Keď nastane čas

289
Hodinky

Medzistupňom alebo alternatívou k prvému mobilu v ranom školskom veku sú detské smart hodinky. Okrem úplne základnej funkcie plnia aj komunikačnú a bezpečnostnú, slúžia na edukáciu i zábavu a vedú k väčšej zodpovednosti.

Rozdielovou výhodou inteligentných hodiniek pre deti v porovnaní so smartfónom je stopercentná rodičovská kontrola nad interakciami. Eliminuje kyberšikanu a ďalšie nástrahy digitálneho priestoru, rozptyľovanie pozornosti počas vyučovania a vznik závislosti na online obsahu.

Lokalizácia nielen v reálnom čase

Po stiahnutí aplikácie a jej spustení v spárovanom prístroji môže rodič sledovať presnú polohu dieťaťa prostredníctvom viacerých typov lokalizácie (GPS, LBS, GSM, Glonass, Beidou, Wi-Fi), a to v reálnom čase, ale aj spätne. Dôležitá je správna konfigurácia v záujme dosiahnutia čo najprecíznejšieho výsledku vždy podľa prostredia. Ak napríklad nastavíte vyhľadávanie výlučne na základe GPS, v husto zastavenej oblasti môže vzniknúť znepokojivá odchýlka.

HodinkySOS tlačidlo pre stav núdze

Prídavným benefitom je stanovenie bezpečnej zóny (geofencing). Pri jej opustení zariadenie vyšle upozornenie. Hlavným ochranným nástrojom je však tzv. SOS tlačidlo pre stav núdze. Väčšina detských smart hodiniek disponuje aj schopnosťou, ktorá podnecuje diskusie o únosnej miere zasahovania do súkromia. Ide o diskrétne odpočúvanie, respektíve vytvorenie obrazového záznamu na vyžiadanie a jeho odoslanie do gadgetu správcu bez vedomia nositeľa hodiniek (áno, disponujú integrovaným fotoaparátom a kamerou).

Kontakty pod kontrolou

Výsostne akceptovateľnejší je dohľad nad okruhom prípustných kontaktov na hovory a textové, hlasové aj obrazové správy. Zvyčajne sú to okrem rodičov ďalší príbuzní, eventuálne najbližší kamaráti. Takisto plne v moci dospelého „admina“ zostáva prepínanie hodiniek do redukovaného režimu a nazad, keď je ratolesť v škole či na krúžku – rušivé podnety a činnosti sú vtedy nežiaduce.

Hodinky

Intuitívne ovládanie

Sedavejšie deti pomkne k zvýšenej aktivite a zdravšiemu životnému štýlu krokomer, stopky, meranie tepu, spálených kalórií aj dĺžky spánku… Staršie zase ocenia kalendár s rozvrhom, pripomienkami a poznámkami, budík, kalkulačku, baterku, predpoveď počasia, súbor matematických a jazykových úloh, predinštalované hry či prehrávanie hudby. V starosvetskom význame je nezanedbateľným prínosom, že caparti si bez pocitu drilu precvičujú znalosť hodín. Pozor: nie všetky zariadenia ponúkajú aj analógovú formu údajov a viac grafických verzií plochy. Pred kúpou by ste mali preskúmať aj to, či hodinky zobrazujú informácie a pokyny v slovenčine a majú ovládanie a ikonky vyriešené vyhovujúco intuitívne.

HodinkyŠantenie v bazéne

Mimo softvérových parametrov treba pri výbere detských smart hodiniek venovať pozornosť výdrži batérie a odolnosti prístroja. Producenti prihliadajú na prirodzene menšiu opatrnosť používateľov, nezaškodí však popri dizajne a farbe zvážiť materiál korpusu a displeja vrátane fólie, vymeniteľnosť remienka a hlavne vodotesnosť. Vo všeobecnosti platí, že až hodnota IP68 by mala postačovať aj na nehatené šantenie v bazéne, zatiaľ čo pri IP67 sa diapazón zužuje na dážď, umývanie rúk či sprchovanie.

HodinkyRobustné, ale ľahké

Nenechajte sa zaskočiť: priam nevyhnutná robustnosť detských smart hodiniek napospol vyvoláva dojem neproporčnosti. No na primalom displeji by sa nedokázali bezproblémovo pohybovať ani nedospelé prstíky. Z prevádzkového hľadiska má skôr význam zamerať sa na komfortnú hmotnosť zariadenia. Štandardom je 50 – 60 gramov, prípadných 100 g už môže byť predsa len priveľa.

Text: Miki Kočan ml., foto: Pixabay, Carneo