Mobilita budúcnosti

238
Mobilita

Na mobilitu budúcnosti sa sústreďujú nielen automobilky, ale aj výskumné a vývojové centrá preferujúce pohyb vo vzduchu.

Viaceré spoločnosti sa pustili do skúmania možností kombinovať pohyb po zemi a lietanie – jednoducho povedané, existuje viacero pokusov zostrojiť lietajúce automobily. Jeden projekt je známy aj u nás, teda slovenský. Teraz však zamierime do Kalifornie, kde pracuje spoločnosť Alef Aeronautics taktiež na projekte lietajúceho automobilu. Kým iné práce využívajú na let automobilu vysúvacie krídla, v prípade elektricky poháňaného vozidla Alef Model A ide o prevádzku s kolmým vzletom aj pristátím. Jeho karoséria je dierovaná – pre zmenšenie odporu vzduchu pri lietaní.

Mobilita

Viacročná práca

Tím spoločnosti Alef Aeronautics začal na tomto projekte pracovať v roku 2015 a okrem neho sa na ňom podieľajú viaceré spoločnosti, investori a technickí spolupracovníci. Jim Dukhovny, generálny riaditeľ spoločnosti Alef, povedal: „Model Alef je moderným riešením pre mestá a potreby vidieckej dopravy v 21. storočí, pretože ide o najrýchlejšiu a najkomplexnejšiu pohodlnú prepravu, ktorá bola kedy vytvorená, z východiskového bodu do konečného cieľa. Lietajúce auto Alef umožňuje užívateľom vybrať si medzi jazdným a letovým režimom.

Mobilita

Optimálna trasa sa zvolí v závislosti od stavu vozovky, počasia a infraštruktúry.“ Model A disponuje distribuovaným elektrickým pohonom, nemá odkryté vrtule (je ich osem) a je vybavený taktiež rozsiahlym softvérovým systémom stabilizácie a bezpečnosti letu. Medzi najdôležitejšie bezpečnostné komponenty patrí okrem iného troj- až osemnásobné zabezpečenie kľúčových komponentov, tisícbodová diagnostika v reálnom čase, predletová diagnostika odmietnutia štartu, detekcia a vyhýbanie sa prekážkam.

Mobilita

Perspektívna budúcnosť

Spoločnosť Alef Aeronautics vykonáva testovacie jazdy a lety s prototypom v reálnej veľkosti od roku 2019. Zároveň sa venuje aj vývoju sedanu Model Z pre štyroch pasažierov. Ten by sa mal objaviť na trhu v roku 2035 a predpokladaná cena by mala byť 35 000 dolárov.

MobilitaVývojový tím pri lietajúcom vozidle Alef Model A deklaruje dojazd na hranici 200 míľ (cca 320 km), dolet 110 míľ (cca 180 km) a rýchlosť letu viac ako 400 km/h. Cena vozidla bola stanovená na 300 000 dolárov a od októbra minulého roka boli spustené predobjednávky. Produkcia a distribúcia k zákazníkom sa začne v štvrtom štvrťroku 2025, dovtedy sa budú určite riešiť ešte predpisy na riadenie lietajúceho vozidla a zabezpečenie komplexnej bezpečnosti pohybu v režime letu.

Mobilita

Certifikácia pre Model A

Od júla 2023 má testovacie vozidlo certifikáciu amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA). Ide o špeciálne osvedčenie o letovej spôsobilosti, v rámci ktorého možno tento jazdiaci/lietajúci automobil prevádzkovať v obmedzenom režime. FAA zároveň aktívne pracuje na svojich zásadách pre elektrické vozidlá s vertikálnym vzletom a pristátím (eVTOL), ako aj na riadení interakcií medzi eVTOL a pozemnou infraštruktúrou. Tento dopravný prostriedok pre jednu až dve osoby má byť zároveň zaradený do kategórie nízkorýchlostných vozidiel, teda v cestnej prevádzke by malo jazdiť rýchlosťou maximálne 40 km/h. Na plné nasadenie vozidla na cesty je potrebný ešte súhlas Národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA).

Mobilita

V dostupných informáciách sa uvádza, že na riadenie vozidla sa nemá vyžadovať licencia pilota.

Text: Peter Stano, foto: Alef Aeronautics