Oživenie trhu

208
Novinky

V tomto roku sa opäť konali dva významné veľtrhy spotrebnej elektroniky, jedným bol CES, tým druhým bolo podujatie IFA.

Viaceré novinky sa zvyknú objaviť v predajniach vo svete buď tesne pred začatím ich výstavných premiér, počas nich, alebo tesne po zatvorení brán výstavísk. Existujú však aj produkty, ktoré sa síce predstavia, ale ich uvedenie na trh sa odohrá až po niekoľkých mesiacoch. Príčiny môžu byť rôzne, ale dôležité je, že zákazníci „dostanú to svoje“. Poďme sa zamerať na niektoré zaujímavosti z tejto branže.

Prémiový soundbar

Značka Bose rozširuje svoje špičkové zvukové produkty o Smart Ultra Soundbar. Zaujímavosťou je, že využíva novú funkciu umelej inteligencie AI Dialogue Mode. V tomto prípade ide o vyrovnávanie hlasitosti reči a priestorového zvuku. Zvukový systém tvorí deväť dipólových reproduktorov, dva z nich smerujú smerom nahor. K dispozícii sú technológie spracovania zvuku Dolby Atmos a Bose TrueSpace. Soundbar ponúka rôzne alternatívy pripojenia, ako napríklad HDMI eARC, optické pripojenie, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2, Spotify Connect a Chromecast. Aby sa využívali najlepšie posluchové parametre, naporúdzi je kalibrácia miestnosti ADAPTIQ.

Bose Smart Ultra Soundbar
Bose Smart Ultra Soundbar

Kvalitné materiály a spracovanie

Spoločnosti Bang & Olufsen a Cisco vytvorili nové prémiové bezdrôtové slúchadlá s podnikovými funkciami prispôsobenými pre profesionálov na cestách. Vystrojené sú technológiami vylepšeného zabezpečenia a správy zariadení pre IT tímy. Užívateľom poskytujú prémiové zvukové zážitky, či už sú doma, v práci alebo na cestách. Medzi kľúčové vlastnosti patria dlhá výdrž batérie, verný zvuk, aktívne adaptívne potlačenie hluku, rýchle spárovanie cez Bluetooth 5.2, ako aj so systémom Android a iOS – bez straty kvality zvuku. Prémiový zvuk zabezpečujú 9,2 mm meniče, frekvenčný rozsah je 20 Hz až 22 kHz.

Bang & Olufsen Cisco 950
Bang & Olufsen Cisco 950

Prenosný projektor

Producent Hisense má vo svojom portfóliu prenosný 4K laserový projektor C1 s dlhou projekčnou vzdialenosťou. Vybavený je podporou vysokého dynamického rozsahu (HDR) Dolby Vision. Dokáže premietať snímky s uhlopriečkou 65 až 300 palcov, postavený je na firemnej technológii RGB TriChroma Laser Light Engine, dosahuje jas 1600 ANSI lúmenov, zahŕňa automatické zaostrovanie a korekciu lichobežníkového skreslenia. Inteligentná TV platforma VIDAA od Hisense poskytuje rýchly prístup k službám Netflix, Disney+, Apple TV+ a mnohým ďalším streamovacím aplikáciám. Súčasťou projektora je 20W reproduktor JBL a podporuje priestorový zvuk Dolby Atmos a Dolby Digital či streamovanie pomocou Apple Airplay.

Hisense C1
Hisense C1

Kúsok umenia

Prémiová značka Loewe uviedla koncom minulého roka luxusný rad televízorov Iconic. Známe je, že dbá aj na dizajnovú stránku, čo potvrdzuje nová správa – teraz sú k dispozícii rámy s optikou bieleho a bronzového kameňa (plus doterajšia grafitovo sivá). Stojan je vyrobený z masívneho minerálneho kompozitného materiálu. Okrem toho sa dajú zvoliť tri nové exkluzívne povrchové úpravy s polnočným mramorom, diamantovým prachom a slonovinovými pieskami. Kryty reproduktorov môžu byť v grafitovo sivej alebo čiernej farbe. Ďalšiu možnosť prispôsobenia sa interiéru ponúkajú bočné vložky – z rôznych materiálov, farieb a povrchových úprav. Rad OLED televízorov Iconic je dostupný s uhlopriečkami 55 a 65 palcov, využíva OLED panel LG Display s rozlíšením 4K.

Loewe Iconic
Loewe Iconic

Text: Peter Stano, foto: Bose, Bang & Olufsen, Hisense, Loewe