Zábava, podpora a úžitkovosť

231
Novinky

Výstava IFA (Internationale Funkausstellung) sa tohto roku vrátila po vynútenej prestávke na svoje tradičné miesto, do Berlína.

Opäť to bol festival noviniek, ktoré sa buď hneď stali, alebo sa postupne stanú súčasťou nášho života. Poodhaľme pomyselnú oponu a nazrime do niekoľkých výstavných expozícií.

Pre mobilných hráčov

Tchajwanský producent Asus predstavil najvýkonnejšie Android smartfóny – ROG Phone 6 a 6 Pro. Oba modely majú 6,78-palcové AMOLED displeje, rozlíšenie 2448 x 1080 pixelov, obnovovaciu frekvenciu 165 Hz (dajú sa nastaviť aj nižšie frekvencie), maximum jasu je 1200 nitov. Najnovší čipset Qualcom Snapdragon 8+ Gen1 je skombinovaný so 16 GB LPDDRS RAM pri ROG Phone 6 a až 18 GB RAM pri 6 Pro. Úložiská majú kapacitu 256 GB, resp. 512 GB. Snímače majú takéto parametre: hlavný 50 Mpx, ultraširoký 13 Mpx a makro 5 Mpx. Pre zábery selfie je v oboch modeloch určený snímač 12 Mpx. Batéria 6000 mAh je rozdelená na dve samostatne nabíjateľné sekcie 3000 mAh. Systémom je Android 12 s nadstavbou ROG UI.

Asus ROG Phone 6 Pro
Asus ROG Phone 6 Pro

Posun k vyššej úžitkovosti

Spoločnosť Garmin ponúkla inteligentné hodinky Garmin Venu Sq 2, ktoré dostali AMOLED displej. Jeho rozlíšenie je 320 x 360 px, uhlopriečka má 1,41 palca. Novinka ponúka sledovanie telesných funkcií, jednopásmové viacsystémové GPS či viac ako 25 športových programov. Konštrukcia Garmin Venu Sq 2 využíva spevnený polymér a hliníkový rámik okolo displeja, rozmery hodiniek sú 40,6 x 37,0 x 11,1 mm. K dispozícii je základná verzia a verzia Music s úložiskom na 500 pesničiek. Hodinky vydržia bez dobíjania pri štandardnom používaní až 11 dní, pri počúvaní hudby je výdrž 7 hodín.

Garmin Venu Sq 2
Garmin Venu Sq 2

 Okuliare na zábavu

Spoločnosť TCL prestavila v Berlíne inteligentné okuliare NXTWEAR S s lepšími vlastnosťami ako pri predchodcovi (kvalitnejší zvuk, lepší obraz a nižšia spotreba energie z využívaného zariadenia). Vybavené sú dvoma displejmi micro OLED s rozlíšením Full HD a umožňujú sledovať obsah zo smartfónu, tabletu alebo notebooku. Takto sa dá vytvoriť súkromné kino aj mimo domova. Pomer sledovania je 16 : 9, zorný uhol 140º, rozlíšenie Full HD, obnovovacia frekvencia 60 Hz. Okuliare nemajú vlastnú batériu, napájajú sa z používaného zariadenia. Na vybrané trhy prídu vo 4. štvrťroku tohto roka.

 TCL NXTWEAR S
Inteligentné okuliare TCL NXTWEAR S

Solárna energia

Bezdrôtové slúchadlá Urbanista Phoenix využívajú na prevádzku solárnu energiu, pričom tá sa získava vďaka puzdru so solárnym panelom. Na jedno nabitie slúchadlá vydržia asi 8-hodinovú prevádzku, pri využívaní energie nazhromaždenej v puzdre je to až 32 hodín. Na klasické nabíjanie možno využiť vstup USB-C. Slúchadlá majú certifikáciu IPX4, možno ich teda používať napríklad aj za dažďa. Vítanou funkciou je aktívne potlačenie okolitého šumu (ANC). Trh ich ponúkne vo 4. štvrťroku a cena je stanovená na cca 150 eur.

Urbanista Phoenix
Bezdrôtové slúchadlá Urbanista Phoenix

Šikovný tablet

Spoločnosť Honor predstavila 12-palcový tablet Pad 8 s 2K displejom, procesorom Snapdragon 680, operačnou pamäťou 8GB RAM a rozšíriteľným úložiskom 128 GB. Operačný systém Android 12 má nadstavbu Magic UI 6.1. Vpredu a vzadu sú snímače s rozlíšením 5 Mpx, nechýba podpora pre DTS:X Ultrasound aj zvukové efekty Histen pre 3D priestorový zvuk. Batéria má kapacitu 7250 mAh.

 Honor Pad 8

Honor Pad 8Text: Peter Stano, foto: Messe Berlin GmbH, Asus, Garmin, TCL, Urbanista, Honor