Záhrada plná vôní

224
vonava zahrada

Už od skorej jari a ešte aj počas jesene môžu vašu záhradu napĺňať príjemné vône. Stačí, ak si do svojho zeleného kráľovstva vyberiete a vysadíte vhodné druhy rastlín. Rozhodnúť sa môžete pre druhy, ktoré majú voňavé kvety, ale aj listy či plody. Jar je na založenie voňavej záhrady ideálnym obdobím.

Príjemná vôňa charakterizuje mnohé druhy záhradných rastlín. Jej intenzita však býva pri jednotlivých druhoch rozdielna. Kým niektoré rastliny šíria okolo seba veľmi silnú, až opojnú vôňu, iné zacítite len počas veterných dní. Voňavé rastliny nájdete medzi letničkami, trvalkami, drevinami, cibuľovinami, hľuznatými aj dvojročnými rastlinami a veľa ich je medzi bylinkami. Nádherne však voňajú aj kvety exotických rastlín, ktoré vám vysadené v kvetináčoch spestria počas leta záhradu alebo terasu. K najkrajším rastlinám s voňavými kvetmi patria vo všeobecnosti ruže, hoci medzi drevinami je aj veľa iných zástupcov s neraz ešte voňavejšími kvetmi. Typickým príkladom je pajazmín alebo orgován. Pestovanie rastlín s príjemne voňavými kvetmi alebo listami bolo obľúbené už v minulosti a dodnes je možné obdivovať ukážkové historické kvetinové záhrady a kochať sa nádhernými vôňami, ktoré ich napĺňajú. V súčasnosti sa aromatické rastliny opäť dostávajú do záhrad a zároveň sa stávajú zdrojom originálnej záhradnej aromaterapie. No a tá môže byť jednou z ciest, ako od seba odohnať napätie, stres a životnú nepohodu.

vonava zahrada

Menej je viac

Záhrada, najmä menšia, by však rozhodne nemala byť naplnená vôňami od výmyslu sveta. Menej je aj v tomto prípade viac. Oveľa prínosnejšie bude, ak dáte prednosť typu vône, ktorá sa vám páči najviac. Urobte však všetko preto, aby bola vaša záhrada naplnená rastlinnými vôňami na jar, v lete a aj počas jesene. Každé ročné obdobie ponúka viacero vhodných druhov rastlín. Počítajte pri tom aj s tým, že hoci najčastejšie vôňa pochádza z rozkvitnutých kvetov, jej zdrojmi môžu byť aj listy, kôra či dokonca plody. Nie každá záhrada však umožní aromatickým rastlinám naplno vyniknúť a rozvinúť typickú vôňu. Vôňa môže mať inú intenzitu ráno, inú počas dňa alebo večer. Vo všeobecnosti platí, že počas teplejších a slnečných dní sú vône v záhrade výraznejšie, v chladnejších obdobiach ich vnímame menej. Väčšina aromatických rastlín vo všeobecnosti obľubuje slnečné a teplejšie miesta. Tieto by ideálne mali byť aj viac chránené – vďaka tomu sa potom vôňa rastlín, z ktorých pochádza, udrží na danom mieste dlhšie. Ak sa rozhodnete doplniť si záhradu voňavými rastlinami, pravdepodobne si do svojej blízkosti prilákate aj motýle, včely a ďalší užitočný hmyz a prospejete životnému prostrediu.

vonava zahrada

Pestrý záhon

Na založenie voňavej záhrady je vhodná jar. Väčšina rastlín, ktoré sa na tento zámer hodia, totiž potrebujú na zakorenenie dostatok slnka, tepla a aj vlahy. Jednotlivé druhy si môžete v rámci záhrady rozmiestniť na ľubovoľné miesta, no počítajte s tým, že každej rastline musíte dopriať presne to, čo žiada. Ideálnou formou je zmiešaný kvetinový záhon, doň si môžete sústrediť hneď niekoľko druhov rastlín s voňavými kvetmi. Voľte však menej druhov a z každého viac kusov sadeníc. Čím väčšia bude skupinka rastlín, tým intenzívnejšou vôňou naplnia svoje okolie. Pokiaľ ide o najkrajšie druhy voňavých rastlín, okrem uvedených nezabudnite na ľalie, ľaliovky, lykovec, klinčeky, hrachor, fialky, narcisy, hyacinty, snežienky, večernice, levanduľu, pivonky, budleju, šalvie, mätu, floxy, zemolez voňavý, kalinu bodnanskú, vistériu, kosatce, klinčeky a ďalšie. Z exotických rastlín má voňavé kvety oleander alebo brugmansia.

text: Daniel Košťál, foto: Pexels