Najkrajšie gotické stavby na svete

746
Stavby

Gotický sloh vznikol v 12. storočí vo Francúzsku a na svetských či sakrálnych stavbách sa zachoval dodnes.

Uplatnil sa najmä v európskych krajinách, kde jeho krásu môžeme obdivovať v katedrálach, hradoch či kaštieľoch. Pre gotické stavby sú typické vertikálne línie, lomený oblúk a bohaté zdobenie. Toto sú najkrajšie gotické stavby na svete!

Milano
Gotickú architektúru je v Milánskom dóme cítiť na každom kroku.

Milánsky dóm (Miláno, Taliansko)

Ak navštívite Miláno, určite nevynechajte dych berúci Milánsky dóm. Gotická stavba, ktorej práce ukončili až v roku 1965, je skutočnou pastvou pre oči. Gotickú architektúru je v Milánskom dóme cítiť na každom kroku. Neprehliadnuteľná je precízne zdobená fasáda, no pozornosť upúta najmä 135 vyšších i nižších vežičiek. Tie sú pre Dóm typické a dodávajú mu nezameniteľný vzhľad. Katedrála je svetoznámym turistickým miestom, no v minulosti bola významným dejiskom kresťanského života.

Katedrála Notre-Dame (Paríž, Francúzsko)

Parížska katedrála Notre Dame je spolu s Eiffelovou vežou povinnou jazdou pri návšteve Paríža. Známa je aj pod názvom Chrám Matky Božej v Paríži. Patrí medzi tri najvýznamnejšie gotické katedrály vo Francúzsku. Pre túto sakrálnu stavbu sú typické dve veže, ktoré dosahujú výšku až 69 metrov. Katedrála sa stavala viac ako 180 rokov a definitívne ukončená bola až v roku 1345. Po požiari v roku 2019 je katedrála čiastočne zničená, no aj napriek tomu dodnes patrí medzi najkrajšie gotické chrámy sveta. Požiar zachvátil strednú vežu, strechu a zničené sú aj stredoveké vitrážové okná.

Notre Dame
Parížska katedrála Notre Dame je spolu s Eiffelovou vežou povinnou jazdou pri návšteve Paríža.

Bruselská radnica (Brusel, Belgicko)

Dominantou Bruselu je nepochybne Bruselská radnica, ktorá je neskorogotickou stavbou. Nájdete ju na známom námestí Grande Place. Vznikla v 15. storočí, no kvôli požiaru v 17. storočí sa musela kompletne zrenovovať. Hlavná veža radnice má až 96 metrov a na jej vrchole sa nachádza pozlátená socha archanjela Michaela – patróna Bruselu. Rovnako ako exteriér stavby je zaujímavý aj jej interiér. Vo vnútri sa nachádzajú sochy, umelecké diela a tapisérie pochádzajúce prevažne z 19. storočia.

Brusel
Dominantou Bruselu je nepochybne Bruselská radnica, ktorá je neskorogotickou stavbou.

Hrad Karlštejn (Karlštejn, Česká republika)

Za gotickými pamiatkami nemusíte cestovať ďaleko. Nádhernú gotickú stavbu – hrad Karlštejn – totiž nájdete hneď za našimi hranicami. Hoci Karlštejn nie je na prvý pohľad typickou gotickou stavbou, niekoľko gotických prvkov z minulosti si ešte stále zachoval. Pochádza zo 14. storočia a vďaka svojej architektúre patrí medzi najkrajšie hrady sveta. Gotické prvky sú uplatnené aj na súbore 129 malieb, ktoré zdobia kaplnku svätého Kríža.

Karlštejn
Karlštejn

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com