Aromatický dym ako ingrediencia

270
Gril

Konvenčné grily na drevené uhlie, plyn alebo elektrinu majú jedno spoločné – neprevoňajú pokrm nad intencie neutrálneho zaúdenia. Najmä preto sú aj pre túto jesennú sezónu trendom zariadenia spaľujúce prirodzene aromatické pelety.

Spontánne rodinné kulinárske kratochvíle na terase či starostlivo naplánované grandiózne záhradné večierky pre kamarátov – zásluhou drevených peliet ako paliva môžete obľúbenej aktivite dodať punc fortieľnosti, luxusu a originality.

Voňavé lisované piliny

Drobné valčeky utvorené lisovaním pilín vtláčajú grilovaným jedlám svojský šmrnc. Výhodou je široký výber organickej hmoty podľa vkusu, nálady a spracúvaných prísad. Na domáce steaky, pizzu či koláče sú k dispozícii trebárs delikátny dubovo-orechovcový variant, roztopašná javorovo-jabloňová zmes, ale aj harmonický mix z čerešne, orechovca a javora.

Pelety zabezpečujú mimoriadnu a pritom k peňaženke prívetivú výhrevnosť vďaka nízkemu obsahu vlhkosti. Nulový podiel prímesí znamená väčšiu výdrž grilu, menšie nároky na servis a hlavne garanciu stopercentnej autentickosti vône.

Gril

Inteligentný zásobník a podávač

Jednou z najoceňovanejších vlastností peletových grilov je obrovský teplotný rozsah od necelých sto stupňov Celzia až do sfér nad tristo. Flexibilita je zárukou toho, že nemusíte robiť kuchárske kompromisy.

Pokročilé prístroje tohto typu majú zásobník s kapacitou okolo desiatich kilogramov. Senzor v dostatočnom predstihu vysiela signál o potrebe doplniť palivo. Mechanika automatizovaného podávača je skonštruovaná tak, aby zabraňovala vzpriečeniu substancie a optimálne ju dávkovala.

Jednoduché čistenie

Pracovné stolíky majú nosnosť až do dvadsiatich kilogramov a praktické háčiky na zavesenie náradia. Manipuláciu uľahčujú uzamykateľné transportné kolieska – pri hmotnosti grilu takmer sto kilogramov je to veru opodstatnené…

Rovnako sú praktické odnímateľné zásuvky na zhromažďovanie popola a zbernými drážkami odvádzanej mastnoty (tieto koľajničky z nehrdzavejúcej ocele zároveň rovnomerne distribuujú žiar a dym) v záujme jednoduchšieho čistenia po hodovaní.

Poklop, grilovacia vaňa a difuzér vďaka smaltovaniu porcelánom pomalšie podliehajú hrdzaveniu a praskaniu. Súhrnná plocha roštov umožňujúcich súbežnú prípravu rozdielnych pokrmov býva na úrovni nad 4-tisíc štvorcových centimetrov, skôr však až šesťtisíc.

GrilVzdialená kontrola nad procesom

Appky sú dnes priam nevyhnutnosťou aj pri procesoch, ktoré ľudstvo pozná už od pravekých jaskýň. Grilovanie nie je výnimkou. Systém monitorovacích tepelných sond umožňuje hostiteľovi pohrúžiť sa do debaty a pritom nestratiť kontrolu. Existujú dva druhy ihlíc. Jedna slúži na sledovanie pokrmu, druhá – tzv. ambientná – meria parametre prostredia.

Vzdialený dozor priamo prospieva výsledku napríklad tým, že minimalizuje potrebu priebežne otvárať poklop. Systém precízne odhaduje zostávajúcu dobu prípravy s prihliadnutím na teplotu aj požadovaný stupeň prepečenia, vyzýva k otočeniu jedla a umožňuje regulovanie hodnôt na diaľku.

Gril

Receptáre, odporúčania a triky

Aplikácia prepojená s dokúpiteľnou „krabičkou“ (vzdoruje poveternostným vplyvom, nabíja sa cez microUSB port a pripína sa na korpus grilu magnetom) nielen stráži, ale aj inšpiruje nad rozsah funkcií a prínosov základného integrovaného ovládacieho a kontrolného panelu s LCD displejom. K benefitom smart grilov najnovšej generácie totiž patria obsiahnuté digitálne receptáre, odporúčania a triky. Najmodernejšie peletové zariadenia sa pohybujú v cenovej hladine 1 000 – 1 500 eur.

Text: Miki Kočan ml., foto: Unsplash.com