Zábava aj praktickosť

241
Novinky

Trh spotrebnej elektroniky ponúka rozmanité produkty na zábavu alebo sprostredkúva pomocníkov prinášajúcich uľahčenie v rôznych ľudských činnostiach.

Na príchod noviniek nás upozorňujú samotní výrobcovia prostredníctvom správ na svojich weboch, ale predsa len, najkomplexnejší pohľad do „kuchýň“ poskytujú veľtrhy a výstavy. Dobrou správou je, že sa ešte stále udržiavajú pri živote aj napriek rozsiahlej elektronickej komunikácii. Teraz už zopár informácií z tejto oblasti.

Laserový projektor

Čínsky výrobca Hisense prišiel s novým laserovým projektorom PX2-Pro. Vystrojený je systémom TriChroma (s tromi lasermi) a poskytuje ultrakrátku vzdialenosť pri projekcii. Svetelný tok dosahuje hodnotu 2400 lúmenov, kontrast 2 000 000:1, operačným systémom je Google TV a využíva podporu rozlíšenia UHD 4K (3840 x 2160 px). Projektor podporuje HDR režimy Dolby Vision a HDR10+. Ozvučenie zabezpečujú reproduktory s výkonom 30 W, štandardom je Dolby Atmos. Pri ultrakrátkej projekčnej vzdialenosti 60 cm je uhlopriečka obrazu 254 cm, životnosť laserových jednotiek dosahuje podľa výrobcu 25 000 hodín.

Hisense PX2-Pro
Hisense PX2-Pro

Pre elektronických gurmánov

Spoločnosť Xiaomi predstavila okrem základného modelu smartfónu Xiaomi 14 aj vyšší rad Xiaomi 14 Pro. Disponuje OLED displejom s uhlopriečkou 6,73“, novým softvérom HyperOS a novým objektívom Leica Summilux. Srdcom novinky je najnovší vlajkový procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Zvoliť si možno až 16 GB pamäte a interné úložiská 256/512/1 TB. Obnovovacia frekvencia činí 120 Hz, jas 3000 nitov, nechýbajú technológie Dolby Vision, HDR10+ a HDR Vivid. Xiaomi 14 Pro využíva šošovky Leica, hlavný snímač s rozlíšením 50 Mpx disponuje novou technológiou Summilux, ktorá zvyšuje citlivosť na svetlo až o 180 %, čo prináša vysokú kvalitu snímok. K nemu sa pridáva 50Mpx širokouhlý snímač a 50Mpx teleobjektív. Predná kamera je umiestnená hore v strede. Novinka je vybavená taktiež funkčnosťou prepojenia s inými zariadeniami, ako aj asistentom na ovládanie smart domácností s podporou AI.

Xiaomi 14 Pro
Xiaomi 14 Pro

Dômyselné ovládanie

Inteligentné hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 dostali watchOS10.1 a gesto poklepania prostredníctvom dvojitého spojenia ukazováka a palca. Existujúce gestá sa tak výrazne rozširujú o pohodlné ovládanie početných funkcií, ako sú napríklad prijatie a položenie telefónneho hovoru, prehliadanie správ, ovládanie stopiek, prehratie a pozastavenie hudby, podcastu alebo audioknihy atď. Využívanie gesta poklepania zabezpečuje čip S9 SiP. Spomenúť treba aj 4-jadrový Neural Engine, ktorý zvláda náročné úlohy strojového učenia dvakrát rýchlejšie. Aktualizácia watchOS 10.1 je zároveň dostupná pre Apple Watch Series 4 a novšie a vyžaduje iPhone Xs so systémom iOS 17 alebo novším.

Apple Watch Series
Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 dostali zaujímavé funkcie.

Prvý 3D displej bez okuliarov

Spoločnosť Asus priniesla novinku, ktorá si rozhodne zaslúži pozornosť. Notebook Asus Vivobook Pro 16X 3D OLED nepotrebuje na pozorovanie obrazu 3D okuliare, za čo je zodpovedná technológia Asus Spatial Vision. Využíva lentikulárne šošovky a vyspelé sledovanie očí, na základe toho vytvára odlišné obrazy pre oči, teda poskytuje autostereoskopický 3D obraz. Kontrast displeja 3D je 1 000 000:1, odozva 0,2 ms a obnovovacia frekvencia 120 Hz.

Asus Vivobook Pro 16X 3D OLED
Asus Vivobook Pro 16X 3D OLED

Text: Peter Stano, foto: Hisense, Xiaomi, Apple, Asus