Matcha je plná vitamínov: prepadnete matchamánii aj vy?

186
matcha

Zelená čajová bomba zvaná matcha je aktuálnym trendom v čajovom svete. Má výraznú zelenú farbu a sladkastú chuť, ktorej neodoláte ani vy!

Matchamánia

V poslednom období môžeme vidieť zdravý zelený nápoj matcha nielen na nápojových lístkoch v reštauráciách, ale tiež v rukách celebrít, ktoré naň nedajú dopustiť. Matcha je totiž považovaná za prostriedok k získaniu mladistvého vzhľadu a zdravia. Okrem toho je nabitá vitamínmi a patrí medzi najbohatšie zdroje antioxidantov.

matchaZelený klenot

Kladiete si otázku, čo je vlastne matcha? Ide o 100 % zelený čaj, ktorý sa rozomelie na veľmi jemný prášok. Dôležité je, že pri výrobe sa do čaju nepridávajú farbivá, ale ani konzervačné látky. Práve preto je omnoho silnejší ako akýkoľvek iný čaj.

Plná vitamínov

O matcha čaji je známe, že je plný antioxidantov, ale tiež vitamínov a minerálnych látok. Vyniká vysokým obsahom vitamínu C, obsahuje taktiež selén, zinok i horčík. Disponuje aj vysokým podielom vlákniny.

Zdravotné účinky

Hoci patrí matcha k aktuálnym trendom medzi nápojmi, a to najmä vďaka svojej žiarivej farbe, má aj iné pozitívne výhody. A to rovno zdravotné! Je dokázané, že matcha zlepšuje koncentráciu, navodzuje dobrú náladu a tiež spaľuje kalórie. Katechíny obsiahnuté v zelenom čaji matcha majú silné antioxidačné vlastnosti, a tým posilňujú imunitný systém človeka.

matcha

Kofeínový nápoj

Ak ste si mysleli, že matcha neobsahuje kofeín, mýlili ste sa! Jemný zelený prášok v sebe ukrýva dávku kofeínu, no účinky sú oproti káve veľmi odlišné. Po vypití kávy totiž začneme účinky kofeínu na sebe badať dosť skoro a pôsobia na nás silno. No po matchi nastupujú oveľa neskôr a pravdou je, že vplývajú na náš organizmus aj podstatne dlhšie. Matcha vám dodá potrebnú energiu a zlepší aj vašu koncentráciu.

matcha

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com