Top potraviny, ktoré sa oplatí zaradiť na jar do svojho jedálnička

189
Top potraviny jar

Jar je v plnom prúde a okrem svojho šatníka často meníme v tomto období aj svoje stravovacie návyky. Volíme ľahšie jedlá a zaraďujeme do svojho jedálnička potraviny, ktoré nám dodajú energiu a zároveň posilnia našu imunitu. Ktoré potraviny sú však top a oplatí sa ich teraz konzumovať?

Špargľa

Patrí medzi najzdravšiu jarnú zeleninu. Jej sezóna však trvá žalostne krátko – od apríla do mája. Práve v tomto období si ju viete naplno vychutnať aj na svojom tanieri! Špargľa je bohatá na aminokyseliny a draslík. Prečisťuje organizmus, má anti-age účinky na našu pokožku a znižuje cholesterol. Podporuje tiež krvotvorbu a priaznivo pôsobí na imunitný systém.

Top potraviny jar

Reďkovky

Po zime si doprajeme viac zeleniny, a tak by súčasťou stravy mali byť aj reďkovky. Ich lahodná chuť vynikne v zeleninových šalátoch i na chlebíku. Dopriať si reďkovky môžete aj počas diéty, keďže sú silnými spaľovačmi tukov. Znižujú riziko vzniku cukrovky, priaznivo pôsobia pri zápaloch a prečisťujú obličky. Zmierňujú i nepríjemné pocity pálenia pri močení.

Top potraviny jar

Vitaj, zelená!

S jarou sa prebúdza príroda a s ňou aj všetky zelené poklady, ktoré nájdeme v záhrade. Špenát a listová zelenina by mali byť rozhodne súčasťou vyváženého jarného jedálnička. Skvelo chutí aj jarná cibuľka a zabudnúť nesmieme ani na zelený klenot zvaný medvedí cesnak, ktorého sezóna vrcholí počas apríla. Medvedí cesnak je považovaný za zázračnú bylinku, keďže podporuje srdce, reguluje krvný tlak a zároveň posilňuje imunitu. Má tiež výrazné protizápalové a antioxidačné účinky.

Top potraviny jar

Jahody

Ak by ste si počas jarného obdobia mali dopriať len jeden druh ovocia, tak určite jahody. Okrem nezameniteľnej sladkej chuti možno pri jahodách spomenúť aj vitamíny, ktoré obsahujú. Sú bohaté na vitamín E, C a taktiež sú zdrojom vlákniny, vápnika i železa. Silne detoxikujú organizmus, chránia pred rakovinou a priaznivo pôsobia na cievny systém i srdce.

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com