Paríža. Katedrála Notre Dame, známa aj ako Chrám Matky Božej v Paríži, je rímskokatolíckou budovou postavenou v gotickom štýle. Nachádza sa na ostrovčeku Ȋle de la Cité a napriek ničivému požiaru v roku 2019, kedy bola zničená strecha celej lode i niektoré stredoveké vitráže, si katedrála drží pozíciu najimpozantnejších sakrálnych stavieb na svete. Kostol je postavený z dreva, železa, vápenca a olova. Je majestátnym dielom gotickej architektúry a najviac prepracovanou časťou katedrály je najmä západná fasáda. Zdobia ju sochy apoštolov, Madona s dieťaťom, ale aj anjel vzkriesenia. Charakter katedrály dotvárajú aj typické chrliče, ktoré v minulosti slúžili na vyháňanie zlých síl z chrámu.

Notredame
Notre Dame (Paríž, Francúzsko)

Katedrála sv. Patrika (New York, Spojené štáty americké)

V blízkosti najznámejšieho svetového komplexu Rockefeller Center na Manhattane sa týči najväčšia neogotická katolícka katedrála v Severnej Amerike. Katedrála sv. Patrika v New Yorku je dnes sídlom arcibiskupa a ponúka tichý úkryt pred ruchom veľkomesta. Kostol bol postavený v roku 1858 a je vysoký 100 metrov. Zvonku návštevníkov upútajú dve vysoké veže a bronzové vstupné dvere do chrámu. Rovnako ohromujúci je aj interiér kostola, ktorý ukrýva viacero skvostov. 21 oltárov, 19 zvonov, farebné vitráže a moderná socha na počesť prvej americkej svätice Ann Setonovej určite ohúria návštevníkov po vstupe do najznámejšej newyorskej katedrály.

Stpatrickchurch
Katedrála sv. Patrika (New York, Spojené štáty americké)

Chrám Vasilija Blaženého (Moskva, Rusko)

Najikonickejšou stavbou Moskvy je nepochybne Chrám Vasilija Blaženého. Rozprestiera sa na Červenom námestí a vďaka jeho pestrofarebnej fasáde je veľmi ťažké si ho pomýliť s inou sakrálnou stavbou. Pre monumentálny moskovský chrám sú typické cibuľovité kupoly pokryté zlatom a jeho architektúra odzrkadľuje symbolické spojenie Ruska s Európou i Áziou. Vďaka svojej jedinečnosti je kostol oprávnene zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Basilmoscow
Chrám Vasilija Blaženého (Moskva, Rusko)

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com