Načerpajte energiu v lese

212
Les

Les je miestom, kde môžeme načerpať energiu a oddýchnuť si v zhone každodenných povinností.

Ticho, čerstvý vzduch a nádherná príroda sú zaručeným dobíjačom energie a dobrej nálady. Príroda pôsobí uvoľňujúco na ľudský organizmus a má preukázateľné pozitívne účinky na zdravie človeka. Les je skutočnou vzpruhou pre telo i pre dušu!

LesZázračné účinky

Postačí pár minút strávených v lone prírody a človek sa hneď cíti šťastnejší. Prechádzke lesom sa dokonca pripisujú priam zázračné účinky. Niet divu, že ľudia v kolotoči povinností vyhľadávajú les čoraz častejšie. Stromy sú čističky vzduchu a les tak svojim návštevníkom ponúka okrem nádhernej prírody aj vzduch, ktorý budú v mestskom prostredí hľadať len veľmi ťažko. Lesný vzduch znižuje hladinu stresových hormónov aj krvný tlak a zároveň posilňuje imunitný systém človeka. Stačí sa len nadýchnuť!

Les

Vnútorný pokoj

Len tak zatvoriť oči, vnímať prítomný okamih a ukľudniť svoju myseľ. Raz za čas to potrebuje každý človek. Les je pre nás zdrojom uvoľnenia a vlieva do duše vnútorný pokoj. V prírodnom prostredí sa aktivuje parasympatický nervový systém, ktorý má za úlohu regeneráciu a uvoľnenie celého organizmu. Pobyt v prírode je tak skvelou voľbou pri zvýšenej psychickej a telesnej záťaži. Pomáha tiež pri vyčerpanosti, nervozite a poruchách spánku.

Les

Lesný kúpeľ

Keďže sme s lesom spätí cez našich predkov, pre ktorých predstavoval zdroj obživy, inštinktívne sa doň vraciame. Návšteva lesa je balzamom na dušu a Japonci ju dokonca povýšili na obľúbený rituál, bez ktorého si nevedia predstaviť život. Rituál sa nazýva lesný kúpeľ a spočíva v úplnom ponorení sa do atmosféry lesa. Môže byť vo forme pokojnej prechádzky, ale aj hlbokej meditácie uprostred stromov. Dôležité je vnímať šum vetra, vôňu stromov, spev vtákov a všetko, čo les človeku ponúka.

Les

Objímajte stromy

Objímanie stromov možno na prvý pohľad vyzerá divne, no má svoje opodstatnenie. Stromom sa totiž odjakživa pripisujú magické a tiež liečivé sily. Stará čínska medicína tvrdí (a aj biológovia), že objímanie stromov je pre naše zdravie skutočne prospešné. Stromy totiž medzi sebou vzájomne komunikujú a sú plné liečivej energie. Objímanie stromov má pomáhať bojovať proti stresu, depresívnym stavom a tiež zmierňuje bolesť. Už len nájsť vhodný strom a otvoriť mu svoju náruč!

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com, pixabay.com