Čarovné miesta, ktoré sa na jeseň oplatí navštíviť

270
Miesta

Jeseň právom vyhráva titul najkrajšieho ročného obdobia.

Stromy hrajú pestrými farbami, pod nohami nám šuchoce popadané lístie a zároveň si užívame posledné teplé lúče slnka. Existujú miesta, kde sa snúbi história s melancholickým jesenným počasím. Vytvárajú tak dokonalú jesennú scenériu a vy budete mať pocit, že ste sa ocitli v rozprávkovej krajine. Tieto miesta sa oplatí počas jesene navštíviť!

Londýn, Anglicko

Ponuré uličky Londýna, ako vystrihnuté zo svetoznámeho filmu o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, mestu dodávajú nefalšovaný jesenný vibe. Túlajte sa tajomnými zákutiami Londýna a po prechádzke si doprajte skvelú kávu v lokálnej kaviarničke. Po letnej sezóne sú ulice Londýna prázdnejšie a ponúkajú dokonalé jesenné výhľady. Navštívte známy Hyde park a užite si piknik v obklopení pestrofarebných stromov. Povinnou jazdou pri návšteve Londýna je aj Buckinghamský palác, no ak si chcete čarokrásnu londýnsku jeseň užiť z vtáčej perspektívy, určite nevynechajte obrovské kolo zvané London Eye.

Londýn
Londýn, Anglicko

Edinburgh, Škótsko

Škótsky Edinburgh má čo svojim návštevníkom ponúknuť počas celého roka, no najväčšie kúzlo má hlavne počas jesene. Známy je najmä svojou stredovekou architektúrou a bohatým kultúrnym životom. Zavítajte počas jesene na rozprávkový edinburghský hrad, alebo sa prejdite na 103 metrov vysoký kopec zvaný Calton Hill. Naskytne sa vám tak jedinečný výhľad na Edinburgh, no nájdete na ňom tiež zaujímavé monumenty, ktoré sa oplatí vidieť. Hlavnou turistickou atrakciou je historická ulička Royal Mile, ktorá prekypuje múzeami, ale aj pubmi či lokálnymi obchodíkmi.

Edinburgh
Edinburgh, Škótsko

Budapešť, Maďarsko

Medzi najromantickejšie jesenné miesta rozhodne patrí aj Budapešť. Hlavné mesto Maďarska je preslávené nádhernými pamätihodnosťami, kúpeľmi, ale aj výbornou miestnou kuchyňou. Mesto ako na dlani budete mať vtedy, ak sa vydáte na plavbu po Dunaji. Určite nevynechajte ani dych berúce historické pamiatky, ktoré disponujú nádhernou architektúrou. Budova Parlamentu patrí medzi najväčšie stavby v krajine a nemožno ju obísť. Rovnako aj Rybársku baštu, ktorá ponúka nádherné výhľady na mesto a okolie.

Štiavnica
Banská Štiavnica

Banská Štiavnica, Slovensko

Aj na Slovensku nájdeme množstvo nádherných miest, ktorých krása vynikne najmä počas jesenných mesiacov. Jedným z nich je Banská Štiavnica, ktorá má bohatú históriu a ponúka nespočetné množstvo kultúrnych či športových aktivít. Každá ulička v Banskej Štiavnici dýcha históriou a nájdeme v nej nielen roztomilé kaviarničky či obchodíky – mestečko je totiž známe múzeom lásky, botanickou záhradou i Kalváriou s dokonalým výhľadom.

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com