Rakytník – poklad medzi potravinami

295
Rakytník

Rakytník sa radí medzi najzdravšie rastliny sveta. Vďaka svojim liečivým a hojivým účinkom je považovaný za dôležitú súčasť tradičnej medicíny.

Už jedna bobuľka rakytníka dokáže pokryť dennú dávku vitamínu C u dospelého človeka. Napriek tomu je stále nedoceneným prírodným zázrakom, ktorý sa rozhodne oplatí vyskúšať!

Citrónovník severu

Blahodarné účinky rakytníka rešetliakového sú známe už celé stáročia. V minulosti sa využíval v čínskej a tiež tibetskej medicíne, prevažne ako prírodné liečivo. Dnes je v mnohých kútoch sveta kvôli vysokému obsahu cenných vitamínov považovaný priam za zázračnú rastlinu. Nazývaný je aj citrónovníkom severu, prírodným zlatom či rastlinou budúcnosti.

Rakytník

Vitamínová bomba

Ak hľadáte potravinu, ktorá obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov, siahnite po rakytníku. Bobule rakytníka chutia trpko a kyslo, no ukrývajú v sebe vitamíny A, K, E, C a tiež komplex vitamínov skupiny B. Rakytník dokonca obsahuje oveľa viac vitamínu C ako citrón či iné citrusy. Okrem toho sú v ňom obsiahnuté cenné minerály – železo, horčík, draslík, mangán či bór. Bohatý je tiež na kyselinu listovú i linoleovú.

Účinky na zdravie

Rakytník účinne pôsobí v boji proti mnohým chorobám a zdravotným problémom. Chráni pred rakovinou, keďže obsahuje antioxidanty a tie pomáhajú neutralizovať voľné radikály. Pôsobí protizápalovo, znižuje cholesterol a dokáže tiež zmierniť bolesti kĺbov či šliach. Plody rakytníka sa odporúča užívať aj pri bolestiach žalúdka a pálení záhy. Podporujú totiž správne fungovanie tráviaceho traktu. Rakytník je vhodný tiež pri zápaloch močových ciest i niektorých ochoreniach pohlavných orgánov. Ženy môžu rakytník užívať ako prevenciu vzniku mykóz či ochoreniam krčka maternice.

Rakytník

Podpora imunity

Keďže má rakytník skvelé protizápalové účinky, je nápomocný aj pri liečbe nachladnutia, chrípky či iných respiračných ochorení. Podporuje imunitný systém a zároveň očisťuje organizmus od toxických splodín. Účinkuje aj ako antidepresívum, preto je vhodné užívať ho v stresových situáciách i pri úzkostných stavoch. Pri bolestiach rôzneho druhu pôsobí aj ako analgetikum.

Rakytník

Rakytník pre krásu

Obsah cenných látok v rakytníku ho predurčuje na úspech nielen vo farmaceutickom a potravinárskom, ale aj kozmetickom priemysle. Kyselina palmitolejová, ktorá je v ňom obsiahnutá, má vynikajúce účinky na zdravie pokožky a jej regeneráciu. Pri ochoreniach kože či poškodeniach vlasov na postihnuté miesta aplikujte olej z výťažkov rakytníka alebo rakytníkovú masť. Pokožka hlavy i vlasy budú už po pár dňoch používania hydratované. Rakytníkový olej určite využijete aj v lete pri spálenej pokožke od slnka. Možno ho aplikovať aj na vysušenú pokožku tváre.

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com